Președintele american promite reconstrucția rapidă a podului prăbușit din Baltimore

0
Publicat:

Preşedintele Joe Biden a promis vineri că va „muta cerul şi pământul” pentru reconstrucția podului care s-a prăbuşit la sfârşitul lunii în Baltimore, ucigând şase oameni, notează AFP, scrie AGERPRES.

Joe Biden FOTO: EPA-EFE
Joe Biden FOTO: EPA-EFE

„Sunt aici să vă spun că ţara voastră vă ţine spatele”, a spus preşedintele american în faţa molozului podului Francis Scott Key.

Preşedintele Biden, aflat în campanie electorală pentru a fi reales şi în competiţie cu predecesorul său Donald Trump, a dat asigurări că până la sfârşitul lunii mai va fi creat un nou canal pentru a restabili accesul la portul Baltimore, unul dintre cele mai importante și aglomerate din ţară.

Un coridor de transport maritim temporar a fost deschis la începutul săptămânii pentru a permite trecerea navelor implicate în operaţiuni de salvare şi degajare, dar nu este suficient de larg pentru navele comerciale mari.

„Am observat de sus podul care s-a spulberat, dar pe teren am văzut o comunitate unită”, a adăugat preşedintele american, care a survolat zona cu elicopterul. „Ne vom asigura ca totul să fie plătit”, a spus el, îndemnând Congresul să îi susţină proiectul său de finanţare integrală. „Vom muta cerul şi pământul pentru a reconstrui acest pod cât mai repede posibil”.

Preşedintele Biden în vârstă de 81 de ani, care încearcă să obţină susținerea electoratului muncitoresc, a mai promis că reconstrucţia se va face cu „cu mână de muncă şi oţel americane”, în spiritul politicilor sale de redresare industrială care, speră el, îi vor permite să obţină un avantaj faţă de Donald Trump viitoarele alegeri.

Preşedintele Biden adus un omagiu şi muncitorilor decedaţi, toţi imigranţi, din Mexic, Guatemala, El Salvador şi Honduras, delimitându-se, şi în acest fel, de retorica din ce în ce mai violentă a adversarului său republican pe tema imigraţiei.

Baltimore este portul american prin care trec cele mai multe maşini noi, peste 800.000 anul trecut, fie că sunt vehicule fabricate în Statele Unite şi exportate internaţional, fie, invers, vehicule străine importate.

Conform evaluărilor reconstrucţia podului Baltimore, situat la 64 de kilometri nord de Washington, ar putea să dureze până la trei ani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite