Video LIVETEXT Alegeri în SUA. Donald Trump a câștigat și votul popular, pentru prima dată în cursa prezidențială
0Donald Trump a câștigat majoritatea necesară de voturi în Colegiul Electoral pentru a deveni cel de-al 47-lea preşedinte al SUA, într-o revenire politică la Casa Albă pe care CNN o consideră „istorică”. Fostul președinte american a câştigat şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani.
UPDATE Elon Musk, cel mai bogat om din lume, și-a editat celebra imagine a chiuvetei din 2022, când a intrat cu aceasta în brațe în sediul platformei X, pe care de abia o cumpărase. De această dată a „cărat” chiuveta în Biroul oval.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin și acoliții săi l-ar fi felicitat prin canale secrete pe noul președinte american Donald Trump pentru victoria sa în alegeri.
UPDATE După o revenire răsunătoare la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump se pregăteşte să aducă la Casa Albă o galerie de personaje colorate, a comentat AFP.
UPDATE Kamala Harris, candidata democrată la alegerile prezidențiale din SUA, va susține discursul de recunoaștere a înfrângerii sale în fața republicanului Donald Trump, la ora 16.00, (23.00, ora României), potrivit Reuters.
Potrivit Fox News, care citează oficiali din echipa lui Trump, vicepreședinta SUA încă nu l-a sunat pe Donald Trump ca să-l felicite pentru victorie. De asemenea, nici președintele Joe Biden nu l-a sunat pe succesorul său la Casa Albă.
Surse din echipa lui Harris au declarat pentru CNN că vicepreședintele american le va cere susținătorilor săi să accepte rezultatul alegerilor prezidențiale. Democrata intenționează să le ceară americanilor să colaboreze pentru a găsi zone „de interes comun”.
UPDATE Donald Trump a câştigat, nu doar majoritatea electorilor, ci şi votul popular, obţinând conform rezultatelor preliminare peste 71 de milioane de voturi, faţă de circa 66 de milioane democrata Kamala Harris. Ultima dată când republicanii au câştigat votul popular a fost în 2004, când George W. Bush l-a depăşit cu circa 3,6 milioane de voturi pe democratul John Kerry. În 2016, când Trump a câştigat primul său mandat prezidenţial, el a fost depăşit la votul popular de Hillary Clinton.
UPDATE Victoria lui Trump zguduie Europa. Principalele puteri ale ale UE resimt deja consecinţele victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA. Un summit improvizat nocturn de urgenţă între miniştrii francez şi german este programat la Paris pentru a discuta despre securitatea continentului.
UPDATE Kamala Harris a reușit să mobilizeze electoratul educat din marile orașe și pe cel etnocultural, însă „America profundă” nu a fost convinsă. Abordarea problemelor economice, imigrația, și progresismul exagerat au fost principalele minusuri ale democraților, explică profesorul Sergiu Mișcoiu.
UPDATE Donald Trump nu a învins-o doar pe Kamala Harris, ci a învins sistemul care a încercat să îl bage în închisoare. El a declarat de mai multe ori că intenționează să pună capăt cauzelor federale împotriva sa. Donald Trump a fost reales la Casa Albă în calitate de „infractor condamnat”, care așteaptă sentința în dosarul privind banii ascunși din New York și care încă încearcă să evite urmărirea penală în alte cazuri statale și federale, scrie CNN.
UPDATE Liderul rus Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pe Donald Trump pentru alegerea ca preşedinte al Statelor Unite, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a menţionat că este vorba despre „o ţară neprietenoasă” implicată „atât direct, cât şi indirect” în războiul împotriva Rusiei, relatează CNN.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri că o victorie a republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA va fi probabil o veste proastă pentru Ucraina, dar că nu este clar cum ar putea Trump să taie finanţarea americană pentru război, informează Reuters.
UPDATE Donald J. Trump a câștigat în statul Wisconsin – unul dintre așa-zisele „swing-states” – și a obținut, astfel 277 de electori, cu șapte mai mult decât ar fi avut nevoie pentru a câștiga.
Candidatul republican va reveni astfel la Casa Albă pentru un al doilea mandat.
UPDATE Povestea vieții lui Donald Trump: de la imobiliare la Casa Albă
Cu mult înainte de a fi președintele SUA, Donald Trump, 78 de ani, a fost cel mai extravagant miliardar al Americii.
UPDATE Reacții din întreaga lume au început să curgă după ce republicanul Donald Trump a revendicat victoria în alegeri.
UPDATE „Tocmai l-am felicitat pe Donald Trump pentru alegerea sa în calitate de președinte al Statelor Unite. Conducerea sa va fi din nou esențială pentru a menține Alianța noastră puternică. Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a promova pacea prin forță prin intermediul NATO”, a scris secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-o postare pe X.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Donald Trump pentru „victoria impresionantă” în alegeri.
Liderul ucrainean a amintit de întrevederea pe care a avut-o în septembrie cu Trump, când i-a prezentat acestuia Planul Victoriei și „modalitățile de a pune capăt agresiunii Rusiei în Ucraina”, și a subliniat faptul că apreciază angajamentul fostului președinte american față de „pacea prin putere” în afacerile globale.
UPDATE „America ne-a încredințat un mandat puternic și fără precedent”, a declarat el în aclamațiile mulțimii. „Mulți oameni mi-au spus că Dumnezeu mi-a cruțat viața cu un motiv... sarcina care ne așteaptă nu va fi una ușoară”, a spus Trump în discursul său de victorie, care a durat 25 de minute. El a promis că va pune capăt războaielor și a spus că „e timpul să lăsăm diviziunile în urmă”.
UPDATE Mulţimea venită să trăiască un ''moment istoric'' la universitatea Howard, unde şi-a petrecut ziua alegerilor candidata democrată Kamala Harris, a fost cuprinsă de îndoială şi a plecat cu capul în pământ după anunţarea ultimelor rezultate ale alegerilor prezidenţiale,
UPDATE Donald Trump face primele declarații în fața susținătorilor la sediul de campanie din West Palm Beach, revendicând victoria în alegerile prezidențiale.
„Aceasta a fost o mișcare cum nu a mai văzut nimeni vreodată și, sincer, în opinia mea, cea mai mare mișcare politică din toate timpurile. Nu a mai existat niciodată așa ceva în această țară”, a spus Trump.
„Și acum va atinge un nou nivel de importanță, pentru că ne vom ajuta țara...avem o țară care are nevoie de ajutor, și are nevoie de foarte mult.ajutor. Ne vom repara frontierele. Vom repara totul la țara noastră. Și am intrat în istorie pentru un scop în această seară, iar acesta nu poate fi decât faptul că am depășit obstacole pe care nimeni nu le credea posibile, iar acum este clar că am obținut o victorie incredibilă din punct de vedere politic”.
Vreau să mulțumesc poporului american pentru onoarea extraordinară de a fi ales al 47-lea președinte și al 45-lea președinte al vostru și al fiecărui cetățean, voi lupta pentru voi, pentru familia voastră și viitorul vostru. În fiecare zi, voi lupta pentru voi și cu fiecare suflare, nu voi avea odihnă până când nu vom livra America puternică, sigură și prosperă pe care o merită copiii noștri și pe care o meritați voi. Aceasta va fi realmente epoca de aur a Americii”.
UPDATE Trump este proiectat să câștige statul Pennsylvania, ajungând astfel la 266 de voturi în Colegiul Electoral.
UPDATE Trump are 246 din cele 270 de voturi necesare în Colegiul Electoral pentru a câștiga, în timp ce Kamala Harris are 210 voturi. În această situație, pentru a mai avea vreo șansă, vicepreședinta SUA este obligată să câștige statul Pennsylvania, în care Trump are un avans, după ce au fost numărate 90% din voturi.
UPDATE Republicanii au reobţinut controlul Senatului american, deţinut până acum de democraţi, cu o majoritate de cel puţin 51 de locuri din 100, potrivit proiecţiilor Fox News şi NBC, relatează AFP.
UPDATE Magnatul sud-african Elon Musk, fiul fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, Eduardo, şi politicianul britanic Nigel Farage se numără printre invitaţii la cina organizată la Mar-a-Lago, în sudul statului american Florida, unde candidatul republican Donald Trump urmărește rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA.
UPDATE Sistemul de desemnare a președintelui SUA prin electori a fost gândit în Constituție astfel încât să evite ca alegătorii de rând, prost informați, să fie cuceriți de politicieni cu talente de oratori. De ce la peste 200 de ani de atunci, americanii continuă să-și voteze președintele prin electori? Profesorul de istorie John M. Sacher a explicat pentru USA Today motivele pentru care alegerea președintelui prin electori a fost considerată o idee bună și de ce este foarte greu ca aceasta să fie schimbată.
UPDATE Donald Trump a câștigat al doilea stat cheie după Carolina de Nord, și anume Georgia (16 electori), potrivit proiecțiilor CNN.
Georgia este un stat de luptă relativ nou în cursa prezidențială, după ce l-a ajutat pe președintele Joe Biden să obțină victoria în fața lui Trump în 2020. Georgia a devenit albastră pentru prima dată în aproape 30 de ani, când Biden l-a câștigat la doar 11.779 de voturi diferență.
UPDATE Vicepreședinta SUA va câștiga Virginia și Hawaii, iar Trump Nebraska, potrivit proiecțiilor CNN. În acest moment, Harris are 182 de electori, iar Trump 230.
UPDATE Donald Trump a câștigat primul stat cheie, și anume Carolina de Nord, potrivit proiecțiilor CNN.
UPDATE Un candidat republican din Carolina de Nord susţinut de Donald Trump şi a cărui campanie a fost marcată de numeroase scandaluri a eşuat marţi în tentativa de a deveni primul guvernator de culoare al acestui stat din sud-est, potrivit proiecţiilor media americane.
UPDATE Doar secțiile de votare din Hawaii și Alaska au mai rămas deschise. În statele cheie, Donald Trump începe să se distanțeze, fiind în frunte în Georgia, Carolina de Nord și Pennsylvania, unde au fost numărate o mare parte din voturi.
Totodată, are un ușor avans în Arizona și Wisconsin, după numărarea a peste jumătate din voturi.
Kamala Harris conduce în Michigan, unde însă doar 32% din voturi au fost numărate.
UPDATE Donald Trump a câștigat statele din Midwest Iowa și Kansas, care însumează 12 voturi electorale, relatează Associated Press,
Victoria republicană în Kansas era așteptată, la fel și cea în Iowa. Sâmbătă, cel mai important sondaj efectuat în acest stat constata însă în mod surprinzător că Harris are un ușor avans, deși în marja de eroare.
UPDATE Optimism în creștere în echipa de campanie a lui Trump, după cifre încurajatoare ce vin din statele Virginia și Iowa, scrie CNN.
UPDATE Donald Trump a câştigat marţi în statele Ohio, Kansas, Montana şi Utah, în timp ce contracandidata sa Kamala Harris este dată victorioasă în Colorado, potrivit proiecţiilor media americane.
UPDATE Kamala Harris a câştigat în New York, Illinois şi Rhode Island în cursa prezidenţială americană, în timp ce Donald Trump a obţinut victorii în Mississippi şi Louisiana, potrivit proiecţiilor de marţi ale media americane.
UPDATE Donald Trump conduce în Georgia, Carolina de Nord și Pennsylvania, în timp ce Harris are avans în Arizona, Wisconsin și Michigan.
În Georgia au fost numărate 81% din voturi. Trump are 51,9%, iar Harris 47,2%.
În Carolina de Nord, după 71% de voturi numărate, Trump are 52,3%, iar Harris are 46,5%.
UPDATE Primele rezultate din statele cheie vin în principal din Georgia, unde voturile prin corespondență au început să fie numărate înainte de închiderea urnelor, marți.
După numărarea a 79% din voturi, diferența dintre candidați se micșorează, însă Trump se află încă în frunte cu 51,9% din voturi față de 47,1% Harris.
UPDATE Campania lui Trump se simte încrezătoare în timp ce urmărește cifrele promițătoare care vin din Virginia, spune o persoană informată. Dar încă nu se sărbătorește, deoarece încă sunt urmărite rezultatele din statele-cheie Pennsylvania și Michigan.
CNN a relatat că Trump a vorbit pe scurt cu susținătorii săi, care urmăresc rezultatele alegerilor de la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, spun persoane la curent.
UPDATE Donald Trump le-a transmis primul mesaj susținătorilor săi, spunând că se așteaptă la o mare victorie.
UPDATE În acest moment, fostul președinte Donald Trump are 156 de electori, în timp ce Kamala Harris are 30.
UPDATE Donald Trump conduce în Georgia, cu 52,4% față de 47% Harris, după numărarea a 64% dintre voturi, potrivit BBC.
UPDATE Potrivit proiecțiilor CNN, Donald Trump are în acest moment 105 electori, iar Kamala Harris 27.
UPDATE Se estimează că Trump va câștiga Florida, Alabama, Oklahoma, Tennessee și Missouri, potrivit Edison Research, citat de Reuters.
Harris este proiectată să câștige Washington DC, Maryland și Massachusetts.
UPDATE În statul de luptă Georgia, Donald Trump are 55,4% din voturi, iar Kamala Harris 44%, după numărarea a jumătate din voturile estimate, potrivit Edison Research.
UPDATE Secţiile de votare s-au închis în şase state din estul SUA: statul-cheie Georgia, precum şi Indiana, Kentucky, Carolina de Sud, Vermont şi Virginia.
UPDATE 12 secții de votare din statul Georgia au prelungit orele de vot după amenințări false cu bombă despre care guvernatorul acestui stat a spus că, aparent, provin din Rusia.
UPDATE Potrivit primelor proiecții CNN, Donald Trump a câștigat în Kentucky (8 electori), Indiana (11 electori) și Virginia de Vest (4 electori) - state tradițional republicane - iar Kamala Harris în Vermont (3 electori).
În Georgia, cursa este prea strânsă pentru a fi făcute proiecţii.
UPDATE Un oficial republican din Philadelphia spune că „nu există niciun adevăr” în afirmația lui Trump privind fraudarea alegerilor
Seth Bluestein, un comisar republican al orașului Philadelphia, a calificat drept „dezinformare” afirmația lui Donald Trump privind „fraudarea” alegerilor în oraș și a declarat că votul de până acum a fost „sigur și securizat”.
Bluestein este unul dintre cei trei oficiali din comisia însărcinată cu supravegherea votului în Philadelphia.
UPDATE Elon Musk, cel mai important și mai puternic susținător al lui Donald Trump, și-a exprimat marți votul în Texas. Miliardarul CEO al SpaceX și Tesla a scris pe Twitter: „Tocmai am votat în Cameron County, Texas, unde se află Starbase!” Starbase este sediul SpaceX, situat lângă Hawthorne, Texas, un oraș rural la nord de Houston.
Musk va petrece seara alegerilor cu Donald Trump la Mar-a-Lago.
UPDATE Comisia electorală din Carolina de Nord a organizat o ședință de urgență și a aprobat o jumătate de oră suplimentară de vot la două secții de votare care au fost temporar indisponibile pentru alegători mai devreme marți, după aparente probleme tehnice.
Două secții de votare separate - una în comitatul Burke, în regiunea de vest a statului, și una în comitatul Wilson, la est de Raleigh - se vor închide marți la ora 20:00, ora Europei de Est.
O secție de votare din comitatul Wilson a avut unele „probleme cu imprimanta, ceea ce a făcut ca alegătorii să nu poată vota timp de aproximativ o oră”, a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei electorale de stat, Patrick Gannon.
UPDATE Trump își va petrece seara urmărind rezultatele de la Mar-a-Lago, unde au fost invitate câteva sute de persoane. Trump se va întâlni cu un cerc mai restrâns la începutul serii. Această listă de invitați include aliații săi de top, donatori importanți și surogate precum Dana White, Elon Musk și Robert F. Kennedy Jr.
Între timp, alte mii de persoane vor aștepta la centrul de convenții din apropiere, unde Trump este așteptat să vorbească mai târziu în cursul serii. Trump le-a spus reporterilor că nu a scris încă un discurs pentru această ocazie, dar că, deocamdată, plănuiește să apară, a declarat o sursă.
UPDATE Jurnalişti de la mai multe organizaţii de ştiri nu au primit sau au rămas fără acreditare la evenimentul de urmărire a alegerilor din West Palm Beach, în Florida, ca represalii pentru acoperirea mediatică a campaniei lui Donald Trump, relatează CNN pe site-ul său.
Reporteri de la Politico, Axios, Puck, Voice of America şi Mother Jones s-au numărat printre cei cărora li s-au refuzat acreditările. Unii, cum ar fi Politico, au primit anterior acces la evenimentul de marţi noapte, dar decizia a fost anulată.
Echipa de reporteri şi un fotograf de la Politico a primit iniţial aprobarea să participe la eveniment, dar marţi dimineaţă au fost surprinşi să afle că li s-au refuzat acreditările, a declarat pentru CNN o persoană familiarizată cu acest subiect. Persoana citată a sugerat că decizia a fost luată ca răspuns la un articol din revista Politico, în care s-a relatat că un director de campanie al lui Trump a fost concediat pentru că era naţionalist alb.
Purtătorul de cuvânt al Politico a refuzat să comenteze.
Corespondenta politică a Puck, Tara Palmeri, era, de asemenea, programată să transmită de la eveniment ca parte a emisiunii speciale a Amazon din noaptea alegerilor. Dar, după ce jurnalista a publicat un articol despre "anxietatea" din rândul echipei de campanie a lui Trump, acreditarea i-a fost refuzată.
UPDATE Ameninţări false cu bombă care păreau să provină în multe cazuri din domenii de email ruseşti au vizat marţi secţii de votare din mai multe state americane, a anunţat FBI - relatează Reuters.
"Niciuna dintre ameninţări nu a fost considerată credibilă până în prezent", a declarat FBI într-un comunicat, adăugând că integritatea alegerilor se numără printre cele mai importante priorităţi ale biroului.
"Cel puţin două secţii de votare vizate de ameninţările false cu bombă în statul Georgia, aflat în plină bătălie electorală, au fost evacuate pentru scurt timp marţi.
Cele două locaţii din comitatul Fulton au fost redeschise după aproximativ 30 de minute, au declarat oficialii, iar comitatul solicită un ordin judecătoresc pentru a prelungi programul de votare al locaţiei după ora limită 19:00 din acest stat.
Secretarul de stat republican din Georgia, Brad Raffensperger, a dat vina pe intervenţia Rusiei pentru farsele cu bombe din ziua alegerilor. Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
UPDATE Vicepreședintele Kamala Harris a sosit la sediul Comitetului Național Democrat din Washington, D.C., marți după-amiază, prima sa apariție publică în ziua alegerilor, pentru a le mulțumi celor care apelează la telefon pentru campania sa.
Harris a vorbit la telefon cu mai mulți interlocutori și i-a încurajat să își urmeze planurile de a ieși astăzi la vot.
„Sunt bine”, a putut fi auzită Harris spunând unui apelant la telefon. „Am vrut doar să vă sun și să verific și să mă asigur că știți unde puteți merge să votați astăzi, dacă nu ați făcut-o deja.”
„Vă mulțumesc foarte mult și vă mulțumesc că participați activ la acest proces foarte, foarte important și la acest fundament al democrației noastre ... Nu putem face asta fără oameni ca dumneavoastră”, a spus ea.
Ea le-a spus celorlalți „să vă reamintiți unii altora și tuturor puterea vocii voastre, a votului vostru, aceste alegeri sunt evident atât de importante”.
UPDATE Rezultatul alegerilor în statul-cheie Georgia urmează să fie cunoscute în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat secretarul de Stat local Brad Raffensperger.
Aproximativ 70% dintre voturile exprimate în acest stat-cheie urmează să fie numărate ”până marţi seara, la ora locală 20.00 (miercuri, 3.00, ora României)”, a declarat el presei.
Este un proces mai rapid decât în anii precedenţi, deoarece legea le permite comitatelor să înceapă să contabilizeze voturile anticipate şi prin corespondenţă mai devreme.
UPDATE Un bărbat a fost arestat în nordul statului New York după ce a ameninţat să incendieze o secţie de votare, relatează The Associated Press.
Bărbatul s-a dus să voteze la Fowler, o localitate situată în apropiere de frontiera cu Canada, către ora locală 6.30 (13.30, ora României), anunţă într-un comunicat Poliţia statului New York.
Bărbatului, care a fost condamnat în trecut cu privire la o infracţiune, i s-a spus că nu poate vota, pentru că nu s-a reînregistrat după ce a fost eliberat din închisoare.
El s-a înfuriat şi a ameninţaty că se va întoarce cu o armă sau că da foc secţiei, potrivit poliţiei.
El a reuşit să fugă, însă a fost reţinut ulterior de către poliţia statului şi condus la un comisariat pentru a fi interogat.
Acuzaţii împotriva acestuia urmează să fie formulate în mod oficial.
UPDATE Poliţia Capitoliului anunţă că a arestat marţi, în timpul unui control de securitate la Centrul Vizitatorilor la Capitoliu, un bărbat care mirosea a benzină şi care avea asupra sa un pistol de semnalizare şi o lanternă, relatează The Associated Press.
Poliţia a anulat vizitele publice ale Capitoliului în tot restul zilei de marţi.
Ea anunţă că anchetează în continuare.
Această arestare intervine în contextul în care autorităţile se află în stare de alertă sporită în probleme de securitate la Washington şi au consolidat patrulele în zone din centrul capitalei americane şi din zona Casei ALbe în ziua alegerilor.
UPDATE Lucrătorii electorali din Queens spun că unele scanere resping buletinele de vot. Un reporter local din Queens, New York, a raportat că mai multe aparate de scanare nu funcționează corect în district. Oficialii electorali au raportat că mai multe scanere de buletine de vot sunt oprite în județul Cambria din statul peninsular Pennsilvania.
Alegătorii au distribuit imagini cu oameni care stau la coadă, deoarece procesul de vot a fost întrerupt de problemele tehnice., informează Daily Mail.
UPDATE Fostul președinte Trump s-a întors la Florida în urmă cu doar câteva ore, după ce și-a încheiat ultimul miting, luni. El va aștepta rezultatele electorale împreună cu familia la reședința sa din Mar-A-Lago din Palm Beach.
Kamala Harris s-a întors la Washington DC la primele ore ale dimineții de marți, după mitingul de încheiere din Philadelphia.
Ea a fost însoțită de soțul ei Doug Emhoff, de sora Maya Harris, de cumnatul Tony West, de nepoata Meena Harris și de soțul ei Nikolas Ajagu și de nepoatele Amara și Leela.
Harris își petrece ziua alegerilor la Observatorul Naval, reședința vicepreședintelui din Washington DC. Ea va organiza un miting în noaptea alegerilor la Universitatea Howard.
UPDATE O furtună se deplasează în Midwest din Texas în Canada și va afecta statele de cheie Michigan și Wisconsin, pe măsură ce frontul rece aduce vreme rea.
O posibilă tornadă slabă ar putea lovi marți sudul Wisconsinului, potrivit Serviciului Național de Meteorologie. Ploaie, tunete și vânturi puternice au lovit deja acea parte a statului. În Milwaukee, se anunță ploaie până la ora 20:00. Urnele se închid la ora 21:00.
De asemenea, sunt așteptate ploi în cea mai mare parte a Michiganului. La Detroit e cer înnorat, dar ar putea veni ploaia în această după-amiază.
UPDATE Mai mult de 15 miliarde de dolari au fost cheltuiţi prin diverse canale în această campanie prezidenţială americană, în special de către miliardarii americani.
Wisconsin, Michigan și Pennsylvania fac parte din „zidul albastru” al Kamalei Harris – o victorie în aceste trei state i-ar oferi Casa Albă.
Pennsylvania are vreme frumoasă, dar cozi lungi la secțiile de votare, deoarece oficialii se așteaptă la prezență record la vot în acest stat.
Iar în ceea ce priveşte numărul de miliardari, Kalama Harris a fost câştigătoarea clară. Candidatul democrat a primit sprijin financiar din partea a cel puţin 81 dintre aceştia, faţă de doar 50 pentru Donald Trump.
În ceea ce priveşte companiile şi sectoarele economice, industria aeriană votează masiv în favoarea lui Donald Trump, American Airlines, United, Delta şi Southwest semnând donaţii. La fel a făcut şi producătorul Boeing.
Walmart şi Costco sunt, de asemenea, implicate în distribuţie.
Ca în cazul tuturor miliardarilor, tehnologia este foarte prezentă în familia Harris. Microsoft, Apple, Nvidia, Adobe, Amazon, Facebook, Oracle - cele mai mari grupuri din Sillicon Valley au semnat toate cecuri. Cel mai mare este cel al Google, care a donat peste un milion de dolari democraţilor.
UPDATE Peste 25 de state americane au deschis secţiile de vot în alegerile prezidenţiale din SUA. Unele state, precum Alabama, respectă fusul orar estic (ET) şi au deschis secţiile de votare la ora 7 a.m. ET (ora 14 ora României), în timp ce alte state americane respectă fusul orar central (CT) şi îşi deschid secţiile la ora 8 a.m. ET (ora 15, ora României). Astfel, până acum a început procesul de vot în următoarele state americane: Alabama, Delaware, Washington, DC, Florida, Georgia, llinois, Kansas, Maryland, Massachusetts, Michigan, Missouri, Pennsylvania, Rhode Island, Carolina de Sud şi Tennesse.
UPDATE Prin cântece sacre, clopote şi ofrande de flori şi banane, un preot hindus din satul ancestral al Kamalei Harris, situat în sudul Indiei, s-a rugat pentru victoria ei, marţi, în alegerile prezidenţiale, la câteva ore după ce vicepreşedinta SUA şi adversarul ei, Donald Trump, şi-au încheiat campaniile, transmite Reuters.
Ceremonia de la templul din Thulasendrapuram, în statul Tamil Nadu, a fost organizată de localnici, în prezenţa a peste o duzină de săteni şi câţiva turişti.
Bunicul matern al lui Harris, P.V. Gopalan, s-a născut în Thulasendrapuram în urmă cu mai bine de un secol, înainte de a emigra în capitala statului, Chennai. El a fost un oficial guvernamental de rang înalt.
După ce a aprins tămâie, preotul a încheiat rugăciunea spunând "Kamala Harris ar trebui să câştige", în timp ce oferea praf de vermilion şi cenuşă celor prezenţi.
La templu, numele lui Harris este gravat pe o piatră care enumeră donaţiile publice, alături de cel al bunicului său.
UPDATE Liderul partidului de extremă-dreapta britanic Reform UK, Nigel Farage, a declarat luni că fostul preşedinte american Donald Trump, în prezent candidat republican la Casa Albă, ar trebui să-şi recunoască înfrângerea şi să "meargă să joace golf" în Scoţia dacă va pierde în faţa candidatei democrate, vicepreşedinta Kamala Harris, la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, cu toate că Farage crede că prietenul său va câştiga, informează EFE.
"Dacă (înfrângerea) va fi clară şi decisivă, atunci poate că este timpul ca (Trump) să meargă să joace golf în Turnberry (Scoţia). Dacă va fi clară şi decisivă, dar totul este ipotetic şi tot cred că (Trump) va câştiga'', a afirmat Farage într-un interviu pentru ziarul britanic The Telegraph.
UPDATE Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat fără echivoc că preferă ca republicanul Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale care se desfăşoară marţi în SUA, deoarece consideră că un triumf al contracandidatei magnatului din New York, democrata Kamala Harris, ar putea duce la un război mondial, informează EFE.
"Se poate întâmpla ca aceste alegeri să aducă pacea, dar pot aduce şi continuarea războiului, care ne-ar putea îndrepta către al Treilea Război Mondial", a declarat Vucic luni noaptea la televiziunea sârbă Happy.
Vucic l-a calificat pe actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, drept "sionist dovedit" şi a prezis că un eventual triumf al vicepreşedintei sale va provoca şi mai multe probleme în Orientul Mijlociu.
UPDATE Primele centre de vot din Statele Unite s-au deschis marţi, la ora locală 05:00 (10:00 GMT. 12.00 ora României), pentru o zi electorală istorică în care ţara va alege între vicepreşedinta şi candidata democrată, Kamala Harris, şi fostul preşedinte şi candidat republican Donald Trump (2017-2021).
Primii care au putut merge la vot au fost locuitorii din Vermont (nord-est), unde centrele de vot se deschid între orele 05:00 ora locală (10:00 GMT) şi 10:00 (15:00 GMT).
La ora locală 6:00 a.m. (11:00 GMT), se vor deschide secţiile de votare din alte şase state (Connecticut, Kentucky, Maine, New Jersey, New York şi Virginia), urmate o jumătate de oră mai târziu de Ohio, Virginia de Vest şi Carolina de Nord, ultimul fiind considerat un stat decisiv în cursa pentru Casa Albă.
UPDATE În ajunul alegerilor prezidenţiale din SUA, Lady Gaga a urcat pe scenă la ultimul miting din campanie al Kamalei Harris din Philadelphia, Pennsylvania, şi a cântat „Edge of Glory” şi „God Bless America”. Artista a îndemnat fanii să voteze pentru Kamala Harris şi apoi a interpretat un cover al cântecului „God Bless America” al lui Irving Berlin.
„Pentru mai mult de jumătate din viaţa acestei ţări, femeile nu au avut voce. Ne-am ţinut familiile unite. Am sprijinit bărbaţii în deciziile lor. Dar mâine, femeile vor face parte din luarea acestei decizii”, a spus ea. În afară de Lady Gaga, alţi artişti care au cântat pentru vicepreşedinte sunt Katy Perry, Christina Aguilera, Ricky Martin, Sugarland şi Jon Bon Jovi.
UPDATE Prezentatorul Joe Rogan, al cărui podcast este cel mai ascultat din lume pe platforma Spotify, şi-a declarat luni sprijinul pentru Donald Trump, în ajunul alegerilor prezidenţiale din SUA, potrivit AFP. Popularul comediant, acuzat în mod regulat că vehiculează teorii ale conspiraţiei, a făcut anunţul pe X (fostul Twitter), într-un mesaj însoţit de un link către ultima sa emisiune: o conversaţie cu Elon Musk.
UPDATE După una dintre cele mai violente campanii din istoria Statelor Unite ale Americii, cele 50 de state ale ţării şi-au întărit securitatea la centrele de votare pentru a garanta că alegerile din 5 noiembrie au loc în siguranţă şi că este astfel protejată integritatea fizică a oficialilor electorali şi a alegătorilor în eventualitatea în care se produc episoade violente, scrie EFE.
Sute de echipamente de securitate, drone, lunetişti, geamuri şi veste antiglonţ şi chiar un buton de panică conectat la numărul de urgenţă vor asigura buna desfăşurare a zilei electorale şi vor permite tuturor să-şi exercite dreptul de vot.
Operațiuni de dezinformare legate de Rusia au susținut în mod fals că oficiali din state cheie intenționează să influențeze în mod fraudulos rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, au declarat autoritățile cu câteva ore înainte de deschiderea cabinelor de vot în cadrul scrutinului din 5 noiembrie.
„Rusia este cea mai activă amenințare”, au declarat luni Biroul Directorului Serviciului Național de Informații (ODNI), FBI și Agenția pentru Securitate Cibernetică și Securitatea Infrastructurii.
„Aceste eforturi riscă să incite la violență, inclusiv împotriva funcționarilor electorali”, au adăugat acestea, menționând că se așteaptă ca eforturile să se intensifice până în ziua alegerilor și în săptămânile următoare.
Agențiile de securitate americane au menționat, de asemenea, că Iranul rămâne o „amenințare semnificativă de influență străină la adresa alegerilor din SUA”.
UPDATE Un influencer american a declarat că a fost plătit cu 100 de dolari de un propagandist pro-Kremlin pentru a posta un videoclip fals cu imigranți haitieni care pretindeau că votează la alegerile prezidențiale din SUA. Plata a fost una dintre cele câteva pe care bărbatul a declarat că le-a primit de la propagandist - un agent rus înregistrat - pentru a posta pe social media în perioada premergătoare alegerilor.
Influencerul pro-Trump, care folosește numele @AlphaFox78 pe X, este un bărbat american care locuiește în Massachusetts, a aflat CNN. El a fost de acord să vorbească cu CNN despre postări cu condiția anonimatului.
Contul, care are o istorie de a posta meme-uri de dreapta în sprijinul fostului președinte Donald Trump, a fost primul care a postat videoclipul acum dezmințit care ar fi arătat un imigrant haitian care susținea că va vota de cel puțin două ori în Georgia pentru vicepreședintele Kamala Harris.
UPDATE La miezul nopţii, un cătun din New Hampshire a dat startul scrutinului prezidenţial din SUA.
Votul a durat doar câteva minute, la fel şi numărătoarea şi anunţarea rezultatelor: trei voturi pentru candidata democrată Kamala Harris şi trei voturi pentru candidatul republican Donald Trump.
În afară de satul vecin Millsfield, care a votat tot la miezul nopţii, majoritatea secţiilor de votare de pe coasta de est se vor deschide marţi la 6:00 a.m. (11:00 GMT) sau 7:00 a.m. (12:00 GMT).
Legile electorale din acest mic stat din nord-est permit municipalităţilor cu mai puţin de 100 de locuitori să-şi deschidă secţiile de votare la miezul nopţii şi să le poată închide atunci când au votat toate persoanele înscrise pe listele electorale.
Primii care votează sunt alegătorii din Dixville Notch, un cătun din nord-estul țării, care deschide simbolic, de fiecare dată, alegerile prezidențiale la miezul nopții, dar majoritatea centrelor de vot de pe Coasta de Est se deschid după prânz.
Aproape peste 70 de milioane de americani au recurs deja la votul anticipat, iar rata de participare se anunță istorică, în condițiile unui electorat puternic polarizat.
Cum are loc votarea
Sistemul electoral american este foarte diferit de al altor ţări. În Statele Unite, preşedintele este ales prin sufragiu universal indirect, iar alegerea Kamalei Harris sau a lui Donald Trump pentru a-i succeda lui Joe Biden depinde de un colegiu de electori.
Alegerea noului preşedinte american are loc în două etape. Marţi, 5 noiembrie, cetăţenii fiecărui stat aleg între Kamala Harris şi Donald Trump: acesta este votul popular. Candidatul la preşedinţie cu cele mai multe voturi într-un stat câştigă toţi electorii din statul respectiv. Această regulă este aceeaşi pentru toate statele, cu excepţia statelor Maine şi Nebraska, unde alegătorii sunt alocaţi mai degrabă unei părţi decât celeilalte prin reprezentare proporţională. Apoi, în 17 decembrie, alegătorii din fiecare stat vor vota fie pentru Kamala Harris, fie pentru Donald Trump. Candidatul care va câştiga alegerile va fi cel care va obţine 270 de electori dintr-un total de 538.
Deşi se aşteaptă ca electorii să voteze pentru candidatul partidului lor politic, nu există nicio obligaţie de a face acest lucru. Prin urmare, nu este improbabil (deşi este extrem de rar) ca un mare elector să susţină cealaltă tabără în ultimul moment.
Cum arată ultimele sondaje
Ultimele sondaje indică o cursă "istoric" de strânsă între republicanul Donald Trump şi rivala sa democrată Kamala Harris, iar avantajele mici în statele "swing" sunt cele care vor determina, probabil, câștigătorul. Printre statele-cheie care ar putea înclina balanța se numără Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, cunoscute ca "Blue Wall". Așa cum arată datele, sprijinul fluctuează și sunt mulți alegători indeciși, ceea ce înseamnă că rezultatul final va depinde în mare măsură de prezența la vot.
Într-o medie a 337 de sondaje naționale, compilate de The Hill și Decision Desk HQ (DDHQ), Donald Trump este la egalitate cu vicepreședinta Kamala Harris, la 48,3% din intențiile de vot. Modelul de predicție The Hill arată, în prezent, că Donald Trump are șanse de 54% să câștige Președinția SUA.
Vicepreședinta Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump rămân într-o cursă strânsă în cele șapte state decisive. Conform unui sondaj al The New York Times și Siena College, publicat duminică, Harris are 49% sprijin în Nevada, 48% în Carolina de Nord, 49% în Wisconsin și 48% în Georgia, în timp ce Trump are 46% în Nevada și Carolina de Nord și 47% în Wisconsin și Georgia. Donald Trump are un avantaj în sondajele din Arizona, cu 49% sprijin față de 45% pentru Harris. În Michigan și Pennsylvania, ambii candidați sunt la egalitate, cu 47% și, respectiv, 48%. În ansamblu, Kamala Harris conduce în cele șapte state-cheie cu un punct, având 48% din sprijinul alegătorilor, comparativ cu 47% pentru Trump, scrie The Hill.
Într-o medie a sondajelor naționale, realizată de The Hill/Decision Desk HQ, Donald Trump este la egalitate cu vicepreședinta Kamala Harris, cu 48,3% din sprijinul alegătorilor. Această marjă strânsă evidențiază competiția acerbă dintre cei doi candidați pe măsură ce se apropie ziua alegerilor. Sondajul Times/Siena aduce vești bune pentru candidații democrați la Senat în statele cheie, 50% dintre alegătorii indeciși afirmând că ar fi "mai predispuși să voteze pentru" un democrat, în comparație cu 45%, care ar prefera un republican. Tendință care sugerează o susținere mai puternică pentru democrați în aceste regiuni esențiale.
Emoții în marile televiziuni
Marile televiziuni americane, care se vor confrunta cu absenţa rezultatelor oficiale în următoarele săptămâni, se pregătesc de o noapte electorală disputată, cu teama de a anunţa un câştigător prea devreme şi pe fondul unui posibil torent de dezinformare.
În 2024, experţii se aşteaptă din nou ca puzzle-ul statelor americane să devină încet albastru, culoarea democraţilor, sau roşu, culoarea republicanilor, şi, odată cu el, să se adauge marii electori până la pragul de 270 care oferă cheile de la Casa Albă.
„Totul se va juca în şapte state foarte disputate, iar în multe dintre ele nu vom avea suficiente date pentru a face o proiecţie până la sfârşitul serii, începutul zilei următoare sau, în unele cazuri, la câteva zile după alegeri”, a declarat pentru AFP Joe Lenski, vicepreşedinte executiv al Edison Research, institutul care furnizează unui consorţiu de televiziuni (ABC, CBS, NBC News, CNN) exit-poll-uri, proiecţii şi numărători.
Pe lângă un sistem de vot complex, procedurile de vot şi de numărare diferă de la o parte la alta a Statelor Unite. Joe Lenski subliniază că Wisconsin şi Pennsylvania, două state-cheie, nu încep numărarea voturilor anticipate până în ziua alegerilor.
Temerile privind violențele post electorale sunt mari. Comercianții din Washington și din alte orașe și-au baricadat magazinele din cauza posibilelor revolte ale celor nemulțumiți de rezultat.
Kamala Harris își va petrece seara alegerilor la Universitatea Howard, o instituţie centrală în formarea elitelor de culoare şi pe care candidata democrată a frecventat-o în anii 1980.