Ce impact poate avea pentru Ucraina livrarea unui număr mai mare de rachete cu rază lungă de acțiune, potrivit experților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Țările din NATO echipează Ucraina cu un număr de rachete suplimentare cu rază lungă de acțiune pe care de altfel armata acestei țări le-a folosit deja pentru a lovi aerodromurile rusești, sediile navale, podurile și alte ținte de mare valoare.

Rachete ATACMS FOTO Profimedia
Rachete ATACMS FOTO Profimedia

Aceste rachete furnizate de Occident conferă un impuls major capacității de foc a Ucrainei. Astfel, au explicat pentru Business Insider foști ofițeri americani, aceste muniții ar putea ajuta Kievul să țintească locații esențiale pentru operațiunile Rusiei și chiar pună forțele de luptă și de sprijin ale acesteia în situația de a nu avea „unde să se ascundă”.

Ucraina se confruntă cu ofensive rusești care ar putea deveni mai intense până în vară, însă aceste arme ar putea contribui la strâmtorarea eforturilor Moscovei.

„Dacă ești îngrijorat că forțele ruse îți copleșește apărarea, vrei să vânezi cartierul general și logistica care facilitează atacurile rusești”, a spus Ben Hodges, general în retragere și fost comandant al trupelor SUA în Europa. .

Luna trecută, SUA au admis că au expediat în secret Ucrainei un număr de de sisteme de rachete tactice ale armatei MGM-140 (ATACMS) la începutul acestei primăveri, ca parte a unui pachet militar în valoare de 300 de milioane de dolari anunțat în martie. Numărul lor exact nu este cunoscut. Rachetele ATACMS au un cost mediu de aproximativ 1,3 milioane de dolari fiecare.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, a dezvăluit la sfârșitul lunii aprilie, după aprobarea de către Congres a uriașului pachet de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari, că SUA vor trimite Ucrainei un număr suplimentar de rachete ATACMS. Livrarea acestora era stipulată în pachetul legislativ cerut de administrația Biden.

ATACMS sunt rachete balistice tactice care au mai multe variante. Ucraina a primit anterior unele care au o rază de acțiune de 160 km și care pot dispersa aproape 1.000 de submuniții pe o suprafață mare, ceea ce le face deosebit de dăunătoare pentru aerodromuri. Toamna trecută, Kievul a folosit aceste rachete exact în acest scop.

SUA mai dispun de un model de ATACMS care are o rază de 300 de km, dintre care o variantă dotată cu un focos unitar, și alta care poate împrăștia aproximativ 300 de submuniții. Ucraina a făcut presiuni asupra Washingtonului pentru a primi aceste rachete cu rază extinsă, însă nu este clar ce model a obținut până la urmă Kievul.

În același timp, la sfârșitul lunii aprilie, Marea Britanie anunța că va trimite Ucrainei noi rachete de croazieră Storm Shadow, ca parte a celui mai mare pachet militar trimis (633 de milioane de dolari) de această țară și care a inclus peste 1.600 de rachete de atac și muniții pentru apărare aeriană.

Câteva zile mai târziu, ministrul britanic al apărării Grant Shapps a dezvăluit pentru prima dată că Italia a furnizat, la un moment dat, Kievului rachete de croazieră Storm Shadow Franța a trimis Kievului propria sa versiune a muniției numită SCALP-EG.

Aceste rachete lansate aerian pot zbura la altitudini joase pentru a evita detectarea și au fost utilizate pentru a lovi cartierele navale rusești și depozitele de reparații de vehicule din peninsula Crimeea ocupată. Raza lor de circa 250 km le plasează între variantele ATACMS.

Nu este clar câte rachete ATACMS și Storm Shadow au sosit deja în Ucraina în primăvară și nu se știe nici câte alte rachete se poate aștepta Ucraina să primească în următoarele săptămâni, în timp ce încearcă să frâneze impulsul Rusiei pe câmpul de luptă. Kievul a obținut anterior un număr limitat din ambele muniții de la SUA și aliații săi europeni.

Ce impact poate avea un arsenal mai mare de rachete cu rază lungă de acțiune

Un arsenal mai mare de rachete ar putea lipsi Rusia de capacitatea sa de a amplasa  active cruciale pe o rază de 160 km de linia frontului, a apreciat Dan Rice, un fost ofițer de artilerie al armatei SUA și fost consilier special conducerii militare ucrainene. „Aceasta pune o presiune enormă asupra tuturor obiectivelor lor cheie de mare valoare.”

„Ai un front de 1000 de km și o sută de mile adâncime în adâncime - unde ascunzi totul? Nodurile tale de transport, gările tale, depozitele tale de aprovizionare, comandă și control – și, cel mai important, sistemele tale antiaeriene”, a explicat Rice, care a pledat  pentru trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina. 

Câmpul de luptă al Ucrainei s-a lărgit constant pe parcursul războiului la scară largă. Ceea ce a început cu artileria cu rază scurtă de acțiune s-a îmbunătățit odată cu sosirea sistemelor de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), furnizate de SUA. Aceste arme care schimbă jocul au pus brusc centrele de logistică rusești, depozitele de muniție și nodurile de comandă și control în raza de tragere.

Rusia s-a adaptat la HIMARS mutându-și activele critice în afara accesului lor și bruind munițiile. Sosirea rachetelor Storm Shadow – și, câteva luni mai târziu, a ATAMCS – a prezentat noi provocări pentru Moscova , dar Ucraina a primit atât de puține încât a fost nevoită să fie selectivă cu privire la ținte.

Ambii experți citați au explicat că un arsenal mai mare de rachete ATACMS și Storm Shadow ar putea oferi Ucrainei atât raza cât și necesarul pentru a zdrobi obiectivele de mare valoare care susțin eforturile de război ale Moscovei, precum depozitele de aprovizionare și instalațiile de întreținere. De altfel Kievul a utilizat rachetele americane în ultimele săptămâni pentru a lovi aerodromurile rusești și adunările de trupe .

„Când începi să le elimini, atunci nu mai contează cât de multă infanterie neinstruită – carne de tun – au rușii”, a spus Hodges. „Cred că loviturile de precizie cu arme cu bătaie lungă devin factorul dominant pe câmpul de luptă”, a subliniat generalul american.

Rachete precum ATACMS și Storm Shadow „vor permite Ucrainei să neutralizeze avantajele Rusiei și, în cele din urmă, să le permită să recâștige inițiativa”, a adăugat el. 

Creșterea acestui tip de arsenal survine într-un punct critic. Rusia realizează câștiguri pe câmpul de luptă, pe măsură ce industria sa de război face tranziția la producerea în masă a dronelor și a bombelor cu planare care asaltează apărarea Ucrainei.

În cele din urmă, totuși, eficacitatea acestor atacuri cu arme cu rază lungă de acțiune depinde nu doar de numărul lor, ci și de maniera în care le folosește. Ucraina este de  mult timp restricționată să folosească rachete ATACMS și Storm Shadow doar în teritoriul ocupat; Marea Britanie acceptând abia recent să permită Kievul să se folosească de rachetele furnizate pentru a lovi pe teritoriul Rusiei .

Analistii si oficialii au apreciat ca restrictiile americane au impiedicat Ucraina sa aibă o apărare eficienta, în timp ce au îngăduit în esență Rusiei sa întreprindă un nou asalt in regiunea de nord-est Harkov .

Progresele recente par să fie începutul ofensivei de vară anticipate a Moscovei, în condițiile în care forțele ucrainene sunt tot mai răsfirate de-a lungul frontului, a avertizat recent într-o analiză Jack Watling, cercetător senior la centrul de reflecție Royal United Services Institute.

„Perspectivele în Ucraina sunt sumbre. Totuși, dacă aliații Ucrainei se angajează acum să reînnoiască stocurile ucrainene de muniții, să ajute la stabilirea unei flux solid de antrenament și să facă investiții industriale pentru a susține efortul, atunci ofensiva de vară a Rusiei poate fi diminuată , iar Ucraina va primi spațiul de respiro de care are nevoie pentru recâștigă inițiativa”, conchide Watling.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite