Cum te poate ajuta un program MBA în carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care piaţa muncii continuă să fie dezechilibrată, absolvirea unui masterat de administrarea afacerilor poate constitui un avantaj competitiv. Profesorul universitar Mădălina Uceanu e de părere că o diplomă de MBA creşte şansele de promovare într-o poziţie de management. 

Cât mai contează un MBA la angajare?

Mesajul cel mai important transmis de o diplomă de MBA este disponibilitatea de a se dezvolta a persoanei care a investit acest timp, şi eventual banii, în a-şi susţine MBA-ul, ceea ce poate fi interpretat de angajatori printr-un potenţial mai bun de a ocupa o poziţie cu un grad de responsabilitate crescută. Totuşi, sunt rare situaţiile în care o diplomă de MBA să fie un criteriu eliminatoriu. Cred însă că absolvirea unui MBA poate constitui un mare avantaj în carieră dacă persoana care l-a absolvit îşi propune să abordeze lucrurile diferit şi să aplice cât mai mult ceea ce a învăţat în cadrul acestuia.

Care e întoarcerea investiţiei într-un MBA pe piaţa muncii din România?

Ceea ce am văzut la mulţi dintre studenţi a fost o mai mare deschidere către o schimbare a domeniului de activitate, o abordare diferită a reţelei de contacte; cred că MBA-ul aduce o altă perspectivă asupra lucrurilor care pot fi învăţate de la colegii care nu sunt în acelaşi domeniu de activitate, dar ale căror opinii pot fi valoroase în contextul proiectelor comune şi, nu în ultimul rând, o perspectivă mai generală asupra managementului unei afaceri, sunt mai uşor înţelese implicaţiile anumitor decizii asupra tuturor proceselor de business dintr-o organizaţie.

Sunt impresionaţi angajatorii de candidaţii care au MBA?

Pot fi impresionaţi de rezultatele deosebite aduse de un absolvent al unui MBA, nu neapărat de existenţa diplomei în sine. Din punctul meu de vedere, un atu îl reprezintă situaţia în care chiar candidatul este cel care şi-a finanţat costurile acestuia, efortul acesta pe lângă cel presupus de timpul implicat într-un asemenea demers merită cu siguranţă apreciate. Din păcate au existat multe situaţii în care aşteptarea unor absolvenţi a fost aceea ca diploma singură să fie cea care va face diferenţierea majoră, fără a susţine cu adevărat avantajele presupuse de aceasta prin rezultatele concrete aduse în business.

Care e diferenţa dintre un MBA şi un simplu master?

Dacă ne raportăm la piaţa din România, cred că diferenţa majoră e dată de nivelul de experienţă în business atât al profesorilor, cât şi al colegilor, care sunt o altă sursă foarte bună de învăţare şi de dezvoltare. Alte diferenţe sunt durata acestuia şi modalitatea de derulare a cursurilor care permite şi continuarea activităţii profesionale, precum şi tipul de relaţii profesionale care se dezvoltă între colegii care au pe parcursul celor doi ani de studiu suficiente proiecte comune pentru a construi o relaţie de încredere.

Ai şanse să câştigi un salariu mai mare dacă ai un MBA?

După ce reuşeşti să aplici cu rezultate conceptele învăţate în cadrul unui MBA, cu siguranţă da. Aş spune că poate fi considerat o condiţie necesară, dar nu suficientă pentru o dezvoltare profesională care poate aduce cu sine şi un nivel salarial ridicat. În special în cazul unor studii de bază în domenii care n-au avut nicio legătură cu business-ul sau cunoştinţele economice, cred că poate asigura o bază foarte bună pentru ca un specialist într-un anumit domeniu să poată avea o imagine de ansamblu a impactului deciziilor sale asupra întregii organizaţii.

Ai şanse să-ţi găseşti un job mai bun, pe o poziţie mai bună?

Dacă aceasta e singura motivaţie pentru a urma un MBA, sunt mari şanse să nu se întâmple asta. Dacă totuşi motivaţia este aceea de a te dezvolta, de a face lucrurile diferit, mai eficient şi a putea dezvolta linia de business în care îţi desfăşori activitatea, cred că şansele cresc exponenţial.

Consiliere pentru carieră

Mădălina Uceanu are o experienţă de aproape 16 ani în domeniul HR. E implicată în activităţi de consultanţă în recrutare şi dezvoltarea afacerii, iar din martie 2010 e Senior HR Advisor în cadrul Career Advisor, companie care oferă servicii de management al carierei. De doi ani predă cursul Human Resources Management, în cadrul programului MBA Româno-Canadian.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite