Șase cetățeni ruși suspectați de legături cu ISIS, arestați în cadrul unei ample operațiuni în mai multe orașe americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șase cetățeni ruși suspectați că ar avea legături cu ISIS au fost arestați în cadrul unei operațiuni coordonate a forțelor de ordine care s-a desfășurat în Los Angeles, New York și Philadelphia, relatează New York Post.

isis stat islamic jpeg

Două surse din cadrul Agenţiei americane pentru Imigraţie şi Vămi (ICE) au confirmat pentru publicația americană că au arestat șase persoane originare din Tadjikistan săptămâna trecută, după un avertisment al FBI.

Alte două persoane care făceau parte grup au fost arestate după ce au fost supravegheate timp de „mai multe luni” de către un grup operativ comun de combatere a terorismului, potrivit NBC.

O parte a investigației a presupus o interceptare telefonică care a dezvăluit că unul dintre indivizii arestați vorbea despre bombe, au precizat sursele.

„Vă amintiți [atentatul] de la maratonul din Boston (2013)? Mi-e teamă că s-ar putea întâmpla din nou ceva asemănător sau chiar mai rău", a declarat una dintre surse

Cel care a făcut obiectul interceptării telefonice a fost eliberat de autoritățile federale de la granița de sud, având termen de judecată anul viitor, dar de atunci s-a dovedit că are posibile legături cu ISIS, au declarat sursele.

Toate țintele trecuseră granița de sud, iar verificarea inițială a autorităților federale nu a scos la iveală nicio informație îngrijorătoare, a relatat Fox News.

Cel puțin doi dintre bărbați trecuseră granița în SUA în primăvara anului 2023, iar unul dintre ei folosise aplicația CBP One pentru a intra, potrivit surselor NBC.

Arestările au loc după avertismentele directorului FBI, Chris Wray, cu privire la posibilele comploturi teroriste ale ISIS organizate pe teritoriul SUA și la riscul ca ISIS să exploateze frontiera sudică.

În aprilie, Wray i-a avertizat pe legislatori că un posibil „atac coordonat” ar putea avea loc în SUA după un atac al grupării ISIS-K asupra unei săli de concerte din Moscova - comis de cetățeni din Tadjikistan - care a ucis 145 de persoane și a rănit alte sute.

„Preocuparea noastră imediată este că indivizi sau grupuri mici se vor inspira din evenimentele din Orientul Mijlociu pentru a comite atacuri aici, acasă”, a declarat Wray în fața unei subcomisii a Camerei Reprezentanților.

„Dar acum, din ce în ce mai îngrijorător este potențialul unui atac coordonat aici, în țara noastră, asemănător cu atacul ISIS-K pe care l-am văzut la sala de concerte din Rusia acum câteva săptămâni.”

ISIS-K vine de la Statul Islamic din Khorasan, o regiune care include părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan. Este o ramură extremă a grupării militante Stat Islamic, fondată în 2014.

Deși grupul și-a concentrat anterior eforturile asupra Rusiei, mai mulți lideri occidentali au avertizat cu privire la capacitatea sa de a lansa atacuri în Europa și America.

Cu doar o lună înainte ca Wray să depună mărturie cu privire la temerile FBI, acesta și-a împărtășit îngrijorările cu Comisia de informații a Senatului cu privire la o operațiune de trafic de persoane la frontiera sudică, având legături cu teroriști din grupări afiliate ISIS.

Atentatul de la Maratonul de la Boston a avut loc pe 15 aprilie 2013. 

Cursa dura de puțin peste patru ore când au fost detonate două bombe, la 200 de metri distanță una de alta. Trei persoane au fost ucise, însă exploziile au rănit și mutilat alte 264. explodând toate ferestrele din clădirile din apropiere.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite