Coreea de Nord dă ultimatum? Regimul de la Phenian anunţă noi teste nucleare în lipsa unor relaţii diplomatice cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recent, Coreea de Nord a efectuat un al treilea test nuclear FOTO AFP
Recent, Coreea de Nord a efectuat un al treilea test nuclear FOTO AFP

Regimul de la Phenian a transmis Chinei, principalul său aliat, că pregăteşte încă unul sau chiar două teste nucleare care vor avea loc anul acesta, cu scopul de a forţa Statele Unite să iniţieze discuţii diplomatice cu Coreea de Nord.

Testele nucleare ar putea coincide cu noi lansări de rachete, adaugă o sursă care are cunoştinţă de discuţiile la nivel înalt dintre Beijing şi Phenian, transmite Reuters.

Regimul nord-coreean tocmai a efectuat al treilea test nuclear din istorie marţi, incident condamnat de Naţiunile Unite şi de comunitatea internaţională. Statele Unite le-au considerat drept o provocare şi, în acelaşi timp, o ameninţare.

„Totul este pregătit. Cel de-al patrulea şi al cincilea test nuclear, precum şi o lansare de rachetă, urmează să aibă loc în curând", a declarat sursa citată, precizând că al patrulea test nuclear va avea o amploare mai mare decât cele precedente. Pentru cel de-al treilea test nuclear au fost folosite 10 kilotone de trinitrotoluen (TNT).

Potrivit sursei citate, testele vor fi efectuate dacă Statele Unite nu vor accepta negocieri directe cu Coreea de Nord şi dacă nu vor renunţa la politica de schimbare a regimului de la Phenian.

Coreea de Nord a reiterat dorinţa sa de a semna un acord de pace cu SUA şi de a stabili relaţii diplomatice cu statul american. Coreea de Nord este în continuare în război cu SUA şi Coreea de Sud, după ce războiul celor două Corei s-a terminat cu un armistiţiu în 1953, scrie Reuters.

Ultimul test nuclear efectuat de regimul de la Phenian a atras noi avertismente din partea Washingtonului şi de asemenea sancţiuni care urmează să intre în vigoare.

Potrivit unor sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU, Coreea de Nord nu are voie să construiască rachete şi nici să dezvolte tehnologie nucleară, după cele două teste nucleare eşuate din 2006 şi 2009.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite