Valul de infectări din Senatul american poate da peste cap planul republicanilor de a numi pe repede înainte un nou judecător la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitch McConnel, liderul senatorilor republicani, şi-ar putea vedea planurile date peste cap, FOTO EPA-EFE
Mitch McConnel, liderul senatorilor republicani, şi-ar putea vedea planurile date peste cap, FOTO EPA-EFE

Senatorii republicani încep să simtă presiunea timpului tot mai puternic în procesul de numirea a judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă. Trei colegi de partidd au ieşit pozitivi la testul de COVID-19 şi alţii au intrat în carantină după ce au intract în contact cu persoane infectate.

Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani, a declarat sâmbătă că va căuta consimţământul democraţilor pentru a sista principalele activităţi ale Senatului pentru următoarele două săptămâni. Cu toate acestea, McConnell a anunţat că decizia nu va afecta şi activităţile comitetului judiciar al Senatului, care se va întâlni conform planului pe 12 octombrie pentru a începere audierea lui Barrett. Chiar dacă în ultima perioadă comitetul s-a întrunit online pentru diferite activităţi, democraţii au anunţat că există o opoziţie bipartizană faţă de ideea că şi audierea lui Barrett să fie făcută tot online, dată fiind importanţa nominalizării, relatează The Guardian. 

De altfel, strategia democraţilor se conturează tot mai clar. „Să avansăm în acest moment cu audierea judecătoarei Barrett pentru numirea la Curtea Supremă pune în pericol sănătatea tuturor celor care sunt implicaţi”, arată mai mulţi senatori democraţi într-o scrisoare publică transmisă sâmbătă. Situaţia din Senat îi ajută în încercarea lor de a argumenta pentru amânarea audierii - mulţi dintre senatorii din comitetul juridic sunt în vârstă şi au şi alţi factori de risc pentru COVID-19. 

Republicani încearcă numire judecătoarei Barrett pe repede înainte. Principala grijă: dacă îşi pierd majoritate în Senat în alegerile din noiembrie şi dacă Trump pierde Casa Alba, confirmarea nominalizării făcute de preşedinte va deveni foarte dificilă în fereastra de timp rămasă până în ianuarie, când Joe Biden va prelua mandatul de preşedinte. 

Dincolo de grijile pe termen mediu, republicani încep să aibă anxietăţi tot mai serioase cu privire la majoritatea lor în formula prezentă a Senatului dacă tot mai mulţi senatori vor fi testaţi pozitiv. Dacă cel puţin trei senatori republicani sunt într-o stare de sănătate prea gravă pentru a se prezenta în persoană ca s-o voteze pe Barrett, republicani pur şi simplu nu vor avea suficiente voturi, aceştia bucurându-se de o majoritate de 53 la 47 în Senat. În cel mai rău caz, vicepreşedintele Mike Pence ar putea sparge balotajul. La aceste probleme se adaugă şi faptul că două senatoare republicane, Susan Collins (Maine) şi Lisa Murkowski (Alaska), au anunţat că nu vor vota pentru confirmarea nominalizării lui Barrett înainte de alegeri.

Citeşte şi:

Cine este judecătoarea Amy Coney Barrett, propunerea lui Trump pentru Curtea Supremă a SUA

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite