Vance schimbă tonul față de Europa. „O iubesc, dar e crucial să nu depindă permanent de securitatea SUA”
0Vicepreședintele american JD Vance și-a schimbat abordarea față de Europa, despre care a declarat că o iubește și pe care a avertizat-o să nu devină vasalul SUA în ceea ce privește securitatea.

JD Vance a acordat un interviu amplu privind abordarea sa față de politica europeană, declarând pentru UnHerd că „nu este bine ca Europa să fie vasalul permanent de securitate al Statelor Unite”, scrie The Guardian.
El a spus că „nu este în interesul Europei, și nici în interesul Americii, ca Europa să fie un vasal permanent de securitate al Statelor Unite”, subliniind că o Europă puternică este „benefică pentru Statele Unite”, deoarece poate pune sub semnul întrebării și poate tempera greșelile de politică externă ale SUA, cum au fost criza Suezului sau războiul din Irak.
El a adăugat: „Iubesc Europa. Iubesc popoarele europene. Am spus de nenumărate ori că nu poți separa cultura americană de cea europeană. Suntem, într-o mare măsură, produsul unor filosofii, teologii și, desigur, al modelelor de migrație care au pornit din Europa și au dat naștere Statelor Unite ale Americii.”
Statele Unite sunt optimiste că pot negocia un acord comercial „grozav” cu Regatul Unit, a declarat JD Vance.
„Lucrăm cu adevărat din greu împreună cu guvernul lui Keir Starmer” la un acord comercial, a spus el. „Președintele iubește cu adevărat Regatul Unit. A iubit-o pe regină. Îl admiră și îl îndrăgește pe rege. Este o relație foarte importantă. Iar el este om de afaceri și are o serie de relații importante de business în [Marea Britanie]. Dar cred că este ceva mult mai profund de atât.
Există o afinitate culturală reală. Și, desigur, în esență, America este o țară anglo-saxonă. Cred că există șanse bune să ajungem la un acord grozav care să fie în interesul ambelor țări.”
Vance a spus că „relația reciprocă” dintre SUA și Marea Britanie oferă Regatului Unit o poziție mai avantajoasă decât cea a altor țări europene în ceea ce privește negocierea unor noi aranjamente comerciale.
„Deși îi iubim pe germani, aceștia depind foarte mult de exporturile către Statele Unite, dar sunt destul de duri cu multe companii americane care ar dori să exporte în Germania”, a spus el.