Stratfor: Noul bombardier american secret va îmbunătăţi strategia militară a SUA INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardier de raza lunga LRS-B FOTO popsci.com
Bombardier de raza lunga LRS-B FOTO popsci.com

Un nou bombardier american, de rază lungă, va combina tehnologiile existente într-un singur model pentru a face flota americană mai eficientă şi mai versatilă. Acest proiect de a aduce toate bombardierele SUA sub o singură comandă va eficientiza statutul lor şi le va face o componentă cheie a strategiei americane, notează Stratfor.

Forţele Aeriene americane dezvoltă un nou bombardier care promite să asigure Statelor Unite un avantaj în războiul modern. Următoarea generaţie de bombardiere de rază lungă, care va fi realizată de Northrop Grumman Corp., nu va fi proiectată pentru a se baza pe tehnologii încă nerealizate, după cum se întâmplă deseori cu noile avioane sau arme. Aeronava va combina şi exploata la maxim tehnologia „stealth“ avansată, deja existentă, cu un software integrat, cu armament şi contramăsuri. De fapt, SUA îşi consolidează ceea ce are mai bun în termeni tehnologici într-un singur „pachet“, continuă Stratfor.

În acelaşi timp, Forţele Aeriene ale SUA au decis să unească toate bombardierele sub o comandă unificată, dorind astfel ca bombardierele să devină un punct central al operaţiunilor. Astfel, noul bombardier de rază lungă va deveni axul strategiei americane pentru a-şi arăta puterea pe glob.

Menţinerea unui avantaj în războiul convenţional

B-2, ultimul model de bombardier, este folosit în prezent de Forţele Aeriene SUA, fiind dezvoltat în urmă cu aproape 20 de ani. De atunci, aeronave mai noi au încorporat avansuri tehnologice semnificative. Unele dintre aceste tehnologii şi-au găsit locul în flotele de bombardiere B-52, B-1B şi B-2, dar noul model va uni toate aceste tehnologii în cadrul unui singur proiect, utilizându-le la maxim pentru nevoile strategice şi tactice moderne. În acelaşi timp, noul bombardier este proiectat special pentru a integra cu uşurinţă orice altă nouă tehnologie ce va fi dezvoltată.

Deşi actualele bombardiere ale SUA vor funcţiona încă multă vreme de-acum încolo, ele îşi pierd rapid avantajul competitiv faţă de aeronavele dezvoltate rapid de alte puteri militare, cum ar fi Rusia şi China.

În timp ce multe dintre actualele bombardiere americane vor trebui înlocuite abia în 2037, SUA se aşteaptă ca avansurile tehnologice ale chinezilor să depăşească mare parte din bombardierele moderne B-2 mult mai devreme, chiar până în 2020. Introducerea unui nou tip de bombardier este aşadar critică în menţinerea avantajului americanilor în operaţiunile de război convenţionale.

Abordare bazată pe reţea

În plus faţă de tehnologia stealth, noul bombardier are şi senzori moderni care oferă o imagine mai clară a câmpului de luptă. Senzorii de acest fel au fost deja instalaţi pe câteva aeronave militare americane şi o serie de teste au arătat că pot ajuta la identificarea corectă şi independentă a ţintelor. În timpul unor operaţiuni din 2004, B-52 şi B-1 au fost capabile să scufunde mai multe ţinte maritime în mişcare. Acele demonstraţii, ce au avut loc în 2004, în timpul Operaţiunii „Resultant Fury“, sugerează că într-o situaţie reală de luptă, bombardierele pot detecta, angaja şi distruge nave inamice, cu muniţie de precizie.

Operaţiunea „Resultant Fury“ a testat în mod public şi abilitatea SUA de a realiza „un război centrat pe reţea“, un concept al războiului modern potrivit căruia ţările ar trebui să încerce să-şi transpună avantajul informatic într-unul competitiv pe câmpul de luptă. Pentru a face asta este nevoie de cele mai multe ori ca forţele de luptă să fie formate din mai multe părţi mobile ce sunt conectate între ele de o reţea avansată şi fiabilă. Noul pachet de senzori de pe noul bombardier poate ajuta la obţinerea acestui avantaj.

Astfel senzorii de pe bombardier vor facilita o coordonare eficientă cu alte vehicule, în timpul operaţiunilor mixte. Reţeaua bombardierului va fi integrată cu platformele deja existente, inclusiv cu o varietate largă de drone, fapt ce va face cooperarea şi mai utilă.

Avantajul asimetric al noului bombardier

Ultimul model de bombardier dă naştere şi la avantaje ale americanilor în războiul asimetric. Bombardierele pot petrece mult timp zburând deasupra ţintelor potenţiale, în timp ce transportă o cantitate mare de muniţie. Acest lucru oferă un avantaj special în conflictele cu grupările insurgente, cum ar fi Statul Islamic, şi care sunt mai slabe decât naţiunile în ceea ce priveşte forţa militară tradiţională.

De exemplu, în ultimele luni ale lui 2014 şi la începutul lui 2015, bombardierele americane B-1B au jucat un rol important în bătălia pentru a recuceri oraşul sirian Kobani din mâinile Statului islamic. Cu ajutorul avioanelor de realimentare, bombardierele au stat opt ore deasupra oraşului, trăgând asupra militanţilor Statului Islamic, cu precizie. 

Noul bombardier va fi capabil să se ducă oriunde în lume şi să rămână în aer atâta vreme cât are muniţie. Cu aceste avantaje în războiul asimetric şi maritim, bombardierul va juca un rol central în proiectarea peste hotare a puterii Statelor Unite ale Americii.

Din aprilie, SUA au unit toate capabilităţile bombardierelor în cadrul Comandamentului de Atac Global (Global Strike Command). Înainte de reorganizare, Comandamentul controla bombardierele nucleare şi sistemele de rachete balistice intercontinentale. Bombardierele rămase răspundeau Comandamentului de Luptă Aeriană (Air Combat Command). Acum, Comandamentul de Atac Global va fi capabil să-şi depăşească rolul nuclear prin asumarea unor capabilităţi de atac de rază lungă, conchide Stratfor.

bombardier invizibil
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite