Joe Biden va efectua vizite în China şi Japonia în legătură cu disputa diplomatică asupra arhipelagului Diaoyu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele american Joe Biden va efectua o vizită în China pentru a discuta preocupările Statelor Unite asupra extinderii zonei de securitate a Beijingului asupra arhipelagului Diaoyu, inclusiv a insulelor Senkaku, administrate de Japonia, informează BBC.

Vizita în China, care va debuta pe 2 decembrie, face parte din cadrul unei călătorii extinse a vicepreşedintelui american în Asia, acesta urmând să ajungă şi în Japonia, precum şi în Coreea de Sud, anunţă Casa Albă.

Săptămâna trecută, două bombardiere americane B-52 au intrat în mod neautorizat în spaţiul aerian al Chinei, în Marea Chinei de Est, fapt care a provocat autorităţile de la Beijing să declare că orice traversare neautorizată a propriului teritoriu va suporta „măsuri defensive de urgenţă”.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a reafirmat că un tratat de apărare reciprocă semnat cu Japonia este valabil şi pentru insulele din Marea Chinei de Est. Cunoscute sub numele de Senkaku în Japonia sau Diaoyu în China, insulele sunt de zeci de ani un punct sensibil în relaţiile celor doua ţări asiatice.

Beijingul a anunţat recent că o nouă zonă de securitate chineză va cuprinde şi cele două insule administrate de Japonia, aceasta din urmă contestând imediat decizia.

De asemenea, Chuck Hagel a purtat o discuţie si cu ministrul Apărarii din Japonia, Itsunori Onodera, sfătuindu-l că autorităţile de la Tokio trebuie să dea dovadă de o „reţinere adecvată” asupra deciziilor Chinei.

Tot oficialul american a spus, potrivit unui comunicat al Pentagonului, că operaţiunile militare americane nu se vor schimba ca urmare a anunţului făcut de China, menţionând totodată că zborurile de rutină ale SUA au avut loc şi sunt cât se poate de obişnuite.

Pe de altă parte, ministrul Apărării din China a declarat că avioanele care traversează zona administrată de Beijing trebuie să raporteze un plan de zbor şi trebuie să menţină comunicaţile radio. „Forţele armate din China vor adopta măsuri de urgenţă defensive ca răspuns la aeronavele ce nu coopereză în procesul de identificare sau refuză să urmeze instrucţiunile”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Apărării din China.

Statele Unite, care dispun de aproximativ 70.000 de trupe în Japonia şi Coreea de Sud, au anunţat anterior că nu vor respecta noua zonă de administrare a teritoriului impusă de China.

image

Sursă hartă: BBC


Citeşte şi:

Două bombardiere americane au pătruns neautorizat în spaţiul aerian al Chinei

Două bombardiere americane de tip B-52 au pătruns în mod neautorizat în spaţiul aerian al Chinei, în Marea Chinei de Est, afirmă oficiali americani, citaţi de Wall Street Journal.

Japonia răspunde cu vehemenţă faţă de iniţiativa Chinei de a trasa teritorii pe Marea Chinei de Est: „Nu vom accepta niciodată zona creată de China”

Japonia a protestat dur faţă de anunţul Chinei, care a publicat sâmbătă harta unei „zone de identificare şi apărare aeriană” din Marea Chinei de Est, ce include grupul de insule Senkaku, controlate de puterea de la Tokyo. 

China a creat o zonă de apărare aeriană care include controversatul arhipelag Senkaku, controlat de Japonia

Ministerul Apărării din China a anunţat sâmbătă crearea unei „zone de identificare şi apărare aeriene” care cuprinde o suprafaţă extinsă din Marea Chinei de Est, inclusiv grupul de insule Senkaku, controlate de Japonia, dar revendicate de China sub numele de Diaoyu.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite