Washingtonul și-a exprimat intenția de a „păstra securitatea” Statelor Unite în Arctica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile americane constată creșterea activității Federației Ruse și a Chinei în zona arctică și intenționează să „susțină securitatea SUA în regiune”. Acest lucru se precizează în noua ediție a Strategiei de securitate națională a SUA. Documentul de politică, cu o lungime de aproximativ 50 de pagini, a fost lansat de Casa Albă miercuri.

Rusia a făcut ample exerciții militare în Oceanul Arctic. Foto: Captură video
Rusia a făcut ample exerciții militare în Oceanul Arctic. Foto: Captură video

Statele Unite vor ca Arctica să fie o regiune pașnică și prosperă [pentru] cooperare”, se spune în document. În același timp, potrivit autorilor strategiei, „Rusia a investit masiv în prezența sa în Arctica în ultimul deceniu, modernizând infrastructura militară și mărind ritmul exercițiilor și operațiunilor de antrenament”. „Comportamentul său agresiv a intensificat tensiunile geopolitice în Arctica, creând noi riscuri de conflict neintenționat și împiedicând cooperarea”, se arată în text.

RPC încearcă, de asemenea, să-și sporească influența în Arctica prin creșterea rapidă a investițiilor sale <...> pentru activități științifice și folosind această interacțiune științifică pentru a efectua cercetări cu dublă utilizare în scopuri de informații sau militare”, crede Washington.

Vom menține securitatea SUA în regiune <...>. Vom practica prezența autorităților americane în regiune după caz, reducând în același timp riscul de escaladare inutilă și prevenind-o. <...> Ne vom aprofunda cooperarea cu aliați și parteneri din țările arctice și să colaborăm cu ei pentru a sprijini Consiliul Arctic și alte instituții legate de Arctica”, se spune în strategia. În plus, Washingtonul intenționează să „protejeze libertatea de navigație și să determine platforma continentală extinsă a SUA în conformitate cu standardele internaționale”.

După cum a declarat Ambasada Rusiei în Statele Unite în mai, partea rusă consideră că ar trebui sporită cooperarea în Arctica, nu concurența militară, și solicită Statelor Unite să renunțe la retorica contraproductivă. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite