Aproape 65 de milioane de lei pentru distribuirea de fructe gratuite în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul „Fructe în şcoli” este implementat la nivel european   FOTO: Shutterstock
Programul „Fructe în şcoli” este implementat la nivel european   FOTO: Shutterstock

Guvernul României a adoptat în şedinţa de miercuri detaliile privind programul de distribuţie a fructelor gratuite în şcoli în anul şcolar care începe luni, 15 septembrie: se menţine alocarea zilnică de 0,37 de lei per elev, iar fructele proaspete ar urma să fie livrate timp de 86 de zile. În total, programul are o finanţare totală de aproape 65 de milioane de lei, din care peste 31 vin de la Comisia Europeană.

Guvernul României a adoptat, în şedinţa din 10 septembrie 2014, Hotărârea privind stabilirea fructelor distribuite, a perioadei şi a frecvenţei distribuţiei, a limitei valorii zilnice/elev şi a fondurilor necesare pentru distribuţia fructelor şi a măsurilor adiacente distribuţiei de fructe, a bugetului aferent acestora, precum şi a modalităţii de implementare efectivă şi de gestionare la nivelul administraţiei publice, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în anul şcolar 2014-2015, se arată într-un comunicat de la Ministerul Agriculturii.

„Conform Deciziei CE de punere în aplicare privind alocarea definitivă a ajutorului UE către statele membre în cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, pentru perioada 01.08.2014 – 31.07.2015, alocarea României este de 6.869.985 euro, iar rata de cofinanţare de 89%. Ca urmare a acestor modificări s-a impus completarea listei măsurilor adiacente cu organizarea de zile tematice sau activităţi educative practice. Hotărârea de Guvern menţine valoarea zilnică de 0.37 lei pe elev şi distribuţia de mere pentru 86 de zile”, au adăugat reprezentanţii Guvernului României, după şedinţa de miercuri.

Bugetul total alocat programului este de 64,6 milioane de lei, din care 31,6 milioane de lei sunt alocate de Uniunea Europeană, iar diferenţa de 33 de milioane de lei reprezintă co-finanţarea asigurată de statul român, au explicat reprezentanţii de la Ministerul Agriculturii. 

În anul şcolar 2014-2015, a fost menţinută limita valorii zilnice de 0,37 de lei/copil, însă perioada de distribuţie gratuită a fost extinsă la 86 de zile, cu o zi mai mult faţă de anul şcolar 2013-2014, au mai spus aceştia.

Peste 1,7 milioane de beneficiari

De acest program susţinut şi cofinanţat de CE ar urma să beneficieze cei 1.765.712 de copii din clasele pregătitoare şi clasele I-VIII, din învăţământul de stat şi privat. 

„Din momentul intrării în vigoare a acestei Hotărâri de Guvern, Consiliile Judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor demara procedurile de organizare a licitaţiilor în vederea implementării programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în anul şcolar 2014-2015”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Documentul mai spune că, pe lângă măsurile suplimentare menţionate de Guvern, se numără şi „crearea de pagini web la nivelul judeţului, prin care să fie oferite informaţii despre implementarea programului”.

„Măsurile adiacente distribuţiei de fructe devin eligibile pentru sprijinul financiar al Uniunii Europene şi nu pot reprezenta, valoric, mai mult de 15% din alocarea finală a fiecărui stat membru”, au precizat reprezentanţii Ministerului Agriculturii.


Pe aceeaşi temă:

Ponta: Se caută soluţii ca de programul "Cornul şi Laptele" să beneficieze doar cei care au nevoie

Cioloş lansează noul program „Fructe şi Lapte în Şcoli“. De ce va primi România mai puţine fonduri europene

De ce întârzie distribuirea merelor gratuite în şcoli: „putrezesc“ în birocraţie

Programul „Fructe în şcoli” pentru anul şcolar 2013-2014 a fost aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri

Comisia Europeană face un sondaj pe internet despre programele „Fructe la şcoală“ şi „Lapte în şcoli“

Cum e masa caldă care va înlocui „Cornul şi laptele“

UPDATE Ministrul Costoiu: ”Cornul şi Laptele”, înlocuit de after-school cu masă caldă. Ministrul Agriculturii nuanţează: programul nu va fi oprit, ci regândit

Premierul Victor Ponta a anunţat că renunţă la programul ”Cornul şi Laptele” şi mută banii la programe de after-school

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite