Rusia a devenit al doilea furnizor de petrol pentru SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Rusia a devenit al doilea cel mai mare furnizor de petrol pentru SUA după Canada, lu\nd locul Mexicului, potrivit Bloomberg preluat de Mediafax.

Potrivit datelor guvernamentale, Importurile americane de produse petroliere brute şi rafinate de la Rusia au crescut cu 23% în luna mai, până la 844.000 de barili pe zi faţă de luna precedentă.

Rusia a devenit o sursă favorită pentru producătorii americani de carburanţi, înlocuind petrolul greu din Venezuela, supusă sancţiunilor comerciale, şi din Orientul Mijlociu, unde limitările impuse de OPEC au redus transporturile.

În absenţa unor sancţiuni efective, companiile americane nu sunt obligate să ţină cont de obiectivele diplomatice şi geopolitice ale Casei Albe.

Canada reprezintă aproape jumătate din importurile SUA, livrând aproape de cinci ori mai mult decât Rusia, arată datele.

Estimările arată că, în viitor, livrările de petrol din Rusia vor fi mai mari, sub efectul creşterii lente a producţiei OPEC şi aliaţilor săi. Un alt factor de remarcat sunt preţurile mai mici faţă de alte surse, care vor atrage şi mai multe achiziţii, spun analiştii, scrie Mediafax.

„El (Putin) conduce o economie care are arme nucleare şi zăcăminte de petrol şi nimic altceva. Nimic altceva. Economia lor este ..., ce ? A opta cea mai mică din lume acum, cea mai mare din lume ? El ştie că are cu adevărat o problemă, ceea ce în opinia mea îl face chiar şi mai periculos”, spunea preşedintele american Joe Biden în cadrul unui discurs despre atacurile informatice ale Rusiei şi potenţialul unui „război real” declanşat asupra SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite