Şeful agenţiilor americane de informaţii: spionarea aliaţilor este „o stradă cu două sensuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul NSA, Keith Alexander (stânga), şi James Clapper aau fost audiaţi ieri. FOTO Reuters
Directorul NSA, Keith Alexander (stânga), şi James Clapper aau fost audiaţi ieri. FOTO Reuters

Colectarea de date despre liderii mondiali este un „principiu fundamental” al agenţiilor de informaţii, iar activităţile statelor care se spionează între ele reprezintă „stradă cu două sensuri”, explică James Clapper, directorul comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA. Oficialul a subliniat însă faptul că interceptările care au adus SUA în mijlocul acestui scandal au fost realizate de serviciile europene din ordinul propriilor guverne.

James Clapper s-a adresat marţi Congresului american, care trebuie să revizuiască protocolul de operare al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) a Statelor Unite ale Americii în urma dezvălurilor făcute în baza documentelor interne furnizate de fostul colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) Edward Snowden. 

Acestea au iscandat un scandal internaţional privind practicile de colectare de informaţii ale serviciilor americane peste hotare şi au generat o amplă dezbatere la Washington privind necesitatea reformării sistemului de funcţionare al acestor agenţii. 

„Timp de 50 de ani de când lucrez în informaţii, a cunoaşte intenţiile liderilor este un principiu fundamental pentru ceea ce încercăm să colectăm şi să analizăm”, a explicat Clapper în cadrul unei audieri în faţa comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Este vorba mai ales de „a determina dacă ceea ce spun corespunde cu ceea ce se întâmplă. Este indispensabil pentru noi să ştim încotro merge ţara, care le este politica, cum are consecinţe asupra noastră într-o întreagă serie de domenii”, a spus Clapper, care supervizează 16 agenţii de informaţii americane, printre care şi NSA care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor.

Declaraţiile oficialului au fost în linie cu poziţia adoptată ieri la nivel înalt la Washington. Pentru prima dată de la izbucnirea scandalului Snowden, liderii americani au arătat că interceptările telefonice care au cauzat indignare în special în Europa au fost realizate, de fapt, de serviciile de informaţii europene din ordinul guvernelor naţionale. Ulterior, aceste agenţii au împărtăşit informaţiile obţinute serviciilor americane.

Republicanul Mike Rogers, preşedintele comisiei care l-a audiat pe Clapper, l-a întrebat pe acesta dacă agenţiile au folosit aceleaşi practici pentru a colecta informaţii şi despre cetăţeni americani, chiar şi lideri de la Washington. Răspunsul lui Clapper a fost „Absolut”. 

Dezvăluirea spionajului de amploare realizat de NSA în Europa a declanşat un scandal diplomatic în capitalele europene, mai ales în Germania, unde dezvăluirile privind ascultarea telefonului mobil al cancelarului au şocat.

După ce câţiva lideri europeni au devenit în ultimele săptămâni cei mai aprigi critici ai practicilor de spionaj ale SUA, aceştia au devenit dintr-o dată din victime indignate - colaboratori voluntari la programul de monitorizare a zeci de milioane de apeluri telefonice.

Milioanele de apeluri telefonice interceptate nu au făcut, de fpat, parte din operaţiunile de colectare de date ale NSA, ci agenţia americană a primit multe dintre aceste informaţii de la serviciile de informaţii locale, susţin directorii Agenţiei Naţionale de Securitate. Scandalul internaţional de spionaj ajunge astfel într-o nouă etapă, aducând în discuţie nu doar relaţiile diplomatice transatlantice, şi colaborarea la nivel de securitate dintre SUA şi aliaţii lor din Europa. 

CITEŞTE MAI  MULT

Germania ameninţă că va expulza orice diplomat american dacă se dovedeşte că a spionat

Hans-Peter Friedich, ministrul de Externe de la Berlin, a avertizat marţi că va expulza de pe teritoriul Germaniei orice diplomat american în cazul în care se va confirma că acesta a desfăşurat operaţiuni de colectare de date.

Serviciile secrete americane, luate la control

Agenţiile de informaţii vor fi anchetate de Senatul american din ordinul preşedintelui Obama cu privire la practicile de spionaj care au stârnit un scandal internaţional.

Obama şi-a pus toată lumea-n cap

Scandalul de spionaj stârnit de dezvăluirile lui Snowden şi strategia incoerentă privind Siria i-au înfuriat pe aliaţii americanilor, iar preşedintele Barack Obama este privit cu tot mai multă neîncredere. „Aliaţii nu mai au încredere în noi, iar inamicii nu se mai tem de noi”, a descris fostul vicepreşedinte american Dick Cheney situaţia grea în care deciziile administraţiei Obama au adus SUA pe plan mondial.

Statele Unite foloseau servicii europene de informaţii pentru efectuarea interceptărilor

Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, Keith Alexander, a negat, marţi, că Statele Unite colectează direct înregistrări ale telefoanelor sau e-mailurile cetăţenilor europeni, catalogând dezvăluirile făcute de publicaţiile Le Monde, El Mundo şi L'Espresson „complet false”, informează CNN.

Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite dezminte informaţiile apărute în presa germană

Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, Keith Alexander, nu a l-a informat pe preşedintele american Barack Obama despre posibila spionare a cancelarului german, potrivit surselor oficiale care dezmint astfel informaţiile apărute în presa germană, informează BBC.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite