Demonstrație de forță. Navele de război ale Chinei au făcut ocolul Japoniei
0O flotilă navală chineză, condusă de un puternic distrugător, a făcut ocolul insulelor principale ale Japoniei timp de 12 zile, într-o demonstrație de forță, în contextul tensiunilor legate de Taiwan și în timp ce Japonia se pregătește să găzduiască summitul G7, relatează CNN.
Ministerul japonez al Apărării a publicat joi o hartă care arată distrugătorul de tip 055 Lhasa, una dintre cele mai puternice nave de război ale Marinei Armatei Populare de Eliberare, conducând o flotilă de patru nave, un distrugător mai mic, o fregată și o navă de aprovizionare în timpul unei circumnavigații în sensul acelor de ceasornic.
De asemenea, harta mai indică faptul că deplasarea a început la 30 aprilie în insula Tsushima și a continuat prin strâmtoarea Tsugaru la 5 și 6 mai, iar joi s-a aflat în lanțul insular Izu, la sud de Tokyo.
Într-un articol publicat după comunicatul de joi al Ministerului japonez al Apărării, publicația chineză de stat Global Times a făcut legătura între călătoria flotilei și „recentele remarci provocatoare ale Japoniei" cu privire la Taiwan.
„În timp ce călătoria este probabil un exercițiu de rutină al marinei PLA, care nu încalcă nicio lege internațională și nu vizează nicio terță parte, ar putea fi văzută ca un mesaj puternic pentru Japonia", se arată în articolul Global Times, citând specialiști chinezi.
Premierul japonez Fumio Kishida a afirmat miercuri în cadrul unui interviu acordat ziarului Nikkei Asia, că „pacea și stabilitatea Strâmtorii Taiwan este esențială nu doar pentru țara noastră, ci și pentru întreaga comunitate internațională".
În aceeași zi ministrul japonez de Externe Yoshimasa Hayashi a afirmat că Tokyo a trimis un mesaj de protest Beijingului în legătură cu comentariile ambasadorului Chinei, conform cărora Japonia ar fi „târâtă în foc” dacă Tokyo ar lega Taiwanul de propria securitate.
Într-un interviu acordat miercuri pentru CNN, Hayashi a declarat că Japonia este în discuții pentru a deschide un birou de legătură NATO, primul de acest fel din Asia, adăugând că invazia Rusiei în Ucraina a avut repercusiuni și dincolo de granițele Europei, care au fost forțat Tokyo să regândească securitatea regională.
„Suntem deja în discuții, dar niciun detaliu (n.red nu a fost) finalizat încă", a afirmat Hayashi.
„Demonstrație de forță”
Conform unor analiști, momentul și traseul acestui exercițiu, asociate cu rapoartele din mass media, ridică îngrijorări.
„Ceea ce este cel mai îngrijorător este faptul că, legând alegerea rutei de comentariile lui Kishida privind Taiwanul, presa de stat chineză încearcă să facă din acest lucru o demonstrație de forță", a afirmat John Bradford, membru senior la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratman din Singapore.
„Transmiterea acestui tip de amenințări subminează și mai mult încrederea și crește tensiunile regionale", a precizat el.
James Brown, profesor de științe politice la Universitatea Temple din Japonia, a declarat că momentul în care a avut loc activitatea navală chineză înainte de summitul G7 de la Hiroshima este important.
„În timp ce o mare parte din atenția de la Hiroshima se va concentra pe Ucraina, gazdele japoneze vor încerca să facă legătura între această problemă și securitatea în Asia de Est", a afirmat Brown.
„Este probabil ca premierul Kishida să reitereze mesajul său: „Ucraina de astăzi ar putea fi Asia de Est mâine”. Prin „Asia de Est”, el se referă la perspectiva ca China să atace Taiwanul", a mai spus Brown.
„Demonstrația de forță chineză este menită să descurajeze Japonia să aprofundeze cooperarea de securitate cu Statele Unite și alți parteneri occidentali. Este probabil să obțină contrariul", a adăugat el.