SUA vin în ajutorul Ucrainei cu sisteme de apărare antiaeriană
0Un sistem de apărare aeriană Patriot din Israel va fi trimis în Ucraina după ce va fi recondiționat, au declarat patru actuali și foști oficiali americani. Totodată, aliații occidentali discută despre logistica necesară ca un al doilea sistem Patriot să fie trimis de Germania sau Grecia, relatează New York Times.

Oficialii au făcut aceste declarații sub rezerva anonimatului având în vedere natura sensibilă a discuțiilor. Aceștia au refuzat să clarifice punctul de vedere al președintelui american Donald Trump referitor la decizia SUA de a transfera mai multe sisteme Patriot către Ucraina.
Consiliul Național de Securitate al Casei Albe nu dezvăluie detalii privind puterea și amplasarea sistemelor de apărare, a declarat purtătorul de cuvânt James Hewitt.
„Președintele Trump a fost clar: dorește ca războiul din Ucraina să se încheie, iar masacrele să înceteze”, a spus el.
Un fost oficial al Casei Albe a declarat că administrația Biden a încheiat un acord cu Israelul în septembrie, înainte de alegerile prezidențiale câștigate de Trump.
Departamentul Apărării a precizat într-un comunicat că „continuă să furnizeze echipamente Ucrainei din pachete autorizate anterior”, referindu-se la armament din stocurile SUA și la noi achiziții.
Livrarea, care nu a fost raportată anterior, are loc în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile asupra Ucrainei, lansând în 24 aprilie cel mai sângeros atac cu rachete asupra Kievului de vara trecută.
În urmă cu un an, aliații aveau dificultăți să satisfacă solicitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a primi șapte sisteme Patriot. Ucraina dispune acum de opt baterii Patriot, însă doar șase sunt funcționale. Celelalte două sunt în curs de recondiționare, a declarat unul dintre oficialii americani. Cu cel din Israel și eventual încă unul din Germania sau Grecia, Ucraina ar avea în total 10 sisteme Patriot, care ar proteja mai ales capitala Kiev.
Președintele american a avut o întâlnire cordială cu Zelenski la Roma, cu ocazia funeraliilor Papei Francisc, weekendul trecut, după o întâlnire dezastruoasă din februarie, în Biroul Oval. El și-a redus retorica negativă la adresa președintelui american și a pus la îndoială seriozitatea Rusiei în ceea ce privește discuțiile de pace.
În plus, un acord cu Ucraina privind resursele naturale ale acestei țări, amânat de mai multe ori, a fost semnat miercuri, deschizând calea pentru a primi mai mult ajutor militar american.
Sâmbătă, Zelenski le-a spus reporterilor de la Kiev că acordul privind mineralele ar putea însemna că Statele Unite vor trimite mai multe sisteme de apărare aeriană în Ucraina.
Conform reglementărilor privind exportul de echipamente de apărare sensibile, e necesar ca Statele Unite să aprobe orice fel transferuri către Ucraina ale sistemelor de rachete Patriot, chiar dacă acestea sunt livrate de alte țări. Sistemele sunt rare, iar desfășurarea lor este adesea un calcul privind punctele fierbinți la nivel mondial, pentru a stabili care criză globală are prioritate pentru a proteja trupe, baze americane și aliați.
De la începutul războiului, Zelenski a cerut în repetate rânduri un număr mai mare de sisteme Patriot, susținând că acestea sunt esențiale pentru apărarea țării sale. Un sistem sol-aer Patriot constă dintr-o baterie cu un sistem radar puternic și lansatoare mobile de rachete pentru a intercepta mai multe tipuri de amenințări aeriene.
Statele Unite au trimis pentru prima dată un sistem Patriot în Ucraina în aprilie 2023. În ianuarie 2024, Ucraina avea deja un deficit de rachete pentru aceste baterii antiaeriene.
Volodimir Zelenski a reiterat nevoia urgentă a Ucrainei de sisteme de apărare aeriană într-un interviu acordat CBS News pe 13 aprilie, declarând că Kievul este dispus să achiziționeze 10 sisteme Patriot fabricate în SUA contra a 15 miliarde de dolari.