Clasamentul Internaţional al Universităţilor 2016. Patru universităţi din România se află în clasament la categoria 701+

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Massachusetts Institute of Technology rămâne, pentru al cincilea an consecutiv, cea mai bună universitate din lume. Stanford a urcat pe locul doi, surclasând Harvard, arată Clasamentul Internaţional al Universităţilor 2016, care dezvăluie strânsa legătură dintre investiţii şi calitate. Patru universităţi din România au reuşit să intre în top la categoria 701+.

Quacquarelli Symonds a publicat săptămâna aceasta noul top al celor mai bune universităţi din lume. Potrivit clasamentului primele trei poziţii sunt ocupate de Massachusetts Institute of Technology, Stanford şi Harvard, urmate de Cambridge, California Institute of Technology, Oxford, University Colleg London, Swiss Federal Institute of Technology, Imperial College London şi University of Chicago.

Top 10 este predominant stabil, potrivit specialiştilor care au realizat topul, cu toate că Swiss Federal Institute of Technology continuă să crească, schimbând locul cu Imperial College London.

image

Investitiile în invatamantul superior, cheie pentru progres

De asemenea, topul mai relevă progrese pentru anumite ţări, dar asta pentru că se şi investeşte în educaţie.

Cercetătorii spun că factorul cheie care a făcut diferenţa între institutiile care au avansat anul acesta sunt investiţiile. Astfel universitati din Coreea de Sud, Rusia, SUA si China au reuşit să avanseze, în schimb alte universitaţi, din Europa Occidentala şi Sudică, din Africa de Sud şi America Latină, au fost retrogradate .

China are acum trei universităţi în top 50. La fel, aproape toate universităţile din Hong Kong au urcat în top, trei dintre ele plasându-se în top 50. La fel se întâmplă în cazul Coreei de Sud, Malaezia.

„Nu este universal valabil, dar pare clar, este un patern identificabil, că instituţiile şi sistemele cu o consistentă finanţare câştigă teren, în timp ce acelea în care investiţiile scad pierd teren”, a spus directorul departamentului de cercetare din cadrul QS, Ben Sowter.

Poziţia României în clasament

Universitatea din Bucureşti s-a clasat în QS University Rankings 2016 pe prima poziţie între universităţile din România, ocupând un loc în seria 701+ între cele mai bune universităţi din lume.

În clasament mai figurează şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj şi Universitatea de Vest din Timişoara, aflate tot în seria 701+. 

„Universitatea din Bucureşti ocupă locul 1 între universităţile din România la criteriile: reputaţie academică (401+); reputaţia angajatorului (320); studenţi pe facultate (501+) şi locul 3 la următoarele criterii: citări pe facultate (501+); studenţi internaţionali (501+); facultate internaţională (501+). Fiecare dintre cei 6 indicatori are o proporţie diferită la calcularea scorului final”, arată un comunicat al Universităţii Bucureşti.

Clasamentul Quacquarelli Symonds World University Rankings este construit pe baza mai multor indicatori cheie: cercetarea ştiinţifică, calitatea predării, angajabilitatea absolvenţilor şi gradul de internaţionalizare şi este realizat de QS Intelligence Unit împreună cu un grup de profesori şi cercetători recunoscuţi mondial. 74.651 de profesori şi 37.781 de angajaţi au contribuit la aceste rankinguri prin analizele globale QS. Pentru includerea în ediţia 2016/2017 a clasamentului, QS a analizat 10,3 milioane de articole şi 66,3 milioane de citări, indexate în bazele de date academice Scopus/Elsevier. Peste 3800 de universităţi au fost luate în considerare şi 916 dintre ele evaluate, mai arată documentul Universităţii Bucureşti.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite