Andronescu: dacă rezultatele slabe la Bacalaureat se repetă, putem transforma liceele tehnologice în şcoli profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu joacă alba/neagra cu liceele
Ecaterina Andronescu joacă alba/neagra cu liceele

Liceele tehnologice cu rată de promovare scăzută la Bacalaureat ar trebui transformate în şcoli profesionale, susţine fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. "Dacă rezultatele slabe se vor repeta, măsurile nu trebuie să se lase aşteptate. Eu aş merge până la a transforma liceele tehnologice în şcoli profesionale", a declarat Andronescu într-o conferinţă la Botoşani.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei şi în prezent preşedinte al Comisiei pentru învăţământ din Senat, a declarat vineri, 1 martie, că rezultatele slabe la examenul de Bacalaureat din 2012 "trebuie să fie un semnal de alarmă serios pentru toţi profesorii implicaţi în pregătirea elevilor", potrivit Hotnews. 

"Dacă rezultatele slabe se vor repeta, măsurile nu trebuie să se lase aşteptate. Eu aş merge până la a transforma liceele tehnologice în şcoli profesionale. Nu vreau să sune ca o ameninţare, dar trebuie să facem corecturi la Legea educaţiei şi s-ar putea să prindem asemenea măsuri şi în lege", a continuat Andronescu.

Aceasta a precizat că "realitatea examenului de bacalaureat a arătat că în liceu nu poţi corecta toate lacunele cu care copiii vin din gimnaziu. De aceea, atenţia inspectoratelor şcolare trebuie să fie îndreptată către ciclul primar, chiar pornind cu soluţii remediale, astfel încât să nu se mai repete situaţia de la evaluarea de clasa a VIII-a şi, sigur, de la examenul de bacalaureat".

  Împrumuturi de la Banca Mondială pentru finalizarea campusurilor şcolare

Fostul ministru al Educaţiei a anunţat că susţine contractarea unor împrumuturi de la Banca Mondială pentru finalizarea lucrărilor la 162 de campusuri şcolare începute în urma cu cinci ani. Ecaterina Andronescu a declarat că demersurile au fost demarate, iar Banca Mondială şi-a dat acordul de principiu pentru finanţarea acestor investiţii.

"În perioada cât am fost la minister, din iulie până în decembrie, eram conştientă de acest lucru, motiv pentru care am demarat discuţiile cu Banca Mondială pentru a încerca să obţinem un împrumut dedicat finalizării construcţiilor începute. Proiectul se afla în curs de finalizare", a declarat Andronescu.     

Liceele cu promovabilitate scăzută la Bacalaureat 2013 scapă de sancţiuni 

Amintim că Ecaterina Andronescu a modificat legislaţia la finalul anului trecut astfel încât liceele cu o rată de promovare sub 15% la Bacalaureat 2013 să nu mai fie sancţionate. 

Fostul ministru a semnat în noiembrie 2012 un ordin prin care a aprobat metodologia pe baza căreia se stabileşte reţeaua unităţilor de învăţământ preuniversitar. Ordinul elimina integral articolul introdus în metodologie în 2011 de Daniel Funeriu şi care prevedea următoarele: "Unităţile de învăţământ de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de şcolarizare diminuat cu cel puţin o clasă".       

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite