Copiii români din Portugalia ar putea avea curs de limba maternă în şcolile portugheze

0
0

Guvernul român a încheiat un program de cooperare cu autorităţile portugheze astfel încât în şcolile în care învaţă şi elevi români ar putea fi predat un curs de limbă, cultură şi civilizaţie românească.

Executivul a aprobat, miercuri, un Program de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Portugheze în domeniile limbii, educaţiei, ştiinţei, tehnologiei şi învăţământului superior, al culturii, sportului, tineretului, mass-media şi turismului.

Guvernul informează că Programul de cooperare va contribui la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Republica Portugalia în domeniile amintite şi va da posibilitatea celor două părţi de a desfăşura activităţi culturale şi educaţionale în vederea promovării culturilor proprii şi a cunoaşterii culturii celuilalt stat.

În ceea ce priveşte educaţia, se menţionează predarea, cercetarea şi promovarea limbii, literaturii, culturii şi civilizaţiei române, respectiv, portugheze, în celălalt stat.

”Partea română îşi exprimă disponibilitatea de a implementa Proiectul privind predarea cursului de limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR) în unităţi de învăţământ portugheze în care sunt şcolarizaţi şi elevi de origine română”, potrivit Guvernului.

De asemenea, în document se menţionează acordarea de burse, cooperare prin internet, schimbul de informaţii din domeniul educaţiei, recunoaşterea şi echivalarea studiilor la nivel pre-universitar, cooperarea ştiinţifică şi tehnologică, recunoaşterea şi echivalarea diplomelor universitare.

În ceea ce priveşte domeniul cultural, se pevede consolidarea cooperării culturale în domeniul cărţilor, patrimoniului arhitehtonic, arhivelor, artelor plastice, fotografiei, teatrului, dansului, muzicii, cinematografiei, audiovizualului şi multimedia.

”Documentul menţionează, în acest context, activitatea desfăşurată de Institutul Cultural Român de la Lisabona şi de Institutul Camoes – Institutul pentru Cooperare şi Limbă Portugheză, dar şi programele de sprijinire a traducerilor şi alte programe de promovare a proiectelor artistice din cele două ţări”, precizează sursa citată. Programul vizează, de asemenea, şi cooperarea în domeniul sportului şi tineretului, în domeniul mass-media şi al turismului şi are o valabilitate de patru ani, cu posibilitatea de prelungire pentru un an.

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri