Ofițer al marinei SUA de origine chineză, condamnat la închisoare pentru vânzarea de secrete militare către China

0
Publicat:

Un ofițer al marinei SUA a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru furnizarea de informații militare sensibile unui ofițer chinez de informații, a anunțat Departamentul de Justiție al SUA.

Chinezii au reușit să obțină informații sensibile de la soldatul Zhao
Chinezii au reușit să obțină informații sensibile de la soldatul Zhao FOTO Shutterstock

Wenheng Zhao, în vârstă de 26 de ani, din Monterey Park, California, a primit cel puțin 14.866 de dolari mită în schimbul informațiilor militare secrete de la ofițerul chinez de informații în timpul serviciului său la Baza Navală Ventura County din Port Hueneme.

El a pledat vinovat în octombrie 2023 pentru un cap de acuzare de "conspirație cu ofițerul de informații și un cap de acuzare de primire de mită", arată Independent.

Zhao a fost condamnat la 27 de luni de închisoare luni și amendat cu 5.500 de dolari.

Zhao a transmis informații sensibile, inclusiv planuri pentru un exercițiu de antrenament maritim la scară largă în teatrul Indo-Pacific, ordine operaționale și diagrame electrice și planuri pentru sisteme radar terestre și aeriene în Okinawa, Japonia, printre alte documente.

"Domnul Zhao și-a trădat jurământul solemn de a-și apăra țara și i-a pus în pericol pe cei care slujesc în armata SUA", a declarat procurorul adjunct Matthew G. Olsen.

Acesta a adăugat că Departamentul de Justiție "este hotărât să combată eforturile guvernului chinez de a submina securitatea națiunii noastre și să aducă în fața justiției pe cei care încalcă legile noastre în cadrul acestor eforturi".

Zhao a devenit cetățean american în 2009

Zhao a primit plățile în 14 tranzacții, între lunile august 2021 și mai 2023.

Potrivit Departamentului de Stat, el a intrat în instalațiile militare și navale restricționate "pentru a colecta și înregistra informații" și a utilizat "metode sofisticate de comunicare criptată" pentru a transmite informațiile.

Zhao obișnuia să distrugă dovezile comunicării și să își ascundă relația cu un spion chinez.

Zhao este cetățean american născut în China, care a emigrat în SUA în 2009. S-a înrolat în marina SUA cinci ani după ce a devenit cetățean, în 2012.

Un alt membru al marinei SUA, Jinchao Wei, în vârstă de 22 de ani, a fost arestat în jurul aceleiași perioade ca și Zhao, la sfârșitul lui august 2023 și acuzat de spionaj pentru agenții chinezi.

Wei, care a servit pe nava de asalt USS Essex, este acuzat că a predat zeci de documente, fotografii și videoclipuri detaliate cu operațiunile navelor SUA serviciului de informații chinez. Ambasada chineză de la Washington a declarat că nu este conștientă de detaliile cazului Zhao și a acuzat guvernul SUA de exagerarea cazurilor de spionaj.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite