Rata de aprobare a lui Trump la începutul mandatului, cea mai scăzută dintre președinții postbelici
0Președintele Donald Trump a avut o rată medie de aprobare de 45% în primul trimestru al celui de-al doilea mandat la Casa Albă, potrivit unei analize a sondajelor realizată de Gallup, relatează Newsweek. Este a doua cea mai mică rată de aprobare a unui președinte postbelic, doar în primul mandat Trump înregistrând rezultate mai slabe, când a avut o medie de popularitate de 41% în același moment al președinției sale.

Aceste cifre sunt importante în perspectiva alegerilor de la jumătatea mandatului, în 2026, când GOP va lupta pentru a-și păstra majoritățile strânse atât în Cameră, cât și în Senat.
Potrivit unei analize Gallup a unui sondaj efectuat între 20 ianuarie și 14 aprilie, Trump a avut o rată medie de aprobare de 45% în primul trimestru al celui de-al doilea mandat.
Cei mai populari președinți postbelici
Cifra este cu mult sub media Gallup pentru președinții postbelici între 20 ianuarie și 19 aprilie – care este de 59%.
Cei mai populari președinți de după al doilea război mondial în primul trimestru al mandatului au fost John F. Kennedy în 1961, cu 74% percepție favorabilă, urmat de Dwight Eisenhower în 1953 cu 71%.
Jimmy Carter în 1977 avea o rată medie de aprobare de 69%, Barack Obama, de 63% în 2009, Ronald Reagan, de 60% în 1981, în timp ce George W. Bush avea 58% în 2001.
Următorii în clasament sunt George H.W. Bush în 1989 cu 57%, Joe Biden în 2021 cu 56% și Bill Clinton cu 55% în 1993.
În cazul fiecărui președinte american, Gallup a făcut media tuturor sondajelor pe care le-a efectuat în primul trimestru al mandatului lor, între 20 ianuarie și 19 aprilie.
Au existat și vești mai bune pentru Trump, după ce un sondaj realizat de J.L. Partners între 10 și 14 aprilie a constatat o rată de aprobare de 48%, comparativ cu 42% care au spus că dezaprobă performanța lui ca președinte. Acest sondaj a avut o marjă de eroare de +/- 3,4%.
Cel mai bun scor în ceea ce privește economia
De când a preluat a doua oară funcția, Trump a implementat o agendă politică cuprinzătoare, președintele semnând ordine executive prin care a declarat o urgență națională privind migrația ilegală la granița de sud și instruind guvernul federal să anuleze inițiativele de diversitate, egalitate și incluziune (DEI).
Trump a creat Departamentul de Eficiență Guvernamentală, condus de miliardarul Elon Musk, pentru a reduce risipa guvernamentală. De asemenea, a impus noi tarife pe 2 aprilie, numită Ziua Eliberării. Multe dintre acestea au fost anulate ulterior, dar tarifele de până la 245% pentru bunurile din China, unul dintre principalii parteneri comerciali ai Statelor Unite, rămân în vigoare.
În aprilie, 44% dintre adulții americani au spus că au încredere în Trump în ceea ce privește economia, în timp ce 55% au spus că au puțină încredere sau nu au deloc, potrivit Gallup, care notează că președintele se află pe primul loc în rândul liderilor politici, republicani sau democrați, în ceea ce privește încrederea populației în judecata asupra economiei.
Thomas Gift, profesor asociat de științe politice și director al Centrului pentru Politica SUA de la University College London, a declarat: „Există o presupunere larg răspândită – în special în rândul elitelor progresiste din marile orașe – că tarifele sunt dăunătoare din punct de vedere politic pentru Trump. Dar asta poate reflecta mai mult o cameră de ecou decât starea de spirit națională. Un număr considerabil de americani susțin tarifele lui Trump. Asta nu îi include doar pe republicanii MAGA, ci și pe populiștii de stânga care salută atacurile lui Trump asupra comerțului liber".