Noua strategie de război a SUA pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația Biden elaborează o nouă strategie care va muta accentul de pe recâștigarea de teritorii pe sprijinirea capacităților Ucrainei de a respinge noi avansuri rusești, în cadrul unui plan pe termen lung de consolidare a puterii de luptă și a economiei țării aflate în război cu Rusia, relatează Washington Post.

harta ucraina rusia invinge shutterstock 2129877602 jpg

Un oficial de rang înalt al administrației americane a declarat pentru WP că SUA își propune să ajute Ucraina să-și mențină pozițiile pe câmpul de luptă, punând în același timp țara „pe o traiectorie diferită pentru a fi mult mai puternică până la sfârșitul anului 2024 [...] și pentru a o aduce pe o cale mai sustenabilă".

„Este destul de limpede că le va fi dificil să facă același tip de presiune majoră pe toate fronturile pe care au încercat-o anul trecut", a declarat un înalt oficial al administrației.

Planul SUA face parte din eforturile multilaterale a aproape 30 de țări care sunt menite să ofere Ucrainei sprijin economic și de securitate pe termen lung.

Fiecare țară pregătește un document în care își definește angajamentele pentru o perioadă de până la 10 ani. Asta a făcut deja Marea Britanie, cu prilejul vizitei premierului britanic la Kiev, și e de așteptat să urmeze Franța.

Totuși, succesul strategiei depinde aproape în întregime de SUA care e de departe cel mai mare donator al Ucrainei și coordonatorul efortului multilateral, a relatat WP.

În această primăvară, administrația Biden speră să facă public angajamentul SUA pe 10 ani, la care lucrează în prezent Departamentul de Stat cu aprobarea Casei Albe. Dar pentru ca el să fie posibil pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari solicitat de președintele SUA pentru finanțarea suplimentară a Ucrainei trebuie să fie aprobată de Congresul SUA.

Terenul șubred pe care se sprijină acum acest ajutor, republicanii din Camera Reprezentanților părând să refuze vehement banii, i-a îngrijorat atât pe aliații occidentali, cât și pe Ucraina însăși.

„În mod cert, leadership-ul și angajamentul SUA pe termen lung, dar și în această fază foarte importantă, sunt esențiale", a declarat un înalt oficial european. Ajutorul „suplimentar este o necesitate și trebuie să continue... nu doar pe teren, ci și ca o demonstrație a hotărârii occidentale... pentru a-l face pe [Putin] să înțeleagă că nu va câștiga".

Oficialii americani au declarat pentru WP că planul pregătit de SUA document va garanta sprijinul pentru operațiunile militare pe termen scurt, precum și pentru clădirea unei viitoare forțe militare ucrainene capabilă să descurajeze agresiunea rusă.

Acesta va include programe care să contribuie la protejarea, reconstituirea și extinderea bazei industriale și de export a Ucrainei și pentru a sprijini țara în privința reformelor politice necesare pentru integrarea deplină în instituțiile occidentale, a scris publicația americană.

Un alt oficial american a declarat că angajamentul pe termen lung (presupunând sprijinul Congresului) este gândit să fie o garanție a ajutorului în viitor în cazul în care fostul președinte Donald Trump va câștiga următoarele alegeri.

În locul duelurilor de artilerie care au dominat mare parte din luptele din a doua jumătate a anului 2022 și o mare parte din 2023, speranța Occidentului pentru 2024 este că Ucraina va evita să piardă mai mult teritoriu în condițiile în care aproximativ 20% este ocupat. În plus, guvernele occidentale doresc ca Kievul să se concentreze pe tacticile în care forțele sale au avut un succes mai mare în ultima vreme - atacuri cu rază lungă de acțiune, inclusiv cu rachete de croazieră franceze a căror livrare a fost promisă în următoarele câteva luni; blocarea Flotei rusești din Marea Neagră pentru a proteja tranzitul naval din porturile ucrainene, respectiv strâmtorarea forțelor rusești din Crimeea cu atacuri cu rachete și sabotaje ale forțelor de operațiuni speciale.

„Nimeni nu scoate din ecuație acțiunile ofensive", a declarat Serhii Rahmanin, un deputat ucrainean. „Dar, în general... este foarte greu să ne imaginăm o operațiune ofensivă strategică serioasă, pe scară largă, în 2024. Mai ales dacă luăm în considerare situația ajutorului extern, nu doar din partea SUA."

Strategia pe termen lung în privința Ucrainei își are rădăcinile într-o declarație de susținere a țărilor din G-7, în vara anului trecut, în care liderii occidentali au promis să construiască o forță militară „sustenabilă”, interoperabilă cu Occidentul, și să consolideze „stabilitatea și reziliența economică" a Ucrainei.

Un plan pentru Ucraina

În discuțiile cu legislatorii, oficialii administrației au subliniat că doar aproximativ jumătate din cele 61 de miliarde de dolari solicitate vizează câmpul de luptă actual, în timp ce restul este destinat să ajute Ucraina să își clădească un viitor sigur fără un ajutor occidental masiv.

Documentul SUA, potrivit oficialilor americani angajați îndeaproape în planificare, are în vedere patru etape: luptă, construcție, recuperare și reformă.

Pentru etapa de „luptă” nevoile imediate sunt: „muniție de artilerie, înlocuirea unor vehicule" pierdute în contraofensivă, de "mult mai multe drone", a declarat Eric Ciaramella, fost analist de informații al CIA, în prezent senior fellow în cadrul programului Rusia și Eurasia de la Carnegie Endowment for International Peace, care s-a consultat cu oficiali ai administrației. „O mulțime de război electronic și tehnologie de contra-drone - unde rușii au obținut un avantaj. Au nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a acoperi mai multe orașe."

Faza de „construcție” are în centru angajamentele pentru viitoarea forță de securitate a Ucrainei pe uscat, pe mare și în aer, astfel încât ucrainenii „să poată vedea ce primesc de la comunitatea globală pe o perioadă de 10 ani și ... să iasă din 2024 cu o foaie de parcurs pentru o armată cu un grad ridicat de descurajare”, a declarat oficialul de rang înalt al administrației citat anterior. În același timp, o parte din fondurile suplimentare solicitate de Biden  vizează dezvoltarea bazei industriale ucrainene pentru producția de arme care, împreună cu creșterea producției în SUA și în țările aliate, să poată „cel puțin să țină pasul cu producția rusă".

Planul include, de asemenea, apărare aeriană suplimentară pentru a crea „bule” de protecție în jurul și altor orașe ucrainene decât Kievul și Odessa în scopul de a permite recuperarea unor părți cheie ale economiei și exporturilor ucrainene, inclusiv a oțelului și agriculturii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite