Kamala Harris l-a învins pe Trump la capitolul „miliardari”. De ce vrea republicanul să transforme SUA în „capitala cripto a planetei”

0
Publicat:

Donald Trump cucerește audiența spunându-i ceea ce vrea să audă. Strategia i-a adus sprijinul a 52 de miliardari, sponsori tradiționali ai republicanilor, dar și a unor noi susținători, precum Elon Musk, și a unor investitori în criptomonede, cărora le-au promis că va face din SUA „capitala cripto a lumii”.

Trump și Musk au viziuni similare în ceea ce privește dereglementarea. FOTO: Shutterstock
Trump și Musk au viziuni similare în ceea ce privește dereglementarea. FOTO: Shutterstock

Miliardarii americani au jucat un rol mai important ca niciodată în alegerile prezidențiale din 2024, din SUA. Printre aceștia iese în evidență Elon Musk, CEO al Tesla și SpaceX, care a făcut mai mult de o treime din donațiile către fostul președinte Donald Trump și alți candidați republicani.

În timp ce Musk și-a exprimat sprijinul pentru Trump în public, inclusiv la o apariție la un miting din Pennsylvania pe 5 octombrie, alți miliardari au donat în liniște campaniei vicepreședintei Kamala Harris.

Între ianuarie 2023 și 30 octombrie 2024, campania Kamalei Harris a strâns un total de 998 de milioane de dolari, a raportat Forbes. Aceasta include banii strânși în timpul campaniei Biden. În aceeași perioadă, campania Trump a strâns 392 de milioane de dolari, conform dosarelor Comisiei Electorale Federale.

Cel puțin 83 de miliardari – doi dintre ei având o avere netă de peste 100 de miliarde de dolari fiecare – au susținut-o pe Harris, în timp ce 52 de miliardari, dintre care unul cu avere de peste 100 de miliarde de dolari, l-au susțin pe Trump.

Dintre cei trei miliardari, cu avere de peste 100 de miliarde, Musk îl susține pe Trump. Bill Gates de la Microsoft și omul de afaceri și fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg o susțin pe Kamala Harris.

Musk a donat aproximativ 132 de milioane de dolari lui Trump și altor republicani la alegerile din 2024, potrivit Fortune.

Gates a donat 50 de milioane de dolari către Future Forward USA Action, o organizație nonprofit care o sprijină pe Harris, a informat New York Times. Bloomberg a donat aproximativ 100 de milioane de dolari către Future Forward, a spus Forbes.

Miliardarii au favorizat-o pe Harris în detrimentul lui Trump cu o marjă largă, potrivit unei analize a Forbes.

Cine sunt miliardarii care susțin candidații?

Sprijinul include apariții publice în care miliardarii își arată susținerea față de un candidat și/sau contribuții financiare.

Susținătorii lui Harris includ regizorul de film Steven Spielberg; Eric Schmidt de la Google; Laurene Powell Jobs, văduva fondatorului Apple, Steve Jobs; și Melinda French Gates, fosta soție a lui Bill Gates, spune Forbes.

Printre susținătorii lui Trump se numără Steve Wynn de la Wynn Resorts; Miriam Adelson de la Las Vegas Sands Corp; și Ray Davis, coproprietar și co-președinte al echipei de baseball Texas Rangers, spune Forbes.

Momentul care l-a făcut pe Trump să recâștige miliardarii de partea lui

Trump și-a finanțat, în mare parte, singur campania electorală pentru primul mandat de președinte, nefiind nevoit să facă apel la oamenii de afaceri cunoscuți drept donatori pentru republicani.

Într-o analiză din The Newyorker, se arată că lucrurile s-au schimbat în 2024, când Trump a început să aibă probleme cu banii.

„Pe măsură ce a început 2024, problemele cu banii ale lui Trump au crescut: Biden a început anul electoral cu aproape 120 de milioane de dolari în bancă – de aproape trei ori mai mult decât Trump. Fostul președinte, cu patru acuzații penale și multiple procese civile pe rol, plătea și zeci de milioane de dolari pentru campania sa politică”, arată analiza citată.

După primul mandat al republicanului și revolta de la Capitoliu, mulți miliardari s-au distanțat de Trump.

Efortul lui de a-și recâștiga donatorii bogați a primit cel mai mare impuls în seara zilei de 30 mai, când a fost condamnat în Manhattan pentru treizeci și patru de capete de acuzare, legate de eforturile sale de a ascunde plățile către fosta actriță de filme pentru adulți Stormy Daniels.

După verdict, Trump s-a îndreptat către camerele de filmat din tribunal și a denunțat dosarul ca fiind „falsificat” și „o rușine”. Apoi a plecat spre o cină exclusivă de strângere de fonduri, la apartamentul pe Fifth Avenue al magnatului zahărului din Florida José (Pepe) Fanjul.

Trump s-a așezat la masa principală, între Fanjul – un important donator republican de la începutul anilor nouăzeci – și Stephen Schwarzman, C.E.O. al Blackstone, cel mai mare fond de capital privat din lume, care îl susținuse pe Trump vinerea precedentă. Asigurarea sprijinului lui Schwarzman a fost o lovitură importantă pentru campania lui Trump.

Republicanul a strâns aproximativ 50 de milioane de dolari la eveniment.

Trump a profitat și de pe urma donatorilor de sume mici; campania sa, care l-a prezentat drept victima unui sistem de justiție politizat, a adus aproape 53 de milioane de dolari în cele douăzeci și patru de ore după verdict.

Mai mulți megadonatori care s-au abținut să-l susțină pe Trump au anunțat că îl susțin acum, inclusiv Miriam Adelson, văduva regretatului mogul de cazinouri Sheldon Adelson; investitorul din Silicon Valley David Sacks, care a spus că cazul împotriva lui Trump a fost un semn al transformării Americii într-o „Republică Bananieră”; și investitorul Shaun Maguire, care, la mai puțin de o oră după verdict, a postat pe X că îi donează 300.000 de dolari lui Trump, numind acuzarea o „experiență radicalizantă”. O zi mai târziu, Timothy Mellon, descendentul unei puternice familii bancare, a scris un cec de 50 de milioane de dolari către campania republicanului.

La finalul lunii mai, campania lui Trump avea deja mai mulți bani decât cea a lui Biden.

„SUA vor fi capitala cripto a planetei”

Trump este cunoscut ca cel care spune audienței ceea ce vrea să audă. A folosit această strategie și la strângerea de fonduri.

Poate cel mai izbitor exemplu de flexibilitate favorabilă donatorilor a fostului președinte în 2024 a fost schimbarea sa în ceea ce privește industria criptomonedelor. În ultimii ani, el a criticat fără ambiguitate bitcoin, cea mai tranzacționată monedă digitală, spunând că „pare o înșelătorie” și „potențial un dezastru anunțat”.

Însă, în 2024, a devenit un promotor fără ezitare al acesteia, atrăgând contribuții de la jucători importanți din domeniu, precum frații gemeni Cameron și Tyler Winklevoss. Fiecare dintre ei a donat 1 milion de dolari în bitcoin pentru a-l ajuta pe Trump.

Fostele vedete de canotaj care l-au dat în judecată pe Zuckerberg, colegul lor de clasă la Harvard, pentru că ar fi furat ideea pentru Facebook, au fondat mai agenția de schimb de criptomonede Gemini.

Platforma Partidului Republican din acest an a conținut neobișnuit de multe precizări despre piața cripto, promițând „apărarea dreptul de a mina Bitcoin” și opunându-se creării unei „monede digitale a Băncii Centrale”, care ar putea amenința cei mai mari investitori ai industriei cripto.

În iulie, Trump a zburat la Nashville pentru conferința Bitcoin 2024, unde a vorbit la scurt timp după Howard Lutnick. Lutnick, C.E.O. de pe Wall Street devenit un susținător public de frunte al industriei cripto; la conferință, el a anunțat un plan de a împrumuta 2 miliarde de dolari investitorilor cripto, permițându-le să folosească bitcoin ca garanție.

Pe scenă, Trump a spus că administrația sa va permite crearea așa-numitelor monede stabile, care, a promis el, vor „extinde dominația dolarului american la noi frontiere în întreaga lume”. Trump a promis, de asemenea, că îl va concedia pe Gary Gensler, președintele lui Biden al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Schimb, ale cărui poziții pro-reglementare privind cripto-ul i-au indignat pe bitcoineri. Statele Unite, a promis Trump, „vor fi capitala cripto a planetei”.

În mai, în timpul procesului fostului președinte din Manhattan, Lutnick a găzduit o strângere de fonduri pentru Trump, care a adus 15 milioane de dolari campaniei republicanului, iar în august, acesta a donat personal 5 milioane de dolari.

Trump a anunțat că el și fiii săi Don, Jr. și Eric intră în afacerea cripto. Steve Witkoff, un mogul imobiliar din New York și un donator important al lui Trump, a ajutat la înființarea companiei, numită World Liberty Financial.

Trump, cel mai bogat om care a slujit vreodată la Casa Albă, este el însuși un miliardar, deși amploarea averii sale a fost mult timp sub semnul întrebării. Forbes i-a estimat averea netă la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite