Uraganul Maria s-a înteţit la categoria cinci şi a ajuns în Caraibe: a lovit insula Dominica, smulgând acoperişul casei premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Uraganul Maria a fost clasificat drept o furtună „potenţial catastrofică” de categoria cinci, potrivit meteorologilor americani, şi a ajuns în Caraibe, relatează BBC.

Dominica este prima insulă de pe drumul uraganului, confruntându-se cu vânturi de până la 260 de kilometri pe oră. Conform datelor de pe satelit, Maria se mişcă aproximativ pe acelaşi traseu ca şi Irma, uraganul care a provocat numeroase devastări luna trecută.

Insula Martinica a declarat stare maximă de alertă, în timp ce o altă insulă franceză, Guadeloupe, a început evacuarea localnicilor.

Prim-ministrul din Dominica a scris pe Facebook că a fost salvat cu puţin timp în urmă, după ce acoperişul casei sale a fost spulberat de vânt.

image

Avertizările asupra uraganului se întind şi pe alte teritorii, precum Puerto Rico, Insulele Virgine, St. Kitts, Nevis, Mentserrat şi St. Lucia.

În doar două ore, Centrul Naţional al Uraganelor din Statele Unite (NHC) a crescut intensitatea uraganului Maria de la categoria doi la patru, iar apoi la cinci, reprezentând nivelul cel mai mare.

Meteorologii au avertizat că ploile masive datorate uraganului „ar putea cauza inundaţii masive şi alunecări de teren care să pună în pericol vieţile oamenilor”.

Dominica, o fostă colonie britanică cu o populaţie de 72.000 de persoane, a fost prima insulă din calea uraganului Maria, acesta ajungând la ora locală 21.00 (4.00 ora României), potrivit NHC. Toate porturile şi aeroporturile au fost închise, în timp ce rezidenţii de lângă coastă au fost instruiţi să se adăpostească în adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi.

Martinica a ridicat gradul de alertă la „violet”, cel mai înalt nivel, şi a ordonat populaţiei să se îndrepte spre adăposturi. 

În Guadeloupe, şcolile, magazinele şi clădirile guvernamentale au fost închise, autorităţile aşteptându-se la inundaţii. Guvernul francez a ordonat ca mai multe zone ale insulei să fie evacuate, relatează AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite