„Ciocanul de la miezul nopții“. SUA dezvăluie detaliile atacurilor împotriva instalațiilor nucleare iraniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au confirmat oficial, duminică, că atacurile lansate asupra infrastructurii nucleare din Iran au purtat numele de cod „Operation Midnight Hammer” („Operațiunea ciocanul de la miezul nopții“). Anunțul a fost făcut de secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Casa Albă, în contextul escaladării tensiunilor din regiune.

Bombardiere B-2 folosite în atac/FOTO:X
Bombardiere B-2 folosite în atac/FOTO:X

„Loviturile au reprezentat un succes copleșitor, pregătit în detaliu timp de săptămâni și luni”, a declarat Hegseth, subliniind că obiectivul operațiunii a fost strict legat de infrastructura nucleară, nu de trupele iraniene sau de populația civilă.

Oficialul american a mai precizat că atacurile nu au fost îndreptate împotriva oamenilor, ci împotriva „ambitiilor nucleare ale Iranului, care au fost neutralizate”.

Duminică după-amiază , președintele Statului Major Interarme al SUA, generalul Dan Caine, și secretarul Apărării al SUA, Pete Hegseth, au oferit detalii complete și contextul modului în care forțele americane au folosit momeli, avioane invizibile pe radar și megabombe anti-bunker pentru a ataca trei instalații nucleare cheie iraniene în doar 25 de minute.

Hegseth a spus: „ Ambițiile nucleare ale Iranului au fost spulberate”.

Caine a explicat că un număr mai mare de aeronave decât cele care au lovit Iranul au zburat inițial din Missouri în direcția Iranului, dar că apoi majoritatea aeronavelor s-au dispersat spre vest ca momeală.

El a spus că SUA au folosit 75 de arme ghidate de precizie pe tot parcursul operațiunii.

Doar șapte bombardiere B-2 au continuat să se îndrepte spre Republica Islamică în condiții de liniște radio aproape totală.

Alte avioane de vânătoare de escortă care veneau din altă direcție s-au alăturat bombardierelor B-2 înainte ca acestea din urmă să intre în spațiul aerian iranian.

SUA au desfășurat acțiuni cibernetice, au deschia foc preventiv cu avioane de vânătoare de generația a patra și a cincea și au tras 24 de rachete Tomahawk de pe un submarin american din apropiere pentru a distrage atenția Iranului în timp ce bombardierele B-2 se îndreptau spre instalațiile nucleare Fordo și Natanz.

Potrivit lui Hegseth, toate munițiile de precizie au lovit ceea ce doreau să lovească și ei crede că lovitura a dus la distrugerea celor două instalații.

Rachetele Tomahawk au lovit și centrala nucleară din Isfahan.

Caine a spus că evaluarea pagubelor provocate de Fordo după lovituri nu este încă finală și este în curs de desfășurare.

Impresia a fost că s-ar putea să nu existe o evaluare finală imediată nici măcar luni.

Inițial, în jurul orei 1:45 dimineața, ora Iranului, avioanele B-2 au lansat asupra Fordow două bombe MOAB de cîte 13 tone, în special varianta Massive Ordinance Penetrator (MOP).

Ulterior, alte 14 MOP-uri au fost lansate asupra lui Natanz și Fordo.

grafic fodo jpg

Potrivit surselor citate de The Jerusalem Post, una dintre țintele majore ale operațiunii a fost un complex situat într-o zonă muntoasă din Isfahan, unde s-ar fi aflat stocuri de uraniu îmbogățit și echipamente critice pentru programul nuclear iranian. De asemenea, se pare că instalația de la Natanz a fost „distrusă complet”, iar cele din Fordo și Isfahan au suferit „pagube majore”. Gradul exact al distrugerii rămâne, însă, deocamdată incert.

Imagini din satelit au confirmat urme ale atacurilor

În cursul dimineții de duminică, imagini satelitare provenite din zona Fordow au indicat posibile puncte de impact ale bombelor, precum și semne ale unei eventuale surpări a solului în urma loviturilor. Fordo este cunoscută drept una dintre cele mai bine protejate facilități nucleare iraniene, fiind amplasată adânc în munte, ceea ce a făcut ca distrugerea sa completă să fie considerată improbabilă în lipsa unei arme de penetrare de tip MOP (Massive Ordnance Penetrator).

Cu toate acestea, evaluările preliminare furnizate de oficiali israelieni – citați de aceeași publicație – indică faptul că centrul ar fi fost „nu doar avariat, ci efectiv distrus”, deși unii analiști solicită prudență până la confirmarea independentă a acestor date.

Trump: „Obiectivul a fost atins”

Într-un discurs susținut sâmbătă seară de la Casa Albă, președintele american Donald Trump a afirmat că cele trei principale facilități de îmbogățire a uraniului din Iran – Fordo, Natanz și Isfahan – au fost „complet și total distruse”.

„Scopul nostru a fost eliminarea capacității de îmbogățire a uraniului din Iran și stoparea amenințării nucleare reprezentate de principalul sponsor al terorismului la nivel global”, a declarat liderul de la Washington.

Trump a adăugat că operațiunea, pe care a calificat-o drept „un succes militar spectaculos”, a fost posibilă doar prin capabilitățile armatei americane, afirmând că „nu există altă forță militară în lume care să fi putut executa o astfel de misiune”.

Redeschiderea spațiului aerian israelian, prevăzută pentru ora 14:00, indică o detensionare temporară, însă efectele geo-strategice ale acestor lovituri rămân de urmărit cu atenție, în condițiile în care răspunsul oficial al Teheranului nu a fost încă formulat.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite