Reluarea relațiilor economice, miza negocierilor ruso-americane. Expert: „Condițiile vor fi negociate și cu ucrainenii”| ANALIZǍ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hari Bucur-Marcu a explicat că singura idee strategică a negocierilor ruso-americane se referă la reluarea relațiilor economice cu Federația Rusă, iar condițiile de pace propriu-zise vor fi convenite cu toate părțile interesate. În plus, afirmațiile despre Zelenski nu vor afecta eforturile de pace.

Donald Trump crede că și Zelenski este vinovat pentru declanșarea războiului. FOTO: Profimedia
Donald Trump crede că și Zelenski este vinovat pentru declanșarea războiului. FOTO: Profimedia

Hari Bucur Marcu, expert internațional în probleme de politici de apărare naționale, analizează principalele concluzii privind negocierile ruso-americane din Arabia Saudită și ultimele declarații ale președintelui Trump cu privire la faptul că și Zelenski ar fi vinovat de declanșarea războiului, deoarece nu a știut să negocieze cu Rusia. 

În urma negocierilor recente dintre Statele Unite și Rusia desfășurate în Arabia Saudită, au fost stabilite câteva direcții esențiale pentru soluționarea conflictului din Ucraina. 

Ambele părți au convenit să constituie echipe specializate pentru a explora modalitățile de încheiere a războiului și pentru a evalua oportunitățile economice post-conflict.

S-a decis crearea unui cadru pentru a aborda aspectele sensibile și pentru a normaliza relațiile bilaterale, inclusiv prin restabilirea misiunilor diplomatice și explorarea oportunităților de investiții.

Un element central al planului de pace propus este organizarea de alegeri în Ucraina, considerate esențiale pentru stabilizarea și reconstrucția țării post-conflict.

Discuții au avut loc fără participarea oficială a reprezentanților ucraineni și europeni, ceea ce a generat îngrijorări în rândul acestora. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat rezerve față de negocierile directe între SUA și Rusia, subliniind necesitatea ca Ucraina să fie parte integrantă a oricăror discuții care o privesc. 

„Condițiile de pace propriu-zise, negociate cu toate părțile interesate”

Hari Bucur Marcu, expert internațional în probleme de politici de apărare naționale, a susținut într-o postare pe Facebook concluziile primei runde de negocieri ruso-americane.

Delegația americană, prin vocile secretarului de stat Rubio, consilierului de securitate națională Waltz și trimisului special Witkoff, a concluzionat că „întâlnirea s-a încheiat cu acordul părților de a continua discuțiile la nivel de specialiști, de diplomați și din nou la nivelul cel mai înalt diplomatic, într-un ritm accelerat, dar fără să se fi stabilit vreun calendar pentru asta.”

Expertul susține că nu s-au pus precondiții și nici nu s-au făcut promisiuni sau angajamente de vreun anumit fel.

„Singura idee strategică, am putea spune, reieșită din cele spuse de înalții demnitari, este că partea americană a indicat părții ruse că, dacă se va ajunge la o încetare efectivă, satisfăcătoare pentru toate părțile și durabilă a războiului, atunci Statele Unite sunt dispuse să reia relațiile economice cu Federația Rusă, inclusiv să se angajeze în parteneriate, pe diferite domenii de cooperare.

Expertul susține că acest lucru este în concordanță cu observația de bun simț că America nu poate aborda oprirea războiului decât din perspectivă bilaterală, adică arătându-și disponibilitatea de îmbunătățire a relațiilor între cele două națiuni, fără să angajeze în vreun fel nici Ucraina, nici Europa.

„Nimeni nu știe dacă Putin chiar vrea să oprească războiul”

Primul pas concret în continuarea eforturilor pentru găsirea unei soluții diplomatice de încetare a războiului va fi, spune expertul, reechiparea celor două ambasade, a Statelor Unite la Moscova și a Federației Ruse la Washington D.C. cu cele necesare pentru o funcționare normală a acestora. Asta în condițiile în care doar Rusia poate înceta războiu, deoarece este agresorul, explică Bucur-Marcu. 

 El crede că întâlnirile acestea bilaterale au și rolul de a testa seriozitatea rușilor și mai ales a lui Putin personal:

„Pentru că, deocamdată, nimeni nu știe dacă Putin chiar vrea să oprească războiul, sau vrea doar să dezbine unitatea occidentală, printr-o falie de comunicare între America și Europa, acceptând să vorbească cu americanii dar nu și cu europenii sau cu ucrainenii.”

 Expertul susține că detaliile ulterioare vor fi discutate cu particparea ucrainenilor și a europenilor: 

eventualele condiții, legate de oprirea focului, de formele de dezangajare a trupelor beligerante, aflate în contact activ, de teritoriile unde vor fi dislocate acele forțe, de schimbul de prizonieri și de tot ce mai presupune oprirea războiului, inclusiv interpunerea unor forțe de pace și inspecții/controale în ambele state, pentru verificarea îndeplinirii celor convenite, rămân să fie discutate mai târziu, cu participarea evidentă atât a ucrainenilor, cât și a celorlalte state care se angajează să contribuie la efort”.

Bucur-Marcu subliniază că condițiile de pace propriu-zise, care vor rezolva și posesiunile teritoriale, și statutul populației afectate (refugiați și dislocați intern), și compensațiile materiale și financiare, și reconstrucția post-conflict, și ridicarea sancțiunilor, și desigur sancționarea criminalilor de război și criminalilor împotriva umanității, aceste condiții nu se pot practic discuta și conveni decât cu participarea tuturor părților interesate, dar numai după ce se va opri acest conflict armat.

Despre acuzațiile aduse lui Zelenski

Bucur-Marcu comentează și ultimele declarații ale lui Trump: „anume că acest război nu ar fi trebuit să aibă loc, că putea fi lesne evitat și că responsabilitatea declanșării lui revine nu numai agresorului, dar și faptului că Zelenskii nu a găsit vreo formulă de evitare a lui (chiar și cu prețul unei „mici pierderi teritoriale”, zicea Trump). După care l-a prelungit (aici a indicat că responsabilitatea revine și președintelui Biden, care s-a dovedit incompetent și inadecvat) cu prețul a sute de mii de morți și răniți.”

Oricare ar fi interpretarea faptelor de către președintele SUA, expertul crede că asta nu va influența eforturile de pace:

„Cu alte cuvinte, Donald Trump a expus o realitate, așa cum o percepe el, fără să indice că această realitate, cu componenta sa contrafactuală cu tot, ar influența în vreun fel eforturile diplomatice americane de convingere a Rusiei să înceteze războiul.”

Specialistul amintit răspunsurile lui Trump cu privire la condiția exprimată public de Putin ca în Ucraina să aibă loc alegeri și abia apoi să convină pacea: „Trump a răspuns că și el e de părere că alegerile ar fi binevenite (opinia specialiștilor americani este că alegerile sunt imposibil de ținut în condiții cât de cât valabile, fără ridicarea legii marțiale, iar legea marțială nu poate fi ridicată în timp de război activ) ca să afle toată lumea voința poporului ucrainean suveran. Iar faptul că Zelenskii ar avea după ultimul sondaj de opinie (Trump a ridicat dubii privind caliatea sondajului) doar 4 procente favorabilitate este o problemă internă a ucrainenilor.”

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite