SUA au găsit alternativă la gazul rusesc pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazoduct emg

Ţările europene pot beneficia de livrările de gaze naturale israeliene pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare, a declarat un diplomat american. Potrivit acestuia, proiectul Nord Stream 2 ar putea, dimpotrivă, să submineze securitatea energetică europeană.

Luni, vorbind despre securitatea energetică europeană, secretarul adjunct al SUA pentru resursele energetice, Francis Fannon, a declarat că ţările europene ar putea importa gaze din Israel pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare.

„Chiar înainte de a veni în Europa, am călătorit în estul Mediteranei, unde am văzut cum pragmatismul energetic ar putea depăşi preocupările politice de lungă durată. În prezent, vom vedea darea în exploatare a unui gazoduct prin care gazul israelian va fi livrat acum în Egipt şi Iordania şi ar putea fi exportat în Europa ", a spus Fannon, referindu-se la gazoductul East Mediterranean Gas Company (EMG).

Iniţial, aceast gazoduct aducea gazul egiptean către Israel. Dar, după descoperirea depozitelor Leviathan şi Tamar din Israel, s-a luat decizia de a livra gazul israelian prin această conductă de gaze în direcţie opusă.

israel gazoduct

Fannon a reamintit, de asemenea, rolul pe care ar putea să îl joace gazul natural lichefiat din SUA în consolidarea securităţii energetice a Uniunii Europene. El a descris din nou proiectul Nord Stream 2 ca un „instrument politic“, invitând ţările participante să „acţioneze pe baza valorilor lor comune“.

Proiectul Nord Stream 2 implică construirea a două conducte lungi de 1.200 km care leagă litoralul rus de Germania prin Marea Baltică. Capacitatea sa totală va fi de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Costul proiectului este de aproximativ 10 miliarde de euro.

Conducta se preconizează a fi pusă în funcţiune până la sfârşitul anului 2019. La începutul lunii noiembrie, grupul Nord Stream 2 AG a anunţat că o conduct de 200 de kilometri a fost amplasată pe fundul Mării Baltice. Mai multe ţări se opun proiectului, inclusiv Statelor Unite, care au cerut în mod repetat ţărilor europene să nu participe la proiectul Nord Stream 2, ameninţându-le cu sancţiuni.
 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite