Bacalaureat 2024. Ce s-a dat la Anatomie. Subiectul al doilea i-a „trimis” pe elevi în sala de operație. „Cerințe accesibile pentru toți copiii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacalaureat 2024. Au fost date publicității subiectele la Anatomie care, spune profesoara Ionela Cociorva, au avut un grad mediu de dificultate. Absolvenții de liceu au avut la dispoziție trei ore să rezolve cerințele. Primii elevi au ieșit din examen după o oră jumătate de la începerea probei.

elev in sala de examen
Elevii de la profilul real au avut de ales între 4 discipline. Sursa foto: arhivă

Bacalaureat 2024. Subiectele la Anatomie

Cât de grele au fost subiectele la Anatomie

La Anatomie, s-a respectat întocmai programa școlară, dar și modelele de subiecte publicate înainte de examen de Ministerul Educației. Subiectele au fost nici ușoare, nici grele, ci de dificultate medie. Accesibile tuturor elevilor care au învățat la această materie. Evident, au fost și subiecte care i-au departajat e copii, subiecte mai dificile. Elevii trebuiau, în primul rând, să citească atent itemii, cerințele, să le înțeleagă foarte bine. Apoi,cum spuneam au fost și subiecte puțin mai dificile. Pentru note foarte mari. Aici elevii trebuiau să gândească, nu doar să scrie din memorie”.

Ce subiecte i-au pus în dificultate pe elevi

„Pentru notă mare, notă maximă, elevii trebuiau să știe totuși, pentru că ultimul subiect a fost digestia chimică a proteinelor. Ceea ce nu a fost chiar ușor pentru toată lumea. Dar pentru cine a învățat, subiectele la Anatomie au fost foarte ok”, a comentat pentru „Adevărul” profesoara de Anatomie.  „Grila a fost foarte ușoară, cred că vor lua note mari foarte mulți copii. Mă refer la note peste 9”. Un alt subiect care i-ar fi putut pune în încurcătură a fost subiectul 1B. cel cu disfuncțiile endocrine. „Au fost câteva itemi, 2-3, care cereau chestii generale. Mulți copiii au dat însă exemple concrete. În mod normal, n-ar trebui să fie probleme la corectat, pentru că și exemplele concrete sunt ok. De exemplu, să cereau disfuncții endocrine. Mulți elevi nu au înțeles să spună doar că sunt hiposecreții și hipersecreții. Dar, de exemplu, diabetul este o disfuncție endocrină. Deci, în mod normal, trebuie să se accepte răspunsul chiar dacă e concret”. 

„Problema” din sala de operație

la subiectul al doilea, punctul B, elevii au primit un exemplu real, din viața de zi cu zi, care se petrece în spital. Pe baza acestuia au avut de răspuns la câteva cerințe. 

„Pacientul în sala de operație sau chiar mai mulți pacienti, mai mai mulți donatori este un exemplu care se petrece în realitate. Așa se formulează această problemă. Dar sunt problemele tipice care s-au lucrat la clasă, care se dau mai mereu”, a mai declarat profesoara. 

Bacalaureat 2024, calendar. 

5 iulie - proba scrisă la Limba și literatura maternă;.

iulie - afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00;.

9 – 11 iulie - rezolvarea contestațiilor;.

12 iulie - afișarea rezultatelor finale la BAC 202.

Corectarea lucrărilor se va face digitalizat. Foile sunt scanate în clasă de către profesorii asistenți, iar apoi sunt încărcate în platforma digitală. Lucrările sunt distribuite aleatoriu către doi profesori. Nota finală se calculează tot în platfomă și este media celor două note.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite