Trump a aprobat plata spitalizării unui student american, condamnat în Coreea de Nord pentru că ar fi atentat la „etica muncii populaţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a aprobat plata unei facturi de 2 milioane de dolari emisă de Coreea de Nord pentru spitalizarea unui deţinut american aflat în comă din motive neclare. Studentul american se afla în calitate de turist în Coreea de Nord, el fiind arestat şi condamnat la 15 ani de muncă silnică după ce a încercat să fure un afiş de propagandă dintr-o zonă restricţionată a hotelului unde era cazat.

Guvernul nord-coreean a prezentat Statelor Unite nota de plată în valoare de 2 milioane de dolari pentru spitalizarea lui Otto Warmbier, studentul american ţinut prizonier de Pyongyang, solicitând ca plata să fie făcută înainte de eliberarea acestuia din custodie, potrivit unor surse citate de CNN.

Nota de plată a fost primită de Joseph Yun, fostul reprezentant special al Departamentului de Stat pentru Coreea de Nord care a mers în iunie 2017 la Pyongyang pentru a-l aduce acasă pe Warmbie, la cererea expresă a lui Trump.

La data eliberării sale din custodia Coreei de Nord Warmbie se afla în comă, el decedând la câteva zile după întoarcerea din SUA. Tănărul de 22 de ani a suferit leziuni cerebrale extinse în circumstanţe neclare, autorităţile nord-coreene negând că ar fi fost torturat.

Însărcinat de Trump cu aducerea în ţară a studentului, Yun a semnat factura după ce l-a informat pe secretarul de stat de atunci Rex Tillerson, care la rândul său l-a informat pe Trump.

Potrivit unei a treia surse administraţia Trump nu a achitat nota de plată, sursa citată de CNN precizând că guvernul nord-coreean nu a pus chestiunea în discuţie în cadrul negocierilor purtate de secretarul de stat Mike Pompeo în 2018 pentru eliberarea a trei americani – când partea americană „a spus de la bun început că nu vor primi nimic”.

Prezent luna aceasta la un eveniment la care a participat familia lui Otto Warmbier, Pompeo a declarat că SUA nu plăteşte răscumpărarea ostaticilor, că „orice sumă de bani care ajunge la un terorist sau la un regim terorist le dă mijloacele pentru a captura şi mai mulţi oameni de-ai noştri. Nu ne putem asuma acest risc şi nu aţi dori să ni-l luăm.”

În contextul în care ministerul afacerilor de externe nord-coreean câştigă o putere de negociere tot mai mare , el fiind şi cel care a înmânat nota de plată lui Yun, e posibil ca guvernul să pună din nou în discuţie problema plăţii – aceasta nu a făcut însă obiectul summiturilor dintre Trump şi Kim Jong Un. 

Yun a declarat marţi pentru CNN că nu poate confirma informaţiile datorită faptului că este vorba de discuţii şi negocieri diplomatice sensibile.

Potrivit Reuters, Yan a spus că s-ar fi făcut plăţi în schimbul prizonierilor americani, sumele fiind justificate ca costuri de spitalizare, fără a da însă şi alte detalii.

Secretarul de presă al Casei Albe Sarah Sanders a declarat la rândul său că negocierile în privinţa ostaticilor au fost unele de succes în timpul administraţiei Trump datorită faptului că nu s-au oferit detalii despre ele. Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze.

Publicaţia The Washington Post a fost cea care a relatat faptul că Yun a primit factura de la Coreea de Nord. Warmbier a fost reţinut de autorităţi în ianuarie 2016 pe când pleca înapoi în SUA la finalul unui tur organizat al Coreii de Nord. Pe 13 iunie 2017 studentul Universităţii Virginia a fost repatriat cu „leziuni cerebrale severe, fără reacţii la stimuli”, el murind 6 zile mai târziu.

Tatăl studentului a declarat publicaţiei că n-a ştiut de nota de plată, dar s-a referit la aceasta ca la o „răscumpărare” pentru fiul său decedat.

În februarie Trump s-a arătat de partea lui Kim după ce acesta a declarat la summitul din Vietnam că nu ştiuse nimic de relele tratamente aplicate studentului în timpul detenţiei.

Trump a spus că îl crede pe Kim care susţinuse că „cunoaşte cazul foarte bine, dar a aflat despre el ulterior.”

Familia lui Warmbier a avut o reacţie dură în urma acestor comentarii ale lui Trump, declarând că s-au abţinut din respect pe parcursul summitului, dar că trebuie să spună lucrurilor pe nume: „Kim şi regimul său diabolic sunt responsabili pentru moartea fiului nostru Otto. Scuzele şi laudele generoase nu schimbă cu nimic acest lucru”, au spus părinţii lui Otto într-o comunicat remis CNN.

Trump a reacţionat pe Twitter explicând că mesajul său a fost „interpretat greşit” după ce a reuşit să-l scoată pe Warmbier din Coreea de Nord  - el a declarat că va trage la răspundere Coreea de Nord pentru moartea lui Warmbier, fără a menţiona însă rolul lui Kim.Nu uitaţi că am reuşit să-l scot pe Oto şi pe ceilalţi 3. Administraţia anterioară n-a făcut nimic, cu toate că el a fost luat de sub ochii lor.” 

Warmbier, student la Universitatea Virginia se afla în Coreea de Nord în calitate de turist: el a fost închis în ianuarie 2016, primind o sentinţă de 15 ani de muncă grea după ce a încercat să fure un afiş înrămat de propagandă dintr-o zonă restricţionată a hotelului unde era cazat.

Deşi evreu el a declarat într-o confesiune televizată că a încercat să comită furtul la îndemnurile unei biserici metodiste locale, unei societăţi secrete studenţeşti şi administraţiei americane cu scopul de a „prejudicia etica şi motivaţia muncii nord-coreenilor” plecând acasă cu un „trofeu.”

Un tribunal SUA a cerut Coreei de Nord daune de 501 milioane de dolari pentru torturarea şi moartea lui Warmbier.  În timp ce un legist american a declarat că moartea s-a produs ca urmare a privării creierului de oxigem, Pyongyang a pus leziunile cerebrale ale studentului pe seama botulismului şi a unui somnifer, negând acuzaţiile de tortură, relatează Reuters.

Potrivit GQ, la conferinţa de presă de după summitul Trump-Kim, prima întrebare adresată lui Trump a fost cea referitoare la faptul că acesta îl elogiază pe dictatorul responsabil de moartea lui Otto.

Trump a răspuns: „Otto este o persoană foarte specială. Cred că această întîlnire nu ar fi avut loc dacă nu ar fi fost Otto. El nu a murit degeaba.”

Donald Trump respinge acuzaţiile formulate în WP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite