Preşedinţia Trump, o afacere de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales al Statelor Unite, care şi-a condus o bună parte din campanie acuzând „sistemul corupt de la Washington“, pare să nu poată delimita clar politica de afacerile familiei sale.

Cu doar o zi înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, pe care avea să le câştige, republicanul Donald Trump, un magnat al domeniului imobiliarelor, declara că victoria sa va marca sfârşitul „sistemului corupt de la Washinton“, promiţând să cureţe „mlaştina“ (politică, n. red.) şi să „smulgă“ ţara „din mâinile grupurilor de presiune“ pe care, după spusele lui, le cunoaşte foarte bine.

Numai că pentru a reforma acest sistem Trump va fi nevoit să rezolve situaţiile de conflict de interese care au apărut deja în propria sa echipă de tranziţie. 

În caz contrar, administraţia sa va avea o credibilitate foarte redusă în materie de etică încă din momentul în care Donald Trump va ajunge la Casa Albă, adică pe data de 20 ianuarie, a punctat pentru CNN profesorul de drept Richard W. Painter, care a lucrat în perioada februarie 2005 - iulie 2007 la biroul preşedintelui SUA. 

Câteva situaţii care ridică semne de întrebare derivă din faptul că Donald Trump a decis ca din echipa sa de tranziţie să facă parte trei dintre copiii săi - Ivanka, Donald Trump Jr. şi Eric, toţi oameni de afaceri, precum şi ginerele său, Jared Kushner, soţul Ivankăi, la rândul său un mogul al imobiliarelor.

Oportunitate de marketing?

Deja anumite acţiuni la care a recurs Ivanka Trump atât în timpul campaniei, cât şi la scurt timp după ce tatăl său a câştigat alegerile îi fac pe mulţi să ridice din sprâncene. 

Concret, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune CBS de către preşedintele ales, interviu în care a apărut şi Ivanka, aceasta a purtat o brăţară în valoare de 10.800 de dolari, creată de propria sa companie de bijuterii - „Ivanka Trump Fine Jewelry“. 

Interviul a fost difuzat duminică, iar a doua zi compania Ivankăi a trimis un e-mail promoţional, însoţit de o fotografie a acesteia în care apare purtând brăţara în timpul emisiunii, emisiune ce a fost urmărită de 20 de milioane de oameni, notează DPA.

„StyleAlert: Ivanka Trump poartă brăţara favorită din colecţia Metropolis la emisiunea 60 Minutes“, se preciza în e-mailul primit şi de jurnalişti.

În acest context, jurnalistul Eric Lipton de la cotidianul „The New York Times“ a criticat dur acţiunea. „Se întâmplă deja: Familia Trump vede preşedinţia Statelor Unite ca pe o oportunitate de marketing“, a scris el pe reţeaua Twitter.

Nu a fost pentru prima dată când Ivanka Trump a fost ţinta criticilor presei din astfel de motive. În luna iulie, fiica lui Donald Trump a fost blamată  pentru că şi-a promovat o rochie din propria colecţie la unul dintre evenimentele de campanie ale tatălui său.

O mare de speculaţii

O problemă şi mai mare, spun mai mulţi specialişti, este că Donald Trump intenţionează să-şi lase afacerile pe mâinile celor trei copii ai săi implicaţi acum în echipa de tranziţie, care, de altfel, s-au ocupat de afacerile Organizaţiei Trump şi în timpul campaniei electorale.

La scurt timp după scrutinul prezidenţial, Michael Cohen, un avocat al lui Donald Trump, a declarat la CNN că Ivanka, Donald Trump Jr. şi Eric vor recurge aşa-numitul instrument „blind trust“ („fond de încredere oarbă“, n. red.). Este vorba despre o structură financiară care-l privează pe beneficiar de orice drept de control asupra grupului său, dar şi de informaţii referitoare la ce proprietăţi sau acţiuni deţine. 

Mai mulţi experţi afirmă însă că nu ar fi vorba de un „blind trust“ în adevăratul sens al cuvântului, având în vedere că în această schemă ar fi implicaţi copii ai lui Trump, chiar dacă alături de alte persoane. 

Dacă potrivit regulamentului antinepotism, aprobat de Congres după ce preşedintele John F. Kennedy şi-a numit fratele în funcţia de procuror general, copiii preşedintelui nu pot fi numiţi în posturi guvernamentale, nimic nu i-ar împiedica să-i dea tatălui lor sfaturi şi informaţii care, în cele din urmă, să încline balanţa în favoarea afacerilor familiei. 

De cealaltă parte, un reprezentat de rang înalt al Partidului Republican a declarat că preşedintele ales vrea să se asigure că până la preluarea mandatului va rezolva toate situaţiile care ar putea fi considerate „conflicte de interese“.

Directorul de comunicare al Comitetului Naţional Republican, Sean Spicer, a afirmat la CNN că Donald Trump „va face tot ce va fi necesar pentru a se asigura că toate conflictele de interese vor fi soluţionate corespunzător şi legal şi că bunurile vor fi transferate, iar compania, condusă de copii“.

Averea lui Trump a fost estimată în luna octombrie de revista „Forbes“ la 3,7 miliarde de dolari.

Probleme şi cu ginerele

Întrebat ce rol va juca mogulul imobiliarelor Jared Kushner, ginerele preşedintelui ales, în administraţie, Spicer a declarat că Donald Trump urmează să decidă. 

„The Wall Street Journal“ a scris însă că sunt şanse foarte mari ca acesta să primească un rol-cheie în domeniul consilierii. Iar acest fapt ar putea ridica alte semne de întrebare privind eventuale conflicte de interese. Kushner ar trebui să apeleze şi el la un „blind trust“. Dar, potrivit sursei citate, acesta ia în calcul şi posibilitatea de a avea un rol influent la Casa Albă neoficial - adică fără să fie desemnat într-un post anume.

Cine sunt principalii membri ai clanului Trump

Melania Trump

Cea de-a treia soţie a lui Donald Trump, născută Melanija Knauss, este un manechin din Slovenia şi mama celui mai tânăr fiu al său, Barron. Melania l-a cunoscut pe magnatul imobiliarelor în 1998 la Clubul Kit Kat din New York, dar drumurile lor s-au despărţit în anul 2000, când, pentru scurtă vreme, Trump a cochetat cu ideea de a se lansa în cursa prezidenţială, scrie „The Time“. Apoi, cei doi s-au împăcat, iar în 2004 magnatul din domeniul imobiliarelor a cerut-o de nevastă la evenimentul de modă Met’s Costume Institute Gala. Acum are o linie de bijuterii şi una de produse pentru îngrijirea pielii. Recent, ea şi-a modificat CV-ul de pe site-ul personal, ştergând menţiunea potrivit căreia ar fi absolvit o facultate în Slovenia.

Donald Trump Jr.

Cel mai mare fiu al lui Trump, pe care îl are din căsătoria cu prima sa soţie, Ivana Trump, este om de afaceri şi vicepreşedinte executiv al Trump Organization, alături de fratele său Eric şi de sora sa Ivanka. Donald Trump Jr., care a contribuit la administrarea afacerilor tatălui său în timpul campaniei şi care va face în continuare acest lucru, ca şi Ivanka şi Eric, a declarat că atât el cât şi sora lui şi fratele său au evitat să devină subiecte pentru site-urile de mondenităţi, dedicându-se afacerilor. Este căsătorit cu Vanessa, cu care are cinci copii, printre care Kai Madison şi Donald John Trump III, care au urcat pe scenă alături de restul clanului, pe 16 iunie 2015, atunci când Trump şi-a anunţat candidatura (foto).

Ivanka Trump

Poate cea mai cunoscută dintre copiii lui Donald şi singura fiică din căsătoria cu prima sa soţie, Ivanka a fost model, iar acum  este vicepreşedintă a Trump Organization. În 2009, după ce s-a căsătorit cu Jared Kushner, s-a convertit la iudaism. Are propriul brand de lifestyle, care comercializează pantofi, genţi, parfumuri, dar are şi o linie de bijuterii. Ea şi Jared au trei copii. 

Jared Kushner

Soţul Ivankăi este un mogul al imobiliarelor, fiu al unui dezvoltator imobiliar proeminent din New York - Charles Kushner, care a ajuns după gratii întrucât a angajat o prostituată pentru a-i întinde o capcană cumnatului său care coopera cu autorităţile federale într-o anchetă îndreptată împotriva lui. Jared Kushner, care a studiat la Harvard şi la New York University este şi proprietar al săptămânalului „The Observer“ din New York.

Eric Trump

Este cel de-al treilea copil din căsnicia lui Donald cu Ivana, vicepreşedinte executiv al Trump Organization şi preşedinte al podgoriei familiei din Virginia. De asemenea, supraveghează cluburile de golf ale tatălui său. A studiat la Universitatea Georgetown şi s-a căsătorit în 2014 cu producătoarea CBS Lara Yunasaka.

Tiffany Trump 

Este singurul copil rezultat din cea de-a două căsătorie a lui Donald Trump (cu Marla Maples). În vârstă de 22 de ani, Tiffany Trump, care şi-a petrecut copilăria mai mult în California, alături de mama ei, a studiat la Universitatea din Pennsylvania. Se spune că a fost botezată după numele celebrului magazin Tiffany.

Barron Trump 

Este singurul copil al lui Donald cu Melania. În vârstă de 10 ani, Barron a fost ţinut departe de lumina reflectoarelor, având numai câteva apariţii în timpul campaniei. Joacă golf cu tatăl lui şi se spune că vorbeşte fluent slovenă, limba nativă a mamei lui.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite