SUA au îngheţat programul de joburi pentru studenţi străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
400 de studenţi veniţi în SUA prin programul de vize J-1 au protestat după ce au fost exploataţi de compania Hershey, cel mai mare producători de produse de ciocolată din SUA
400 de studenţi veniţi în SUA prin programul de vize J-1 au protestat după ce au fost exploataţi de compania Hershey, cel mai mare producători de produse de ciocolată din SUA

Numărul plângerilor "inacceptabil de mare" privind exploatarea studenţilor străini veniţi în SUA de către angajatorii americani a determinat Departamentul de Stat să îngheţe extinderea programului J-1 care oferă studenţilor străini locuri de muncă pe perioada verii pe teritoriul american.

Departamentul de Stat a îngheţat luni extinderea programului de vize J-1, invocând plângerile persistente ale tinerilor care s-au simţit excrocaţi şi explotataţi de către angajatorii americani, arată un reportaj video al Associated Press, preluat de Washington Post.

Citeşte şi:
VIDEO 400 de studenţi, printre care şi români, exploataţi la o fabrică de ciocolată din SUA

Programul a fost iniţiat din 1963, ca o modalitate de a încuraja înţelegerea culturală, prin intermediul căruia tinerii adulţi din alte ţări îşi pot petrece verile, muncind şi călătorind în SUA.

Însă conceptul iniţial a fost înlocuit de exploatare prin muncă a tinerilor străini ajunşi în SUA prin programul J-1.

Plata pe oră, mai puţin de un dolar

Associated Press a raportat, anul trecut, mai multe abuzuri petrecute în cadrul acestui program. Potrivit AP, au existat cazuri în care tinerii au locuit în condiţii mizere, în apartamente agglomerate, şi au fost forţaţi să lucreze nenumărate ore în posturi necalificate, pentru un dolar pe oră sau mai puţin.

Un astfel de exemplu este cazul celor 400 de studenţi, printre care şi români, care au plecat în Statele Unite ale Americii prin programul de schimb cultural, dar au ajuns să care cutii şi să împacheteze bomboane la cel mai mare producător de produse din ciocolată din SUA, The Hershey Company, din Lancaster.

Alţi studenţi străini au sfârşit prin a apela la centrele pentru persoane fără adăpost pentru a solicita hrană sau un loc de dormit. Cel puţin o femeie a precizat pentru AP că a fost bătută şi obligată să lucreze ca stripteuză în Detroit, în anul 2005.

Potrivit Agerpres, Departamentul de Stat, care supervizează programul, a declarat, luni, că urmează să limiteze numărul de viitori participanţi la nivelul celui din acest an, de aproximativ 103.000 de studenţi, şi că a oprit temporar orice acceptare de noi "sponsori" - companiile care îi ajută pe studenţi să obţină vizele şi să găsească locuri de muncă şi locuinţe, în schimbul unei taxe.

Cele mai multe dintre abuzuri au avut loc din cauza acestei terţe părţi, nereglementate, care lucra cu studenţii şi despre care criticii susţin că a făcut prea puţine pentru a-i proteja pe participanţii la program.

Între timp, Departamentul de Stat a precizat că aruncă o privire mai atentă la reglementările programului.

Ce este programul de vize J-1

În cadrul programului, studenţii străini primesc vize cu o durată de până la 4 luni, şi adesea ajung în locuri de muncă în hoteluri, staţiuni şi restaurante.

Participarea a explodat, de la aproximativ 20.000 de studenţi în 1996 la un vârf de peste 150.000 în 2008, cu aproape 1 milion de studenţi străini care au luat parte la program în ultimul deceniu.

Vara trecută, după ani de plângeri în legătură cu abuzurile, Departamentul de Stat a revizuit normele programului, pentru a plasa mai multă responsabilitate pe umerii celor 53 de sponsori desemnaţi.

Un schimb cultural de milioane de dolari

Programul J-1 a devenit o mare afacere de-a lungul anilor, generând milioane de dolari pentru angajatori şi pentru companiile participante în calitate de intermediari. Mai mult, pentru a participa la program, studenţii plătesc taxe care ajung la cateva mii de dolari.

Mulţi angajatori susţin că au nevoie de ajutor sezonier pentru a răspunde cerinţelor din sezonul turistic. Companiile care angajează un student străin în defavoarea unuia american pot economisi 8% din costuri deoarece studentului străini nu trebuie să-i plătească Medicare, Social Security şi taxele de şomaj. De asemenea, străinii trebuie să aibă asigurare de sănătate proprie.

Departamentul de Stat a declarat totuşi că majoritatea participanţilor se bucură de program, strâng amintiri şi îşi fac prieteni pentru o viaţă întreagă şi de multe ori aplică pentru a mai participa, potrivit Agerpres. Pe de altă parte, criticii programului susţin că economia slabă a făcut cu mult mai dificil pentru studenţi să câştige înapoi banii pe care îi plătesc doar ca să participe.

Mulţi studenţi s-au plâns că au fost ameninţaţi cu deportarea sau evacuarea în cazul în care îşi părăsesc locul de muncă, iar unii au ajuns să fure lucruri de bază, cum ar fi alimentele, pasta de dinţi şi lenjeria de corp, potrivit poliţiei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite