UE vrea să prioritizeze negocierile cu SUA pentru eliminarea tarifelor impuse de Trump

0
Publicat:

Miniștrii Uniunii Europene au convenit, în linii mari, luni, că blocul ar trebui să acorde prioritate negocierilor pentru eliminarea tarifelor impuse de președintele Donald Trump, în locul represaliilor.

UE preferă să negocieze cu SUA în privința tarifelor FOTO Shutterstock
UE preferă să negocieze cu SUA în privința tarifelor FOTO Shutterstock

Cele 27 de state membre UE se confruntă cu tarife de 25% la importurile de oțel, aluminiu și autoturisme, precum și cu tarife „reciproce” de 20% pentru aproape toate celelalte bunuri, conform politicii lui Trump, notează Reuters.

Miniștrii responsabili cu comerțul s-au întâlnit luni la Luxemburg pentru a dezbate răspunsul UE, precum și pentru a discuta relațiile cu China. Mulți au declarat că prioritatea UE este lansarea unor negocieri cu Statele Unite pentru a evita un război comercial deschis.

„Trebuie să rămânem calmi și să răspundem într-un mod care să reducă tensiunile. Piețele bursiere arată deja ce se va întâmpla dacă escaladăm imediat. Dar vom fi pregătiți să luăm contramăsuri, dacă este necesar, pentru a aduce americanii la masa negocierilor”, a declarat ministrul comerțului din Olanda, Reinette Klever, reporterilor.

Negocierile cu Washingtonul s-au dovedit până acum dificile. Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a descris discuția sa de două ore cu omologii americani de vineri drept „sinceră”, spunându-le că tarifele impuse de ei sunt „dăunătoare și nejustificate”.

Este de așteptat ca blocul să aprobe în această săptămână un prim set de contramăsuri țintite pentru importuri americane de până la 28 de miliarde de dolari – de la ață dentară la diamante – ca răspuns la tarifele impuse de Trump la oțel și aluminiu, mai degrabă decât la tarifele „reciproce” mai largi.

Dar chiar și această mișcare s-a dovedit riscantă, Trump amenințând cu un tarif contra de 200% pentru băuturile alcoolice europene dacă UE merge mai departe cu o taxă propusă de 50% pe bourbonul american.

Franța și Italia, mari exportatoare de vin și băuturi spirtoase, și-au exprimat îngrijorarea.

Pachet amplu de contramăsuri

Se așteaptă ca blocul celor 27 să elaboreze un pachet mai amplu de contramăsuri până la sfârșitul lunii aprilie, ca răspuns la tarifele americane pentru autoturisme și cele „reciproce” aplicate altor bunuri.

Totuși, într-un război al tarifelor pe bunuri, Bruxellesul are mai puține opțiuni de represalii decât Washingtonul, având în vedere că importurile de bunuri americane în UE au totalizat 334 de miliarde de euro (366,2 miliarde dolari) în 2024, față de 532 de miliarde de euro în exporturi ale UE către SUA.

Ministrul francez al comerțului, Laurent Saint-Martin, a spus că nu ar trebui să existe subiecte tabu, inclusiv utilizarea Instrumentului Anti-Coerciție al UE (ACI), care ar permite blocului să țintească serviciile americane sau să limiteze accesul companiilor americane la licitații publice în UE.

„Nu putem exclude nicio opțiune, nici în privința bunurilor, nici a serviciilor, și, indiferent de abordare, trebuie să deschidem cutia cu acest instrument european foarte cuprinzător și care poate fi extrem de agresiv”, a spus el.

Prudența, în locul opțiunii „nucleare”

Alții, însă, au îndemnat la prudență.

Simon Harris, ministrul de externe al Irlandei – țară care exportă aproape o treime din produse către Statele Unite – a descris ACI drept „o opțiune nucleară” și a spus că majoritatea în UE este de părere că nu ar trebui să se recurgă la ea, cel puțin deocamdată.

Ministrul economiei din Germania, Robert Habeck – al cărui partid, Verzii, nu va face parte din următoarea coaliție de guvernare – a spus că UE ar trebui să înțeleagă că se află într-o poziție puternică, dacă rămâne unită.

„Piețele bursiere deja se prăbușesc, iar pagubele ar putea fi și mai mari... America este într-o poziție de slăbiciune”, a spus el la Luxemburg. Habeck a adăugat că speranța lui Elon Musk, pentru tarife zero între Europa și Statele Unite reflectă acest fapt.

Dar a adăugat, referitor la contramăsuri: „Dacă fiecare țară din UE vine și spune că are o problemă aici cu vinul roșu, acolo cu whiskey-ul și dincolo cu fisticul, atunci nu vom ajunge la nimic.”

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite