6 din 10 absolvenți de liceu din mediul rural nu merg la facultate. Se lansează programul Vreau la Facultate

0
Publicat:

Universitatea Babeș-Bolyai și organizația World Vision România lansează proiectul „Vreau la Facultate” care își propune să ajute peste 100 de tineri din medii defavorizate să-și finalizeze studiile.

Priectul VREAU LA FACULTATE - Foto World Vision Romania
Priectul VREAU LA FACULTATE - Foto World Vision Romania

Universitatea Babeș-Bolyai pune accent pe suportul oferit studenților în avea reușite academice și pentru a absolvi cu succes studiile superioare. O serie de programe au oferit și până acum ghidaj studenților din anul I, și nu numai, prin consiliere în carieră și consiliere psihologică. Mai mult, universitatea a înființat Centrul de Învățare „StudHub” tocmai cu scopul de a dezvolta competențele cheie ale studenților și de a-i pregăti astfel pentru piața muncii. Mă bucură enorm că aceste eforturi vor avea, începând cu acest an universitar, un partener de renume și cu experiență în mentoratul elevilor și tinerilor cei mai vulnerabili, în cazul cărora riscul de abandon este extrem de ridicat. Colaborarea cu World Vision România ne onorează și ne oferă posibilitatea să extindem serviciile noastre pentru a oferi acestor tineri, prin educație world-class, șansa de a-și atinge adevăratul potențial” a menționat prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai.

De ce este nevoie de un astfel de proiect?

Proiectul vine în contextul în care un studiu al Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) arată că 65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu se înscriu în învățământul superior, comparativ cu 35% din urban.

De altfel, un sondaj realizat de organizația World Vision România subliniază că 80% dintre studenții veniți din comunități dezavantajate se confruntă cu dificultăți financiare în facultate.

Studenti - Foto World Vision Romania
Studenti - Foto World Vision Romania

Monitorul Educației și Formării din 2021, realizat de Comisia Europeană, sublinia că „rata de absolvire a învățământului superior în România rămâne cea mai scăzută din toate țările UE”. Astfel, procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3 %) față de media Uniunii Europene de 41,2 %, conform raportului. Una dintre cauze fiind legată de de nivelul scăzut de participare la sistemul universitar a tinerilor din mediile dezavantajate.

Și datele Eurostat din 2022 confirmă că proporția celor cu studii superioare din țara noastră este mult sub media UE, plasându-ne pe ultimul loc, cu un procent de 30% față de media de 40,3 % a Uniunii Europene.

Ministerul Educației anunța că în acest an universitar aproape 450.000 de studenți încep facultatea la stat și privat. Însă anul trecut , 2022-2023, au fost înscriși 538.000 de studenți potrivit Institutului Nașional de Statistică.

Mai mult decât atât, un sondaj al fundației World Vision România arată că 70% din dintre elevii din anii terminali de liceu din medii defavorizate își propun să lucreze pe perioada studiilor, pentru a face față cheltuielilor legate de facultate.

De asemenea, sondajul arată că aproape 80% dintre adolescenți sunt îngrijorați de nivelul tot mai crescut al prețurilor, iar puțin mai mult de o treime susțin că familiile nu-i pot sprijini din punct de vedere financiar la facultate.

Pentru unul din trei elevi in clasele terminale de liceu, din medii defavorizate, unul din cele mai importante aspecte pentru alegerea facultății este șansa de a primi o bursă de studiu.

Vreau la Facultate

Proiectul lansat pe 4 octombrie de Universitatea Babeș-Bolyai în parteneriat cu World Vision România îți propune să ajute 100 de studenți de la această facultate să termine studiile universitare.

Mai exact, în perioada 2023-2026, studenții incluși în proiect vor beneficia, cu sprijinul donatorilor, de un laptop sau un calculator pentru procesul de învățare și studiu, workshopuri tematice specifice vieții de student, un program de mentorat și orientare în carieră, acces la școli de vară și burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor minime pentru cămin și transport, potrivit comunicatului emis.

Conferinta lansare VREAU LA FACULTATE- Foto World Vision Romania
Conferinta lansare VREAU LA FACULTATE- Foto World Vision Romania

Acest proiect a fost inspirat de programul Vreau în clasa a 9-a prin care, în prezent, 1.000 de adolescenți de la sate și din alte comunități vulnerabile sunt sprijiniți cu burse, activități de educație nonformală, mentorat și tabere de vară, ca să-și termine studiile liceale, dar și ca să se dezvolte profesional și personal.

Ne confruntăm cu o discrepanță alarmantă între dorința tinerilor din medii defavorizate de a urma studii universitare și resursele financiare pe care familiile lor le pot oferi. Prin intermediul Vreau la facultate – UBB&WVR Academy, ne propunem să oferim șansa tinerilor cu potențial din medii defavorizate să urmeze o facultate, în pofida greutăților financiare și a statusului familial. Ne onorează parteneriatul cu Universitatea Babeș-Bolyai, mai ales în contextul în care este în topul universităților căutate de către adolescenții absolvenți ai programului Vreau în clasa a 9-a. Sperăm ca un număr cât mai mare de donatori individuali și companii să se alăture demersului nostru. Prin acest program academic, avem toată încrederea că vom putea vorbi de excelență prin incluziune și de performanță prin echitate”, susține Mihaela Nabar, director executiv fundația World Vision România.

Un tânăr ar avea nevoie de aproximativ 855 de lei pe lună pentru a-și plăti căminul și transportul, potrivit estimărilor fundației.

Cei care vor să sprijine această inițiativă pot dona pe site-ul organizației.

Universitatea Babeș-Bolyai este universitatea cu cel mai complex profil academic din ţară, prin numărul de programe şi caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară şi germană). De asemenea, este una din cele mai bune universități din România, fiind reprezentanta României timp de mai mulți ani în Academic Ranking of World Universities (ARWU) – top 1000, clasamentul internațional al universităților realizat de Shanghai Ranking Consultancy. Din vara aceasta, nu mai apare însă în acest top.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite