Pentagonul îi plătește lui Elon Musk serviciile de internet prin satelit pentru Ucraina

0
Publicat:

Starlink de la SpaceX, serviciul de comunicații prin satelit inițiat de miliardarul Elon Musk, are acum un contract cu Departamentul Apărării pentru a cumpăra aceste servicii prin satelit pentru Ucraina, a anunțat joi Pentagonul.

Militarii ucraineni folosesc sistemul Starlink
Militarii ucraineni folosesc sistemul Starlink

"Continuăm să lucrăm cu o serie de parteneri globali pentru a ne asigura că Ucraina dispune de capacitățile rezistente de satelit și de comunicații de care are nevoie. Comunicațiile prin satelit constituie un strat vital în rețeaua globală de comunicații a Ucrainei, iar departamentul încheie contracte cu Starlink pentru servicii de acest tip", a precizat Pentagonul într-un comunicat, scrie reuters.com.

Starlink a fost folosit de trupele ucrainene pentru o varietate de eforturi, inclusiv pentru comunicații pe câmpul de luptă.

SpaceX, prin donații private și în cadrul unui contract separat cu o agenție americană de ajutor extern, a furnizat ucrainenilor și armatei țării serviciul de internet Starlink, o rețea în creștere rapidă de peste 4.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului, de la începutul războiului din 2022.

Contractul cu Pentagonul este o binefacere pentru SpaceX, după ce Musk, directorul general al companiei, a declarat în octombrie că nu își poate permite să finanțeze pe termen nelimitat Starlink în Ucraina, un efort care, potrivit acestuia, costă 20 de milioane de dolari pe lună pentru a fi întreținut.

Rusia a încercat să întrerupă și să bruieze serviciile de internet din Ucraina, inclusiv încercări de a bloca Starlink în regiune, deși SpaceX a contracarat aceste atacuri prin întărirea software-ului serviciului.

Pentagonul nu a dezvăluit termenii contractului, despre care Bloomberg a relatat mai devreme joi, "din motive de securitate operațională și din cauza naturii critice a acestor sisteme".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite