„L-a smuls și l-a izbit”. Greșeala fatală care a dus la moartea unui bărbat într-un aparat RMN

0
Publicat:

Un bărbat a murit săptămâna trecută după ce a fost atras într-un aparat RMN de un lanț metalic de 9 kilograme pe care poliția spune că îl purta la gât.

Bărbatul a fost "aspirat" în aparatul RMN FOTO Facebook
Bărbatul a fost "aspirat" în aparatul RMN FOTO Facebook

Bărbatul, în vârstă de 61 de ani, a murit joi, la o zi după ce poliția din comitatul Nassau a transmis că a fost atras într-un aparat RMN la clinica Nassau Open MRI din Westbury, statul New York, în Long Island. Victima purta „un lanț metalic mare în jurul gâtului, ceea ce a dus la atragerea sa în aparat”, provocând un „episod medical” nespecificat, potrivit unui comunicat de presă al poliției, potrivit CNN.

Potrivit autorităților, accesul bărbatului în camera aparatului „în timp ce scanarea era în desfășurare” nu fusese autorizat. Acesta a fost transportat la spital în stare critică, unde a fost declarat decedat în ziua următoare. Ancheta este în desfășurare, spun autoritățile.

„S-a prăbușit în brațele mele”

Poliția nu a dezvăluit identitatea victimei, însă postul afiliat CNN, News 12 Long Island, a relatat că este vorba despre Keith McAllister, conform declarației soției sale, Adrienne Jones-McAllister. Femeia tocmai făcuse o investigație RMN.

„S-a prăbușit în brațele mele”, a spus Jones-McAllister printre lacrimi.

Adrienne Jones-McAllister era lângă soțul ei în momentul în care acesta a fost rănit mortal. Într-un interviu emoționant acordat postului News 12 Long Island, aceasta a povestit printre lacrimi momentul în care „a văzut cum aparatul l-a smuls” și l-a „tras” de lanțul pe care îl purta la gât.

„Opriți drăcia asta!”

Rememorând momentul tragediei, femeia a spus că, după terminarea RMN-ului la genunchi, i-a cerut tehnicianului să-l cheme pe soțul ei să o ajute. Bărbatul a fost lăsat să intre în cameră, în ciuda faptului că purta un lanț de 9 kilograme la gât.

„În clipa aceea, aparatul l-a sucit, l-a atras înăuntru și s-a izbit de aparat”, a relatat ea.

Atât ea, cât și tehnicianul au încercat să-l tragă departe de aparat, dar nu au reușit. Printre lacrimi, ea a spus: „Strigam: ‘Puteți opri aparatul? Sunați la 911. Faceți ceva. Opriți drăcia asta!’”

Jones-McAllister a declarat că nu era prima oară când veneau la Nassau Open MRI și că angajatul îl mai văzuse pe McAllister purtând lanțul respectiv, pe care îl folosea pentru antrenamente. „Avuseseră o conversație înainte: ‘Vai, ce lanț mare ai!’”

Accidentul scoate în evidență riscurile

Din cauza riscurilor generate de câmpul magnetic, pacienților li se cere să informeze medicii despre eventualele implanturi medicale înainte de a face un RMN, în caz că acestea conțin metal. Stimulatoarele cardiace, pompele de insulină și implanturile cohleare sunt doar câteva exemple de dispozitive care, potrivit NIBIB, nu trebuie în niciun caz introduse într-un aparat RMN.

Însă și obiectele din afara aparatului pot fi periculoase, așa cum s-a dovedit în tragedia din Westbury. Orice obiect magnetic – de la chei până la un rezervor de oxigen – poate deveni un proiectil și poate pune în pericol viețile celor din jur.

„Metalul aflat într-o cameră cu un magnet va zbura în linie dreaptă spre scanner, spre acel magnet uriaș, și va lovi orice se află în calea sa”, a explicat dr. Rebecca Smith-Bindman, radiolog. „În timpul formării în radiologie, înveți de foarte devreme că nu ai voie să ai metal extern în cameră, și nici metal în pacient. Asta poate duce la probleme”, a adăugat ea.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite