VIDEO Poliţia din Chicago a făcut publică filmarea în care un ofiţer de poliţie execută, cu sânge rece, un adolescent de 17 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă un exemplu de utilizare defectuoasă a forţei letale de către poliţia americană a adus sute de oameni în stradă, miercuri dimineaţă, în oraşul Chicago. Protestatarii s-au strâns  în solidaritate cu un tânăr, în vârstă de 17 ani, împuşcat mortal de un poliţist în octombrie 2014, iar filmarea brutală a fost făcută publică de către poliţia locală, la ordinele instanţei de judecată, relatează Chicago Tribune.

Câteva sute de protestatari au scandat în cor „16 focuri”, miercuri dimineaţă, în timp ce mărşăluiau paşnic prin centrul oraşului Chicago, la doar câteva ore după ce poliţia locală a făcut publică o filmare de bord din octombrie 2014 care îl arată pe Laquan McDonald, în vârstă de 17 ani, executat cu sânge rece de un ofiţer de poliţie cu acelaşi număr de focuri de armă. 

Laquan McDonald, un adolescent de culoare din metropola americană, a fost confruntat în seara de 20 octombrie 2014 de un echipaj de poliţiei în care se afla şi ofiţerul Jason Van Dyke, după ce adolescentul ar fi înţepat roţile unei maşini de poliţie. La mai puţin de 30 de secunde după ce a ajuns la faţa locului, Van Dyke l-a împuşcat pe McDonald, deşi acesta nu a făcut vreun gest ameninţător la adresa poliţistului. McDonald era înarmat cu un cuţit.

În filmarea făcută la bordul maşinii echipajului, se vede cum Van Dyke continuă să tragă în McDonald chiar şi după ce acesta cade la pământ, oprindu-se din tir pentru a verifica dacă adolescentul mai mişcă. 

ATENŢIE! IMAGINI CE POT AVEA UN PUTERNIC IMPACT EMOŢIONAL

Van Dyke a lucrat în continuare pentru departamentul de poliţie al oraşului dintr-o „poziţie limitată” - însemnând că nu a mai fost trimis pe teren – până marţi, atunci când s-a predat de bunăvoie autorităţilor, pus faţă în faţă cu acuzaţia de omor calificat. 

„Este convingerea mea că acţiunile acestui acuzat – cea de împuşcare a lui Laquan McDonald când acesta nu prezenta un pericol imediat de vătămare corporală sau moarte, şi ulterior de împuşcare a acestuia după ce s-a prăbuşit la pământ – nu reprezintă o utilizare justificată a forţei letale de către acest agent de poliţie” a spus procurorul general al districtului Cook, Anita Alvarez, anunţând acuzaţiile aduse la adresa lui Van Dyke.

Apărătorii lui Van Dyke susţin însă că acesta nu a încălcat reglementările în vigoare, deoarece McDonald a fost somat de „nenumărate ori” să arunce cuţitul şi a refuzat, iar Van Dyke s-ar fi temut pentru securitatea sa şi a celorlalţi ofiţeri de poliţie aflaţi la locul infracţiunii. Ei au mai acuzat faptul că publicarea filmării nu poate asigura un proces corect pentru Van Dyke – având în vederea atenţia şi presiunea care va fi generată asupra cazului.

Cazul vine pe fondul unei adevărate crize a utilizărilor neadecvate de forţă letală a poliţiştilor americani, care au adus în ultimele 18 luni la nelinişţi sociale şi chiar revolte violente în Ferguson sau Baltimore – toate pornite în urma aceluiaşi tipar ca şi incidentul din Chicago, în care bărbaţi negri au fost omorâţi de ofiţeri de poliţie albi, fără a avea vreun motiv plauzibil de a folosi forţa letală, adăugând o caracteristică potenţial rasistă incidentelor. 

Iar oraşul Chicago este un exemplu destul de utilizat pentru a susţine această idee – deşi locuitorii de culoare formează doar o treime din populaţia totală a zonei metropolitane, ei au fost implicaţi, în ultimii 3 ani, în peste trei sferturi din totalul incidentelor poliţiei, conform datelor departamentului local de poliţie, citate de „Huffington Post”.

Aceleaşi date prezintă o altă realitate îngrijorătoare, bazată pe numărul suspecţilor asupra cărora poliţiştii din zona metropolitană au deschis focul: o persoană de culoare are de 10 ori mai multe şanse de a fi împuşcată decât una albă. De asemenea, negrii şi latino-americanii au fost implicaţi în 92% din cazurile în care ofiţerii de poliţie din Chicago au recurs la folosirea pistoalelor cu electroşocuri. 

Primarul oraşului Chicago, Rahm Emanuel, a condamnat direct incidentul şi, indirect, pe Van Dyke, cerând locuitorilor oraşului să „construiască poduri de înţelegere” în locul „barierelor de neînţelegere”, adăugând că aceştia „au tot dreptul să protesteze”, încercând să diminueze eventualele tensiuni care ar putea exploda în urma publicării înregistrării, în tentativa de a evita un alt caz din seria Ferguson sau Baltimore.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite