Cum previne o învăţătoare abandonul şcolar şi aduce copiii de la Cluj să înveţe la şcoala din sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Maria Arion FOTO arhiva personală
Daniela Maria Arion FOTO arhiva personală

Nu există practic activitate sau proiect pe care Daniela Maria Arion, învăţătoare şi directorul şcolii gimnaziale ”Mihai Vodă” din localitatea clujeană Mihai Viteazu, să nu le fi iniţiat sau accesat pentru ca elevii săi să aibă mereu senzaţia de ”wow” când merg la ore.

Daniela Maria Arion, directorul şcolii gimnaziale ”Mihai Vodă” din localitatea Mihai Viteazu, judeţul Cluj, a câştigat recent primul loc la categoria ”Prevenirea abandonului şcolar” la gala ”Profesorului anului în mediul rural”, organizată de Teach for Romania.

GALERIE FOTO DANIELA MARIA ARION

A absolvit Liceul Pedagogic din Sighetul Marmaţiei şi apoi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj, are un master în management educaţional şi a urmat un curs postuniversitar pentru a lucra cu copiii cu deficienţe de învăţare.

De profesie învăţătoare, cu o experienţă la catedră de 31 de ani, Daniela Maria Arion s-a remarcat în ultimii 7 ani de când conduce şcoala prin numeroase activităţi de prevenire a abandonului şcolar. Fenomenul practic a dispărut şi, mai mult decât atât, a reuşit performanţa ca mai mulţi părinţi să îşi aducă copiii de la Cluj să înveţe la şcoala din mica localitate situată la 5 kilometri de Turda şi 36 de kilometri de reşedinţa de judeţ.

Cursuri de canto, ansamblu folcloric şi club de sculptură

Pentru că localitatea este la o distanţă relativ mică de Cluj, a decis să ia măsuri pentru a suplini multe din neajunsurile cu care se confrunta şcoala, astfel încât să prevină ca elevii să fie duşi de părinţi să înveţe la oraş. ”Copiii fac cursuri de canto, avem ansamblu folcloric şi club de sculptură. Atragem copiii şi prin acest gen de activităţi extraşcolare”, explică directoarea.

Daniela Maria Arion Teach for Romania FOTO arhiva personala 3

FOTO arhiva personală

În pandemie, când şcoala nu primise încă bani pentru achiziţia de tablete, a mobilizat profesorii din şcoală, care au cumpărat cartele telefonice şi au adus telefoane mobile de acasă, iar în satele unde nu era semnal, a mers acasă cu cadrele didactice şi le-a dus elevilor fişe de lucru. ”Vreau ca fiecare copil să termine şcoala şi să aibă o şansă de reuşită în viaţă”, spune Daniela Maria Arion.

Atrage copiii către şcoala din localitate de la cea mai fragedă vârstă prin programul „Fiecare copil la grădiniţă”, derulat în colaborare cu Asociaţia Ovidiu.ro.

Exersează limba engleză în discuţii cu copii din alte ţări

Şcoala pe care o conduce derulează numeroase activităţi, prin care îi atrage pe copii şi le oferă totodată o şansă la educaţie. Elevii care au tendinţa de a absenta sunt atraşi prin diverse activităţi extraşcolare , cum este marcarea zilelor internaţionale, activităţi în Centrul de documentare şi informare al şcolii şi activităţi sportive, dar şi prin marcarea sărbătorilor religioase şi a celor naţionale. La toate acestea se adaugă derularea de proiecte Erasmus + şi activităţile Clubului Impact, în care sunt împlicaţi mai mult de jumătate din elevii şcolii.

Pentru elevii din ciclul primar a înfiinţat un After school, cu finanţare de la primăria şi Consiliul Local din localitate. ”Cred că fiecare copil care vine la şcoală trebuie să se simtă confortabil, să îi facă plăcere să vină în colectivitatea noastră”, este unul din principiile după care se ghidează Daniela Maria Arion.

Un alt proiect interesant intitulat sugestiv „Împreună” îi implică pe elevii cu părinţii plecaţi în străinătate, acesta fiind derulat în colaborare cu Asociaţia de părinţi Pro Şcoala.  Directoarea şcolii ”Mihai Vodă” este o adeptă a proiectelor eTwinning, ce presupun colaborări cu copiii din Europa. Elevi de toate vârstele, mereu alţii în fiecare an, au ocazia să vorbească direct în online cu alţi copiii din străinătate şi să exerseze limba engleză pentru a o putea vorbi fluent.

Cum le schimbi elevilor percepţia despre viaţă

Copiii şi-au schimbat total percepţia despre viaţă şi ceea ce îi înconjoară după ce au plecat în alte ţări, în cadrul proiectului Erasmus, unde au luat contact cu sistemul educational şi cultura acelor popoare. Ultima deplasare a fost în Spania, iar peste câteva luni alţi copii vor merge în Estonia.

”Este şi o altă cale prin care îi convingem pe copii să înveţe în continuare la şcoala noastră. Părinţii lucrează la oraş şi le-ar fi uşor să îi ducă la şcoală acolo, dar văd că ne preocupăm de bunul mers al fiecărui copil şi atunci ne aleg pe noi”, explică simplu cadrul didactic cum reuşeşte să le menţină interesul atât copiilor, cât şi părinţilor pentru şcoala din Mihai Viteazu.

Daniela Maria Arion Teach for Romania FOTO arhiva personala 4

FOTO arhiva personală

În acest an, 70 de copii din satele vecine sunt aduşi la şcoală cu microbuzul şcolar, dar anii trecuţi au fost 95 de elevi care erau ajutaţi să facă naveta. Pentru a reduce numărul de absenţe şi a preveni abandonul şcolar, a preluat coordonarea activităţii comisiei de monitorizare a absenţelor. Asta pentru că absenteismul şcolar necontrolat poate conduce la abandon şcolar, o rată de absolvire scăzută şi o rată de promovare mică la examenul de Evaluare naţională.

Ghiozdane complet echipate pentru copiii în dificultate

Şcoala ”Mihai Vodă” colaborează anual cu „Asociaţia Rotary Turda”, în cadrul proiectului „Rotary te trimite la şcoală”, prin care în fiecare an şcolar, în luna septembrie, copiii care provin din familii defavorizate primesc câte un ghiozdan complet echipat, care conţine rechizite şi ustensile de scris de o  calitate foarte bună.

De altfel, orice copil aflat la un moment dat în dificultate a primit imediat ajutor din partea şcolii. De pildă, o fetiţă căreia îi luase casa foc a fost ajutată cu bani strânşi din donaţii. ”Îi pregătim pe aceşti nu numai pentru şcoală, ci şi pentru viaţă”, spune Daniela Maria Arion.

Daniela Maria Arion Teach for Romania FOTO arhiva personala 6

FOTO arhiva personală

Şcoala ”Mihai Vodă” organizează în fiecare an excursii, în care merg atât copii ce provin din familii defavorizate, cât şi elevi cu rezultate bune la învăţătură. O grădiniţă din structura unităţii şcolare a fost reabilitată complet şi fiecare sală de clasă are acum videoproiector şi laptop, astfel încât dascălii să facă orele de curs cu elevii cât mai interesante şi interactive.

Biroul cu ”de toate” al directoarei

Şcoala a fost înscrisă şi a participat la programul naţional pilot de tip ”Şcoală după şcoală”, program de remediere coordonat de Ministerul Educaţiei destinat elevilor ce provin din familii defavorizate, care au părinţi pe care nu îi interesează prea mult educaţia lor şi care prezintă un risc ridicat de abandon şcolar. Daniela Maria Arion încurajează permanent părinţii să apeleze la psihologul şcolar atunci când consideră că au nevoie de suportul emoţional şi terapeutic al acestuia.

Un alt pas important pentru prevenirea abandonului şcolar a fost dotarea şcolii cu aparatură IT şi achiziţionarea de tablete pentru 160 de elevi prin proiectul „Achiziţia de echipamente şcolare pentru susţinerea învăţământului preuniversitar din localitatea Mihai Viteazu”, cofinanţat din Fondul european de Dezvoltare Regională în colaborare cu primăria Mihai Viteazu, astfel încât toţii copiii din localitate să poată avea acces la predarea online.  

Daniela Maria Arion organizează şi pregătirea suplimentară a elevilor pentru evaluarea naţională şi olimpiadele şcolare, iar în biroul ei găseşti tot ce are nevoie un şcolar, pornind de la mâncare şi rechizite până la îmbrăcăminte şi încălţăminte.

”Avem copii care vin special pentru atmosfera care există în şcoala noastră, aici sunt apreciaţi şi valorizaţi. Vreau să plece la absolvire cu gândul că cineva s-a gândit la ei. Vin permanent foşti absolvenţi care le vorbesc actualilor elevi despre cât de bine le-a fost şi ce dor le este de profesori. Asta este cea mai mare satisfacţie pe care o am”, mărturiseşte dascălul.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Profesoara care a creat o „fabrică de isteţime“ în curtea şcolii. În ce constă impresionantul model de educaţie

Corporatistul care a devenit profesor. Predă prin metode atipice şi încheie contracte de milionar cu elevii

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite