Probleme de software întârzie livrarea unor avioane americane F-16 către Taiwan
0Taiwanul aşteaptă în continuare livrarea până în 2026 a tuturor celor 66 de avioane de luptă avansate F-16V comandate din SUA, chiar dacă momentan sunt unele probleme de software care întârzie operaţiunea, a declarat joi ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, citat de Reuters.
Oficialul afirmase luna aceasta că întârzierea este cauzată de perturbări ale lanţurilor de aprovizionare. Acum, el a precizat că de fapt software-ul de control al zborului creează dificultăţi şi că se colaborează cu SUA pentru rezolvare, relatează Agerpres.
"În principiu, până în 2026 vor sosi toate cele 66 de avioane, nu există absolut nicio problemă cu asta", a susţinut ministrul în faţa presei, recunoscând că este îngrijorat de întârziere, dar adăugând că se comunică "fără asperităţi" cu SUA despre situaţie.
Ministerul apărării de la Taipei comunicase miercuri seara că procesul de dezvoltare a software-ului este în urmă faţă de planificare, însă corporaţia Lockheed Martin a produs deja anul acesta două prototipuri de F-16V, din care unul face parte dintr-o altă comandă, pentru Bahrein.
Statele Unite au aprobat în 2019 tranzacţia în valoare de opt miliarde de dolari cu Lockheed Martin, în urma căreia flota de F-16 a Taiwanului va ajunge la peste 200 de aeronave, cea mai mare din Asia. Pe lângă achiziţia de avioane noi, forţele aeriene taiwaneze transformă în F-16V şi 141 de aeronave F-16 A/B. Modelele noi au sisteme electronice, arme şi radare mai avansate.
Taiwanul îşi întăreşte apărarea în faţa ameninţării Chinei, care consideră insula o provincie separatistă şi nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru cucerirea ei. Aviaţia militară chineză dispune inclusiv de avioane de vânătoare "invizibile" J-20.
Autorităţile de la Taipei au reclamat încă de anul trecut întârzieri şi la livrarea altor categorii de armament din SUA, cum ar fi rachetele antiaeriene Stinger. Producătorii aprovizionează acum Ucraina, care rezistă invaziei ruse, ceea ce îi îngrijorează pe unii parlamentari de la Washington.
Congresmanul Michael McCaul, care prezidează comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite, a declarat luna trecută, în timpul unei vizite la Taipei, că face tot posibilul pentru a accelera livrările de armament.