Ultimatum pentru TikTok în SUA, după ce Congresul a finalizat legislația care ar putea duce la interzicerea platformei. Și UE sporește presiunea

0
Publicat:

Proiectul de lege adoptat marți de Senatul Statelor Unite, care prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, include şi un ultimatum pentru platforma TikTok.

TikTok ar putea fi interzis în SUA dacă nu se rupe de China FOTO Shutterstock
TikTok ar putea fi interzis în SUA dacă nu se rupe de China FOTO Shutterstock

Proiectul prevede interzicerea aplicaţiei TikTok în SUA cu excepţia cazului în care reţeaua de socializare întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance şi, în general, cu China.

Dacă președintele Joe Biden va semna proiectul de lege, așa cum este de așteaptat, TikTok va fi obligată să găsească un nou proprietar în câteva luni, altfel va fi interzisă în totalitate pe teritoriul Statelor Unite, potrivit CNN.

Consecințe: restricționarea efectivă a noilor descărcări ale aplicației și interacțiunea cu conținutul acesteia

Actualul proiectul de lege este o versiune actualizată a unui proiect de lege pe care Camera Reprezentanților l-a aprobat în martie.

Mai exact, societății-mamă chineze a TikTok, ByteDance, îi sunt acordate 270 de zile pentru a vinde platforma. În caz contrar, TikTok ar fi interzis în magazinele de aplicații din SUA și în „serviciile de găzduire pe Internet” care îl susțin.

Consecința ar fi ar restricționarea efectivă a noilor descărcări ale aplicației și interacțiunea cu conținutul acesteia.

Dacă proiectul va fi semnata săptămâna aceasta, termenul limită pentru o vânzare ar fi în ianuarie 2025.

Totuși, Joe Biden ar putea prelungi termenul cu încă 90 de zile dacă stabilește că au existat progrese în vederea unei vânzări, ceea ce ar putea oferi TikTok un răgaz de până la un an înainte de a se confrunta cu potențiala interdicție.

Întrucât proiectul de lege face parte din pachetul de ajutor extern pe care președintele american l-a susținut în mod vocal, se așteaptă ca acesta să îl semneze rapid, potrivit CNN

Totuși, potenţiala interdicţie a TikTok riscă să fie contestată în instanţă, potrivit AFP .

Acuzațiile aduse TikTok

Amintim că platforma video este acuzată că ar permite Beijingului să îi spioneze şi să îi manipuleze pe cei utilizatorii din Statele Unite, prin colectarea date sensibile ale utilizatorilor.

TikTok a declarat în repetate rânduri că nu a împărtășit și nu va împărtăși datele utilizatorilor americani cu guvernul chinez.

Și UE sporește presiunea asupra TikTok 

La rândul ei, Uniunea Europeană a cerut luni TikTok să furnizeze mai multe informații despre o nouă aplicație care plătește utilizatorii pentru a viziona videoclipuri și a avertizat că ar putea ordona platformei de partajare de videoclipuri să suspende funcțiile care creează dependență și care prezintă un risc pentru copii, potrivit AP News.

Comisia executivă a UE, formată din 27 de state membre, a precizat că a deschis o procedură oficială pentru a stabili dacă TikTok Lite a încălcat noile norme digitale ale blocului comunitar atunci când aplicația a fost lansată în Franța și Spania.

UE a intensificat presiunea asupra TikTok în contextul în care compania nu a răspuns săptămâna trecută la o solicitare de informații privind conformitatea noii aplicații cu Legea serviciilor digitale, o lege radicală care a intrat în vigoare anul trecut și care are ca scop curățarea platformelor de socializare, arată AP.

TikTok Lite este o versiune simplificată a aplicației principale TikTok care le permite utilizatorilor să câștige recompense.

Utilizatorii obțin puncte prin vizionarea de videoclipuri, aprecieri de conținut și urmărirea creatorilor de conținut, iar acestea pot fi apoi folosite pentru obținere de recompense, inclusiv vouchere Amazon și carduri cadou pe PayPal.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite