Suspectul în atacul asupra lui Salman Rushdie, americanul Hadi Matar, „surprins” că scriitorul a supravieţuit

0
0
Hadi Matar atacatorul lui Salman Rushdie FOTO Getty Images
Hadi Matar atacatorul lui Salman Rushdie FOTO Getty Images

Americanul acuzat de înjunghierea lui Salman Rushdie, Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, se declară, într-un interviu acordat tabloidului New York Post (NYP), „surprins” de faptul că autorul „Versetelor satanice” a supravieţuit atacului pe care l-a comis vineri în timpul unei conferinţe în statul New York, relatează AFP.

„Când am auzit că a supravieţuit, am fost surprins”, declară Hadi Matar New York Post, care precizează că l-a contactat în închisoare.

Suspectul, arestat imediat după agresiune, a pledat sâmbătă nevinovat de tentativă de omor şi urmează să compară joi în justiţie.

Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, nu a spus dacă a fost inspirat de fatwa ayatollahului Khomeiny din 1989, care îndeamnă la uciderea autorului ”Versetelor satanice”, considerate blasfemiatoare.

„Eu îl stimez pe ayatollah. Cred că este o persoană remarcabilă. Asta e tot ce-aş spune despre asta”, dă el asigurări tabloidului newyorkez, care scrie că avocaţii acestuia l-au sfţtuit să nu vorbească despre acest subiect.

Hadi Matar declară ziarului că a citit ”câteva pagini” din romanul lui Salman Rushdie.

Scriitorul britanic, în vârstă de 75 de ani, înjunghiat de aproximativ zece ori, a fost evacuat cu elicopterul către un spital şi a fost conectat pentru o scurtă perioadă de timp la un ventilator, după care starea i s-a ameliorat.

„Calea refacerii a început”, anunţa agentul acestuia duminică.

„Nu-mi place această persoană. Nu cred că e un om bun”, declară suspectul New York Post despre intelectual.

„Nu-mi place, nu-mi place deloc”, insistă el.

„Este unul care a atacat islamul”, acuză el.

Uitându-se la videoclipuri cu scriitorul, pe YouTube, a constat că este „ipocrit”, declară el.

El dă asigurări că nu se află în contact cu Gardienii Revoluţiei din Iran şi că a aflat despre prezenţa lui Salman Rushdie la o conferinţă la un centru cultural, la Chautauqua, în nord-vestul statului New York, de pe Twitter.

Originar din statul New Jersey, el povesteşte tabloidului că a luat autobuzul până la Buffalo, iar apoi un Lyft - concurenţa Uber şi a taxiurilor - până la Chautauqua.

„Nu făceam nimic anume. Mă plimbam”, declară el, „am stat afară tot timpul”.

În timp ce Salman Rushdie urca pe scena unui amfiteatru, un bărbat a sărit pe estradă şi l-a înjunghiat de mai multe ori în gât şi în abdomen.

Hadi Matar s-a întors „schimbat” şi mult mai religios dintr-o călătorie, în 2018, în Liban, ţara de origine a familiei sale, a declarat luni mama acestuia site-ului tabloidului britanic Daily Mail.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri