John Kerry: „Rusia încearcă să modifice arhitectura securităţii în Europa de Est”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american de Stat, John Kerry, a declarat, marti, în cadrul unui discurs academic susţinut la Washington, că Rusia încearcă în prezent să modifice arhitectura securităţii în Europa de Est prin „destabilizarea” Ucrainei, potrivit AFP.

„Prin ocuparea peninsulei Crimeea şi prin destabilizarea care a urmat în estul Ucrainei, Rusia încearcă să modifice arhitectura de securitate în Europa de Est şi în Europa Centrală. Însă teritoriul Alianţei Nord-Atlantice este inviolabil, iar Statele Unite vor face totul pentru a-l apăra în totalitate”, a declarat înaltul oficial american în cadrul unui discurs rostit la un institut de studii politice din Washington.

John Kerry a afirmat de asemenea că recentele evenimente din Europa de Est sunt un semnal de „trezire”, în special deoarece preşedintele rus Vladimir Putin acţionează după alte reguli decât cele occidentale.

„Lucrurile care se întâmplă acum în Ucraina sunt un semnal pentru a ne trezi. Noi şi aliaţii noştri europeni ne-am străduit peste 20 de ani să integrăm Rusia în comunitatea euro-atlantică. Dar ceea ce se întâmplă acum în Ucraina ne demonstrează că preşedintele Vladimir Putin acţionează după alte reguli”, a mai declarat John Kerry.

Totodată, secretarul american de Stat a făcut apel la dialog între aliaţii europeni şi cei din Statele Unite, în vederea unor strategii comune asupra problemei ucrainene.

Situaţia din Europa de Est rămâne în continuare una tensionată. Marţi, mai mulţi separatişti au atacat sediul administraţiei regionale din Lugansk, în estul Ucrainei, reuşind să preia controlul asupra instituţiei. Confruntări violente au fost înregistrate şi luni, atunci când mai mulţi activişti proruşi au atacat participanţii unui miting proeuropean desfăşurat în oraşul Doneţk.

Recent, Statele Unite ale Americii au anunţat cea de-a treia tranşă de noi sancţiuni la adresa Rusiei, pe fondul situaţiei tensionate din Ucraina. Nu mai puţin de 17 companii ruseşti sunt vizate de noile măsuri care prevăd blocarea importurilor de echipamente provenite din Statele Unite. Totodată, SUA au decis să blocheze conturile mai multor oameni influenţi, apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin.


Citeşte şi:

„Războiul murdar“ din estul Ucrainei: faza pe umilinţe

Rusia recurge la tehnici de demoralizare a tupelor ucrainene şi a populaţiei pentru a câştiga şi estul Ucrainei. Strategii militari occidentali ar trebui să studieze tehnicile de luptă pe care le-a folosit Rusia pentru cucerirea Crimeei şi în estul Ucrainei.

Preşedintele interimar al Ucrainei denunţă „trădarea“ forţelor de ordine din estul ţării

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a denunţat, marţi, „pasivitatea" şi „trădarea" membrilor serviciilor de securitate din estul Ucrainei, în contextul amplificării acţiunilor insurgenţilor proruşi.

Rusia nu se poate decide dacă evreii din Ucraina sunt victime sau răufăcători. Lavrov spune că în Ucraina se construiesc lagăre de concentrare

Ministerul de Externe al Rusiei, condus de Serghei Lavrov, a anunţat ieri că în Ucraina se construiesc „clădiri mari, asemănătoare lagărelor de concentrare fasciste” pentru separatiştii arestaţi. În acelaşi timp, militanţii pro-ruşi vorbesc despre un acord secret încheiat între comunitatea evreiască şi extremiştii de dreapta pentru „lovitura de stat” de la Kiev.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite