Trump a câştigat şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump, viitorul preşedinte al SUA, a câştigat majoritatea marilor electori care-i asigură revenirea la Casa Albă, dar şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani, relatează agenţia EFE.

Donald Trump a fost ales președinte al SUA pentru a doua oară FOTO PROFIMEDIA
Donald Trump a fost ales președinte al SUA pentru a doua oară FOTO PROFIMEDIA

În sistemul electoral american, votul majoritar dintr-un colegiu electoral alcătuit din electori proveniţi din fiecare stat decide alegerile, după ce candidatul aflat pe primul loc într-un stat câştigă toţi electorii acelui stat, cu excepţia statelor Maine şi Nebraska.

Conform proiecţiilor date de mass-media americane, Trump are deja asiguraţi cel puţin 277 de electori, peste pragul minim de 270.

Însă fostul președinte american a câştigat şi votul popular, obţinând conform rezultatelor preliminare peste 71 de milioane de voturi, faţă de circa 66 de milioane pentru democrata Kamala Harris.

Ultima dată când republicanii au câştigat votul popular a fost în 2004, când George W. Bush l-a depăşit cu circa 3,6 milioane de voturi pe democratul John Kerry. În 2016, când a câştigat primul său mandat prezidenţial, Trump a fost depăşit la votul popular de Hillary Clinton, potrivit Agerpres.

„Succesul ne va uni, şi vom începe să punem Statele Unite pe primul loc. Nu vă voi dezamăgi", a spus Trump în primul său discurs după victorie, îndemnând „să fie lăsate în urmă diviziunile din ultimii ani".

Republicanii au recâştigat de asemenea controlul asupra Senatului SUA, unde au deja asigurată o majoritate de 52 din cele 100 de mandate, democraţii având 42 de mandate conform rezultatelor parţiale, 6 mandate fiind încă indecise, potrivit CNN. Dar este în continuare disputat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, unde mai rămân de atribuit 49 de mandate, republicanii având deocamdată 204 mandate şi democraţii 182, majoritatea fiind de 218

Victoria sa a fost salutată de lideri conservatori şi suveranişti, precum premierul ungar Viktor Orban, şefa guvernul italian Giorgia Meloni sau preşedintele argentinian Javier Milei. Mai puţin euforici, majoritatea preşedinţilor şi premierilor din ţările UE, după ce l-au felicitat, l-au îndemnat pe Trump la colaborare pentru consolidarea relaţiei transatlantice.

Șoc în tabăra democrată

Colaboratorii și aliații campaniei lui Harris se află într-o stare de șoc în dimineața de după ziua alegerilor, după pierderea suferită de candidata lor în fața lui Donald Trump, srie CNN.

„Am noduri în stomac”, a declarat o sursă apropiată de campanie. „Groaznic”, a spus o altă sursă, descriind sentimentul general.

Până la final, campania lui Harris a susținut că alegerile urmau să fie foarte strânse, rezultatul urmând să fie determinat de câteva state-cheie. Dar amploarea înfrângerii lui Harris - chiar și atunci când se contura destul de clar miercuri dimineață - i-a consternat pe cei care au lucrat în ultimele luni pentru ca Harris să fie aleasă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite