Cîmpeanu, despre burse: Recunosc că nu este varianta perfectă. Ministrul propune ca primii trei elevi din fiecare clasă să ia bursă de merit, dacă au minim media 9

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOOT Inquam Photos
FOOT Inquam Photos

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, referindu-se la burse, că s-a realizat o armonizare, chiar dacă varianta implementată nu este cea perfectă. Cîmpeanu propune ca primii trei elevi din fiecare clasă să primească burse de merit, dacă au media generală minim 9. Ministrul a mai precizat că este adeptul creşterii cuantumului burselor şi că îşi propune să reglementeze acest lucru într-un proiect al unei legi a Educaţiei.

„În loc să te bucuri la o brusă de studiu, dacă într-adevăr îndeplineşti toate condiţiile, care se acordă de la 7.50 şi care este 150 de lei pe lună, anul ăsta, reclami faptul că nu mai iei bursa de merit care era 100 de lei. Păi e mai mult, 150 de lei pe lună, doar că nu se mai numeşte de merit. Dacă alergăm acum după coroniţe şi merit, nu cred că este bine, iar în mine nu o să găsească un partener în această problemă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24, luni seara. 

Ministrul Educaţiei a precizat că îşi doreşte mărirea cuantumului burselor pentru cei care într-adevăr fac performanţă. 

„O să găsească un partener în mărirea cuantumului burselor pentru cei care într-adevăr fac performanţă. Am mărit deja doar de anul trecut, până anul acesta, bursa de performanţă, de la  100 la 500 de lei, aş vrea să ajungă chiar la 1.000 de lei pe lună bursa de performanţă, aş vrea să cresc cuantumul pentru bursele sociale, bursele sociale să ajungă exact la acei elevi care au într-adevăr nevoie din perspectivă socială, economică sau medicală, să poată fi cumulate, în aşa fel încât un părinte care are copii care înţeleg importanţa şcolii să înţeleagă şi el, la rândul lui, că  trimiţându-şi copiii la şcoală, prin suma mai multor burse, s-ar putea să ajungă mai mult decât salariul lui, pentru care munceşte în fiecare zi”, a mai afirmat  Cîmpeanu. 

Întrebat dacă bursele de merit ar trebui date elevilor care au medii de minimum 9.80, aşa cum a propus premierul, Sorin Cîmpeanu a declarat că propunerea sa este ca fiecare primii trei elevi dintr-o clasă să beneficieze de aceste burse, însă doar dacă au media minimum 9. 

„Este o variantă, atâta timp cât discutăm de merit, însă eu am o propunere şi mai bună: primele trei medii din fiecare clasă, primii trei din fiecare clasă, cu condiţia să nu fie sub nota 9 spre exemplu, putem coborî la 9, dar să fie primii trei cei mai buni. Pentru că am avut clase cu 33 de elevi din 35 care au avut 10. Cum facem diferenţierea?”, a declarat Cîmpeanu. 

Întrebat când se va lua o decizie în privinţa burselor, Cîmpeanu a explicat că deja se lucrează la ordinul de ministru. 

„Lucrăm deja o ordinul de ministru şi o să ne consultăm. O explicaţie de ce să nu aibă mai puţin de media 9, e că poţi ajunge la situaţia unor clase din care  nimeni nu ia examenul de Bacalaureat şi totuşi să dai acolo burse de merit. Nu e în regulă. Eu sunt convins că anul viitor se va rezolva şi voi susţine şi creşterea cuantumului burselor şi creşterea bugetului de burse, dar pe baze mai corecte, iar acest lucru, ca să nu mai fie modificat de la un an la altul să fie cuprins şi într-un proiect al unei legi a Educaţiei care voi face tot posibilul să fie disponibil cât mai curând în consultare şi dacă se poate să  parcurgă întreg procesul de validare, până la finalul acestui an calendaristic, este foarte bine, iar din această lege să facă parte şi criteriul de acordare a burselor. A fost o primă etapă prin care am adus spre normalitate în situaţia dată aceste reguli, nu este varianta perfectă, o spun şi o recunosc, dar prin consultare sunt convins că împreună vom ajunge la o variantă care să fie foarte bună şi foarte stabilă, şi în interesul copiilor”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite