„Şamanul QAnon” a pledat vinovat pentru asaltul asupra Capitoliului. Mărturia sa şi pledoaria avocatului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jacob Anthony Chansley supranumit „şamanul QAnon” a devenit imaginea asaltului asupra Capitoliului FOTO EPA-EFE
Jacob Anthony Chansley supranumit „şamanul QAnon” a devenit imaginea asaltului asupra Capitoliului FOTO EPA-EFE

Jacob Anthony Chansley , supranumit „şamanul QAnon”, care a intrat în clădirea Congresului american cu o căciulă de blană cu coarne a pledat vinovat pentru unul din capetele acuzare aduse împotriva lui pentru participarea la revolta din 6 ianuarie, ziua certificării rezultatelor alegerilor prezidenţiale americane.

El a pledat vinovat pentru obstrucţionarea sesiunii Congresului şi riscă o pedeapsă de trei ani de închisoare. Jacob Anthony Chansley, un fost actor, a recunoscut că este vinovat dintr-o închisoare de minimă securitate din Colorado unde a fost trimis pentru o evaluare psihiatrică.

Devenit imaginea revoltei susţinătorilor lui Donald Trump porniţi în marş spre Capitoliu şi care apoi au pătruns cu forţa în clădirea unde Congresul valida voturile scrutinului prezidenţial din noiembrie, acesta a fost surprins declamând la pupitrul Senatului şi numindu-l „trădător” pe vicepreşedintele Mike Pence.

„Este doar o chestiune de timp. Justiţia e pe drum!”, scria într-o notă lăsată pe pupitrul Senatului.

Chansley este unul din cei peste 20 de adepţi ai teoriei conspiraţioniste QAnon arestaţi de autorităţile americane -QAnon se referă la o serie de mesaje criptice legate de rolul preşedintelui Trump în arestarea acoliţilor unei elite globale de pedofili formând statul paralel. 

Cunoscut şi ca Jacob Angeli, şamanul a fost filmat adesea la marşurile pro-Trump purtând cu el o pancartă pe care scria „Q m-a trimis”. Q ar fi o sursă guvernamentală secretă ce lasă mesaje pe forumurile internetului ascuns pentru a descifra o nouă evoluţie a luptei împotriva statului paralel.

Înainte de asaltul asupra Capitoliului, Chansley invita la „identificarea şi apoi spânzurarea celor din guvernul SUA pe care îi crede trădători”, se arată în documentele acuzării.

Acesta a pătruns în Senat printr-o fereastră spartă alături de alte 30 de persoane, motiv pentru care congresmenii au fost evacuaţi din clădire.

O înregistrare video a unor reporter New Yorker arată o scenă în care grupul în care se afla e îndemnat să părăsească „cel mai sfânt loc” din Capitoliu, moment în care Chansley spune că Pence e un trădător şi are dreptul să stea pe scaunul lui.

În mărturia sa la proces, Chansley a recunoscut că a rostit o rugăciune pentru a mulţumi pentru „oportunitatea de a transmite tiranilor, comuniştilor şi globaliştilor mesajul că naţiunea este a noastră, nu a lor, şi că nu vom permite Americii şi felului american de viaţă să se prăbuşească”.

Avocatul bărbatului a spus în pledoaria sa că, deşi clientul său a devenit o imagine a revoltei din 6 ianuarie, el suferă de tulburări psihice. În tinereţe, între 2005 şi 2007  a fost intern la serviciul poştal al veteranilor US Navy de unde a fost dat afară pentru a refuzat un vaccin anti-antrax, se arată în arhivele militare.

Evaluarea psihiatrică a evidenţiat tulburări de personalitate exacerbate de carantina pandemică de-a lungul celor opt luni în care a fost încarcerat în aşteptarea procesului.

„Evenimentele din 6 ianuarie nu pot fi şterse, dar adevărul esenţial din 6 ianuarie va fi modul în care naţiunea noastră, Departamentul nostru de Justiţie, angajaţii din sistemul nostru de justiţie dau dovadă de răbdare şi compasiune pentru cei cu vulnerabilităţi de sănătate mintală”, a spus Watkins.

Într-o declaraţie, avocatul lui Chansley a mai spus că clientul său s-a dezis de „Q” cu care a fost asociat şi a cerut să nu mai fie identificat cu această teorie a conspiraţiei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite