Ucraina a solicitat ajutorul SUA pentru identificarea unor ținte în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a solicitat administrației Biden ajutor la identificarea țintelor din Rusia pe care Kievul să le lovească folosind propriile arme. Totodată, a cerut SUA să anuleze restricțiile privind utilizarea armelor americanei împotriva obiectivelor militare de pe teritoriul Rusiei, relatează Wall Street Journal.

Soldați ucraineni pe front FOTO PROFIMEDIA
Soldați ucraineni pe front FOTO PROFIMEDIA

Această solicitare a Kievului survine în contextul în care Rusia a înregistrat cele mai mari câștiguri teritoriale în Ucraina în aproape 18 luni, în regiunea nord-estică Harkov. Alți oficiali americani au dezvăluit că cererea Ucrainei, care a fost făcută în ultima săptămână, este examinată.

Dacă SUA ar fi de acord, acest lucru ar putea marca o schimbare majoră de politică a administrației americane, care a căutat mereu să diminueze riscul escaladării militare între Washington și Moscova în timp ce sprijină Ucraina.

„Ei au cerut [SUA] ajutorul pentru a lovi Rusia”, a spus reporterilor care călătoreau cu el în Europa. generalul Charles Q. Brown, șeful Statului Major Întrunit.

„Nu a fost vorba de ceva specific legat de un sistem de armament, ci a a fost vorba de ajutor suplimentar în lovirea rușilor”, a precizat el.

Atacul transfrontalier al Rusiei, la începutul acestei luni, a silit Ucraina să deturneze trupe și resurse din alte părți ale țării, punând presiune pe o forță deja depășită, care așteptă de mult timp arme suplimentare din partea SUA.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a precizat că politica actuală a SUA nu este în favoarea unei astfel de asistențe în ceea ce privește obiectivele militare și nici a utilizării armelor americane pentru a lovi pe teritoriul Rusiei. „Nu încurajăm și nu permitem atacurile în cadrul granițelor Rusiei”, a spus purtătorul de cuvânt.

SUA au furnizat rachete sol-sol ATACMS și alte sisteme de armament, cu condiția ca acestea să nu fie folosite pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei. Această prevedere, pe care Ucraina a acceptat-o ​​drept condiție pentru primirea armelor, a avut menirea să diminueze riscul ca conflictul să aibă posibilitatea să escaladeze într-o confruntare directă între SUA și Rusia.

Linie roșie pentru Kremlin

Ministerul rus de Externe avertiza în septembrie 2022 că SUA ar „încălca o linie roșie” și vor fi considerate „parte directă la conflict” dacă ar furniza Kievului rachete cu rază mai lungă de acțiune.

De atunci însă, Rusia a apelat la Coreea de Nord pentru furnizarea de rachete balistice și la Iran pentru drone și s-a folosit de aceste arme pentru a intensifica atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Această interdicție a SUA –precum și refuzul de a furniza informații pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a ataca ținte în Rusia cu drone și sisteme de armament ucrainene – a restrâns capacitatea Kievului de a ataca posturile de comandă și locurile de adunare ale trupelor de partea rusă a graniței.

Asta ținând cont de faptul că Rusia transferă forțe și resurse către nord-estul Ucrainei din siguranța propriului teritoriu, în timp ce intensifică atacurile asupra localităților din regiunea Harkov.

Armata ucraineană a transmis vineri că respinge noi atacuri rusești în zona Harkov, care sunt concentrate asupra orașului din apropierea graniței Vovceansk, unde Rusia controlează părțile nordice; totodată,  Rusia are controlul asupra mai multor sate situate între frontiera cu Rusia și orașul Harkov.

„Soldații noștri provoacă pierderi serioase ocupanților”, a dat asigurări președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cursul unei vizite la începutul săptămânii în capitala regională, Harkov. „Această axă rămâne extrem de dificilă, ne consolidăm unitățile”, a adăugat el.

Brown a făcut observația că, deși nu pare că Rusia lansează o „incursiune mare” în Harkov, își propune, parțial, să creeze o zonă-tampon pentru a proteja orașul rusesc de graniță Belgorod, pe care forțele ucrainene l-au lovit la mijlocul lunii martie.

În aprilie, Congresul a adoptat un pachet de ajutor militar mult așteptat, care include aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, punând astfel capăt unei suspendări de aproape șase luni a furnizării de arme de către SUA Ucrainei. În timp ce unele dintre armele recent trimise au ajuns deja la trupele ucrainene din prima linie, altele nu vor ajunge până în iunie, au declarat oficialii americani din cadrul apărării.

În cursul unei vizite la Kiev săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a evitat un răspuns la întrebarea unui reporter dacă SUA ar lua în considerare anularea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de SUA. „Nu am încurajat sau nu facilitat loviturile în afara Ucrainei, dar în cele din urmă Ucraina trebuie să ia decizii pentru ea însăși cu privire la modul în care poartă acest război”, a spus el.

La începutul acestei luni, pe măsură ce Rusia revendica teritorii în nord-estul Ucrainei, Marea Britanie a sugerat că Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de britanici împotriva țintelor din Rusia.

„Așa cum Rusia lovește în interiorul Ucrainei, puteți înțelege prea bine de ce Ucraina simte nevoia să se asigure că se apără”, a declarat la acea vreme ministrul de externe David Cameron. Un purtător de cuvânt rus a descris poziția Marii Britanii drept o „escaladare directă a tensiunii în jurul conflictului ucrainean”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite