Bacalaureat 2024. Cum trebuie să se pregătească elevii în cele cinci zile rămase până la examen. Sfaturile profesorilor

0
Publicat:

Bacalaureat 2024 bate la ușă! Deși au mai rămas doar cinci zile până la prima probă a examenului de maturitate, elevii se pregătesc în continuare intens. Pentru că probele la Limba română și Matematică i-au pus pe copii, de-a lungul anilor, cel mai mult în dificultate, profesorii vin în întâmpinarea absolveniților din acest an cu o serie de recomandări. Sunt sfaturi pe care absolvenții ar trebui să le ia foarte în serios, căci de acest examen depinde întregul lor viitor.

Elevii mai au la dispoziție doar cinci zile să recapituleze materia. Sursa foto: arhivă
Elevii mai au la dispoziție doar cinci zile să recapituleze materia. Sursa foto: arhivă

Recapitulări, teste de antrenament, revizuirea întregii materii 

Examenul de Bacalaureat începe luni, 17 iunie, cu proba la Limba română, oral. Prin urmare, elevii mai au la dispoziție doar câteva zile pentru teste și recapitulări. Vorbim despre cei care s-au pregătit pentru acest examen, căci să îngrași porcul în Ajun nu este posibil, a declarat pentru „Adevărul” Ruxandra Achim, profesoară de limba română la Colegiul Național I.L. Caragiale din București.

În aceste zile, elevii trebuie să revizuiască materia. Să insiste pe  acele câteva trăsături definitorii pentru stilurile funcționale, să exerseze lectura anumitor texte non-literare și să demonstreze că au înțeles despre ce este vorba în textele respective. Copiii ar trebui să revizuiască trăsăturile textului argumentativ, ale textului epistolar, memorialistic și să se gândească la aceste repere”, a explicat dascălul. 

Profesoara face referire și la testele de antrenament, care au și ele rolul lor. „Sunt utile pentru că se poate deduce o anumită viziune asupra subiectelor și, în felul acesta, se poate înțelege mai ușor înspre ce direcție se îndreaptă autorii acestor subiecte”.

Ce ar trebui să știe, concret, elevii la Limba română pentru a obține o notă mare la examenul oral? Dascălul este de părere că învățatul pe dinafară nu-și mai are de multă vreme rostul în procesul de învățare. „Copiii trebuie să demonstreze că au înțeles un text, să fie capabili să recunoască un text argumentativ, un text juridic, un text memorialistic sau epistolar. Ei trebuie să aibă aceste noțiuni pe care le-au învățat încă din clasa a noua. Elevii trebuie să-și motiveze opinia cu privire la un anumit aspect. De exemplu: rolul călătoriilor sau cunoașterea anumitor prevederi legislative, inclusiv constituționale, să știe cât este de important să țină un jurnal la vârsta adolescenței etc”, a mai precizat prof. Ruxandra Achim.

Proba orală la Limba română are, așadar, alte cerințe față de proba scrisă Bacalaureat 2024, iar elevii trebuie să cunoască acest aspect și să trateze examenul ca atare. „Se pune accent pe comunicare”, a mai spus profesoara.  

„Elevii mai slabi trebuie să rezolve perfect subiectele ușoare”

Elevii se pregătesc intens și la matematică, o materie care nu de puține ori i-a pus în încurcătură. „Cine a învățat până acum, bine, cine nu..să îngrași porcul în Ajun, cu doar câteva zile înainte de examen nu se poate”, a declarat pentru „Adevărul” și Denisa Tănăsescu, profesoară de Matematică în cadrul aceluiași liceu bucureștean.

Elevii trebuie să reia subiectele date la examenul de Bacalaureat în anii trecuți. Acestea se găsesc pe site ul promatematica.ro și sunt extrem de utile. Dacă un elev va reuși să le rezolve pe acelea corect, nu ar avea de ce să-și facă griji la examenul din acest an. Sunt, practic, aceleași modele de exerciții, doar datele se schimbă. Vorbim despre aceeași Mărie cu altă pălărie”, a  explicat profesoara. Denisa Tănase consideră că acum este momentul recapitulărilor. „Acum nu mai este nimic de învățat, ci doar de repetat, exersat”. Profesoara a ținut să mai puncteze un aspect: elevii care nu sunt foarte bine pregătiți ar trebui să insiste la examen pe subiectele ușoare.

Nu au voie să le greșească pe acestea. Subiectul trei, de exemplu, este subiect de analiză și conține două probleme. Fiecare problemă are trei subpuncte. Acești elevi ar trebui să se concentreze pe primele două subpuncte, A și B, care sunt mai ușoare, mai simple. Nu are sens să irosească timp pe subiecte grele, dificile, pe care le-ar rezolva poate un copil de nota 9 sau 10. La subiectul doi, de algebră, la fel, trebuie să încerce să rezolve perfect ce este mai simplu și la îndemâna lor”.

Bac 2024. Cum este organizat examenul. Ce trebuie să știe elevii 

Însă, pe lângă teste de antrenament, exerciții, probleme și recapitulări generale ale materiei, absolvenții de liceu trebuie să cunoască și alte aspecte care țin de organizarea examenului. 

Când începe Bacalaureatul? Calendarul probelor 

17–19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;

19–20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;

19–21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D;

25–27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;

1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;

2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;

4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;

5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00;

9–11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor;

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Bacalaureat 2024. Care sunt probele obligatorii și cele la alegere

Proba obligatorie a profilului, diferă în funcţie de profilul pe care elevul l-a urmat în liceu. Concret, elevii de la Real (specializările Mate-Info, Științele Naturii), filiera vocațională (militar) și cea tehnologică vor da ca probă obligatorie Matematica. În schimb, elevii care au învățat la un liceu teoretic, profil Uman sau filiera vocațională (profil artistic, sportiv, unele specializări de la profil pedagogic, profil teologic etc.) vor susține examen la Istorie. 

Cât despre probele la alegere, elevii care provin din profil Real, profil tehnic, profil resurse naturale şi protecţia mediului sau profil militar vor susţine examen din discipline precum Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică. În schimb, elevii care provin din profil Umanist, pedagogic, teologic, artistic, etc. pot susţine examen din discipline precum Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie sau Sociologie.

Cele mai importante reguli în sala de examen la Bac 2024

Elevii trebuie să aibă un pix sau un stilou și o riglă, dacă este necesar pentru completarea exercițiilor. Li se permite să poarte la mână doar un ceas simplu, fără funcții suplimentare care i-ar ajuta să copieze sau se inspire în rezolvarea subiectelor. Candidații nu au voie să vorbească între ei, să copieze sau să se ajute între ei. Aceștia nu au voie să intre în sala de examen cu cărți, caiete, căști audio, telefoane mobile, tablete, minicalculatoare sau dispozitive de comunicare. De asemenea, elevii nu au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, serviete, poșete, genți etc. Acestea vor fi lăsate într-o sală de depozitare. 

Peste 100.000 de elevi ar urma să susţină examenul de Bacalaureat 2024.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite