Român condamnat în SUA pentru fraude electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gruparea
de hackeri români a fraudat peste zece bănci americane FOTO: Shutterstock
Gruparea de hackeri români a fraudat peste zece bănci americane FOTO: Shutterstock

Tribunalul din New Haven (statul american Connecticut) a condamnat un român la un an de închisoare, pentru implicare în fraude electronice comise în Statele Unite. Cel condamnat face parte dintr-o grupare infracţională mai mare, anchetată de Parchetul din New Haven.

Gabriel Sain, din Craiova, a fost condamnat de magistraţii americani la 12 luni şi o zi de închisoare. Românul este acuzat că a participat la o amplă operaţiune de “phishing” (înşelăciune pe Internet). Potrivit anchetatorilor americani, în perioada 2005- 2007, Gabriel Sain a trimis mii de emailuri frauduloase clienţilor North Fork Bank, pentru a obţine informaţii despre conturile acestora.

Gabriel Sain face parte dintr-un grup mai mare de suspecţi trimişi în judecată de Parchetul din New Haven. El a fost arestat în România pe 31 iulie 2012 şi a fost extrădat în Statele Unite în august.

Rechizitoriul procurorilor americani îi mai vizează, alături de Gabriel Sain, pe Ciprian Dumitru Tudor, Mihai Cristian Dumitru, Bogdan Boceanu, Bogdan-Mircea Stoica, Octavian Fudulu, Iulian Şchiopu, Răzvan Leopold Schiba, Dragoş Răzvan Davidescu, Andrei Bolovan, Laurenţiu Cristian Buşcă, Dragoş Nicolae Draghici, Ştefan Sorin Ilinca şi Mihai Alexandru Didu, toţi cetăţeni români.

Cel puţin zece bănci vizate de escroci

Modul de operare al grupării era simplu. Românii trimiteau e-mail-uri clienţilor băncilor, în care erau informaţi că profilul de acces online la serviciile băncii a fost blocat. Pentru deblacare, clienţilor li se cerea să acceseze un link către o pagină de Internet, unde să introducă informaţii despre conturi.

Informaţiile personale şi financiare obţinute astfel de escroci erau trimise, ulterior, tot prin e-mail, unuia sau mai multora dintre membrii grupării sau unui cont “colector”, adică un cont de e-mail utilizat pentru a centraliza datele bancare obţinute prin “phishing”. Datele strânse de infractori se refereau la seria şi numărul unor carduri de credit şi de debit, date de expirare, coduri de verificare a valorii cardurilor, coduri PIN etc.

Membrii grupării au utilizat aceste informaţii pentru a accesa conturi bancare şi linii de credit, retrăgând fonduri, în cele mai multe cazuri de la ATM-uri din România. Potrivit anchetatorilor americani, cel puţin zece bănci americane au fost vizate de gruparea din care făcea parte Gabriel Sain.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite