Reacţia administraţiei americane la decizia Franţei de a suspenda livrarea navei de război de tip Mistral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii au salutat, miercuri, prin vocea purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat,  „decizia înţeleaptă” a Franţei de a suspenda livrarea primei nave de război de tip Mistral Rusiei, relatează Agence France Presse (AFP).

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a precizat într-un e-mail trimis AFP că suspendarea contractului de livrare primei nave de război pe care Franţa ar trebui să o livreze în curând Rusiei este o „decizie înţeleaptă”, dată fiind situaţia din prezent din estul Europei.

În ultima săptămână, reprezentanţii diplomaţiei americane s-au ferit în a face alte comentarii cu privire la decizia comunicată de preşedinţia franceză, cu o zi înainte de Summit-ul NATO din Ţara Galilor.

Statele Unite au cerut Franţei în ultimele luni, în numeroase ocazii, să nu respecte contractul cu Rusia, potrivit căruia două nave de război urmează să fie livrate Moscovei în octombrie 2014 şi 2015. Un asemenea moment a avut loc la  Summitul G7 de La Bruxelles, din iunie, când preşedintele Barack Obama şi-a exprimat „îngrijorarea”.

Condiţiile ca Franţa să autorizeze livrarea primeia dintre cele două nave de război de tip Mistral Rusiei „nu sunt îndeplinite până în prezent”, având în vedere agravarea situaţiei în Ucraina, a anunţat Palatul Elysée miercuri.

Franţa a „înţeles presiunea comunităţii internaţionale”, în condiţiile crizei din Ucraina, şi a decis să suspende „până în noiembrie” livrarea primului portelicopter, a anunţat o sursă diplomatică franceză.

Contractul franco-rus, semnat în 2011, prevede livrarea către Moscova a două nave din clasa Mistral („Vladivostok” şi „Sevastopol”) în schimbul sumei de 1,2 miliarde de euro.

La jumătatea lui august grupul public rus de armament Rosoboronexport a afirmat că Moscova a prevăzut „plata finală“ către Franţa la recepţia celei de a doua nave, a cărei livrare este prevăzută în noiembrie 2015.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite