Rețea care făcea rost de tehnologii militare pentru Rusia, destructurată de SUA. Printre suspecți figurează și un agent FSB

0
Publicat:

Doi americani și cinci ruși, printre care și un agent al Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), au fost puși sub acuzare în Statele Unite sub suspiciunea că au conspirat pentru a spăla bani și a achiziționa tehnologie militară în beneficiul regimului de la Moscova.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cei șapte inculpați ar fi încercat să obțină în mod ilegal și să transporte în Rusia tehnologie cu dublă utilizare și tehnologie militară, inclusiv aparatură folosită în fabricarea armelor nucleare și a rachetelor hipersonice. Aceste tehnologii erau destinate armatei ruse, relatează BBC.

În plus, în pofida sancțiunilor impuse de Washington Moscovei din cauza războiului lansat împotriva Ucrainei, aceștia ar fi achiziționat și exportat în Rusia și muniție pentru lunetiști.

Trei membri ai acestei rețele au fost reținuți, în timp ce ceilalți patru, cetățeni ai Rusiei, sunt căutați de autoritățile americane. Printre persoanele arestate figurează Vadim Konoșcenok, în vârstă de 48 de ani, un agent FSB. Konoșcenok se află în custodia autorităților estone și urmează să fie extrădat în Statele Unite. Acest agent FSB ar fi expediat sau transportat personal, din Estonia în Rusia, echipamente cumpărate din Statele Unite.

Ceilalți șase inculpați sunt cetățenii ruși Evgheni Grinin, Aleksei Ippolitov, Boris Livșiț, Svetlana Skvorțova și cetățenii americani Alexey Brayman și Vadim Yermolenko.

Washingtonul și partenerii săi internaționali „nu vor tolera schemele criminale menite susținerii eforturilor de război ale armatei ruse”, a subliniat procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, referindu-se la agresiunea militară declanșată de Vladimir Putin în data de 24 februarie împotriva Ucrainei.

Potrivit Departamentului american al Justiţiei, cei șapte inculpați își desfășurau activitățile prin intermediul firmelor Serniya Engineering şi Sertal LLC, aflate sub controlul serviciilor secrete ruse. Aceste firme furnizează componente electronice şi tehnologii moderne pentru armata rusă.

În cazul în care vor fi condamnați, inculpaţii riscă până la 30 de ani de închisoare în Statele Unite.

Cei șapte inculpați și Guvernul rus încă nu au făcut declarații cu privire la caz.

Alte 12 persoane sunt puse sub acuzare în Statele Unite pentru că au vândut Rusiei tehnologii americane, unele folosite chiar pe câmpul de luptă din Ucraina.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite