Scene dramatice în Canada, sute de oameni mor din cauza căldurii. Oraşul în care temperatura a ajuns la aproape 50 de grade a luat foc VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul cel mai apropiat, Merritt, a deschis un centru de recepţie pentru evacuaţii din Lytton
Oraşul cel mai apropiat, Merritt, a deschis un centru de recepţie pentru evacuaţii din Lytton

Scene dramatice au fost filmate în Canada, la o zi după ce Lytton, oraşul din British Columbia, a atins cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Canada, aproape 50 de grade Celsius. Întregul oraş a luat foc, iar locuitorii au fost evacuaţi din calea flăcărilor.

Primarul Jan Polderman a emis ordinul de evacuare miercuri seară, din cauza unui incendiu de vegetaţie. „Toţi locuitorii sunt sfătuiţi să părăsească comunitatea şi să meargă într-o locaţie sigură”, a spus acesta.

Lytton, care se află la aproximativ 319 kilometri est de Vancouver, are o populaţie de 249 de locuitori. „Este cumplit. Întreaga localitate este în flăcări", a declarat Polderman pentru CBC News, citată de CNN.

Au trecut doar 15 minute de la prima scânteie şi până când totul a fost cuprins de foc”. 

Oraşul cel mai apropiat, Merritt, a deschis un centru de recepţie pentru evacuaţii din Lytton. 

Temperaturile din Lytton au urcat marţi până la 49,5 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Canada. A fost a treia zi în care recordul de temperaturi a fost doborât. 

În prezent, 67 de incendii sunt active în British Columbia şi 44 dintre acestea au izbucnit în ultimele două zile. Temperaturile extreme au avut un impact devastator.

Cel puţin 486 de decese puse pe seama temperaturilor extreme

Valul de căldură care a dus la depăşirea recordului de temperatură în vestul Canadei şi în nord-vestul SUA a cauzat sute de decese în rândul locuitorilor şi a declanşat puternice incendii de vegetaţie.

În Columbia Britanică, au fost raportate cel puţin 486 de decese subite pe parcursul a cinci zile. „Aceasta a fost o adevărată criză de sănătate care a subliniat cât de periculos poate fi un val de căldură extremă”, a declarat dr. Jennifer Vines, ofiţer de sănătate din judeţul Multnomah. 

„Pe măsură ce verile noastre continuă să se încălzească, bănuiesc că ne vom confrunta din nou cu acest gen de evenimente”.

Joe Biden a declarat că schimbările climatice provoacă „o confluenţă periculoasă de căldură extremă şi secetă prelungită”, avertizând că Statele Unite sunt în urmă cu pregătirea pentru ceea ce ar putea însemna un număr record de incendii forestiere în acest an, potrivit Reuters. 

Lytton a depăşit săptămâna aceasta de trei ori recordul de temperatură din toate timpurile înregistrat în Canada, ajungând marţi la 49,6 grade Celsius. Incendiile de vegetaţie au pus stăpânire pe oraş, fapt ce a dus la evacuarea mai multor case. 

În nord-vestul SUA, temperaturile din Washington şi Oregon au crescut mult peste 38 grade C, în weekend. Portland a stabilit maxime istorice câteva zile la rând, inclusiv 47 grade C, duminică. 

Guvernatorul din Oregon, Kate Brown, a declarat starea de urgenţă din cauza „ameninţării iminente a incendiilor”, în timp ce Serviciul Naţional de Meteorologie din SUA din Portland a emis o avertizare cu steag roşu pentru anumite părţi ale statului, spunând că viteza vântului ar putea răspândi rapid focul. 

Departamentul de Pompieri din Portland a interzis utilizarea artificiilor pentru weekend-ul din 4 iulie, când americanii sărbătoresc Ziua Independenţei.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite